U bent hier

VDAB en AZ Maria Middelares zetten samen in op werkplekleren om schoonmaakpersoneel op te leiden

In het kader van de 'Dag van de Schoonmaak' willen VDAB en AZ Maria Middelares hun pilootproject in de kijker zetten waar ze samen werkzoekenden opleiden tot geschikt schoonmaakpersoneel. Het is een dag waarop heel wat bedrijven en organisaties hun schoonmakers in de bloemetjes zetten. Ook in de ziekenhuizen is netheid en hygiëne ontzettend belangrijk. Dagelijks is er nood aan kwaliteitsvol en goed gevormd schoonmaakpersoneel opdat de hele omgeving steeds spik en span is. Om de juiste profielen op de juiste plaats te krijgen, sloegen VDAB en het Algemeen Ziekenhuis Maria Middelares de handen in elkaar.

Deze maand startte een pilootproject in AZ Maria Middelares, waarbij VDAB en het ziekenhuis samen een aantal mensen selecteerden om een opleiding tot schoonmaker te volgen in het ziekenhuis. Deze vorming is volledig op maat uitgewerkt door VDAB. Op die manier krijgen de kandidaten een duidelijk beeld van wat de job precies inhoudt en kunnen ze een gerichte keuze maken. Anderzijds kan het ziekenhuis erop vertrouwen dat wie de opleiding succesvol doorlopen heeft, de juiste skills en kennis heeft. Deze medewerkers komen na een positieve evaluatie in aanmerking voor indiensttreding.

De opleiding bestaat uit een aantal fases:

  1. Het theoretische gedeelte met praktijkleren in het leer- en trainingscentrum van AZ Maria Middelares: de deelnemers maken kennis met de vlakkenmethodiek, de vloerreiniging, de schoonmaakmachines, het professioneel schoonmaakmateriaal en de specifieke schoonmaakprocedures waaronder de ontsmettingsprocedure. Ook veiligheid, ergonomie en hygiëne zijn grote aandachtspunten.
  2. Werkplekleren: de kandidaten brengen de theorie in de praktijk. Daarbij worden ze nauw opgevolgd door een lesgever van de VDAB en een coach uit het ziekenhuis.
  3. Stage en evaluatie: hier werken de kandidaten zelfstandiger, maar krijgen ze nog steeds de nodige ondersteuning van de coach uit het ziekenhuis.

Na het pilootproject, volgt het initiatief mogelijk in de andere Gentse ziekenhuizen.

Diensthoofd Schoonmaak Karin Valckenier: Als diensthoofd schoonmaak ondervond ik van bij de voorbereidingen van het project een open en constructieve samenwerking met de VDAB en met de lesgeefster/begeleidster. De professionele houding van beide organisaties zorgt voor een unieke ervaring.”

Cursisten in opleiding:  “ Degelijke opleiding op de werkvloer” - “ Positieve houding van de schoonmaakmedewerkers AZ Maria Middelares” -  “ Fijn dat ik de kans krijg om professionele schoonmaak in een ziekenhuis van nabij te ervaren” - “ Dankzij de opleiding krijg ik een volledig beeld van wat schoonmaken in een ziekenhuis inhoudt

Annitta Van Peteghem, Instructeur professionele schoonmaaktechnieken VDAB: VDAB zet heel sterk in op werkplekleren en werken op maat. Dit pilootproject voldoet aan beide ambities met een succesvol resultaat. AZ MM biedt een reële leeromgeving zonder patiënten, waarin we de theorie met de praktijk verbinden. In deze leeromgeving zonder patiënt kan er geoefend worden zonder risico’s voor de patiënt.”
 

Meer informatie: 

Shaireen Aftab, woordvoerder VDAB
shaireen.aftab@vdab.be , 0486 951 449
  
Catherine Zenner, Verantwoordelijke communicatie AZ Maria Middelares
catherine.zenner@azmmsj.be, 09 246 28 60