U bent hier

VDAB, Fedustria en HoGent weven hun krachten voor textiel!

176 vacatures in textiel sector staan vandaag open waar expliciet gevraagd wordt naar professionele bachelor textieltechnologie. In oktober 2017 starten VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding), Fedustria (Beroepsvereniging van textiel-, hout- en meubelindustrie), HoGent (Hogeschool Gent), en met de unieke mogelijkheid voor werkzoekenden om deel te nemen aan de opleiding professionele bachelor textieltechnologie te Gent. 

Waarom nu deze opleiding 

De textielsector heeft 15 jaar nodig gehad om zichzelf terug op de kaart te zetten. Gedurende deze transitieperiode was er amper vraag naar extra personeel. Binnen de eigen sector werden eigen werknemers geheroriënteerd. VDAB besliste dan ook om zijn textielopleidingen af te bouwen aangezien de er onvoldoende vraag was vanuit dit arbeidsmarktsegment. Dezelfde beweging gebeurde ook in het onderwijs. Vele technische scholen sloten ook hun textiel wegens te weinig interesse.   
Sindskort kent de sector een boost en is er een stijgende vraag  die ook VDAB kan vaststellen.  
Omdat er vandaag geen gepast aanbod meer bij het onderwijs, noch bij VDAB is ervoor gekozen om op zoek te gaan naar alternatieven. HoGent biedt als enige in Vlaanderen een textielopleiding op bachelorniveau.
Het duurde niet lang tot VDAB, HoGent en Fedustria elkaar vonden. 

Professionele Bachelor
Bachelor in de textieltechnologie word je na een driejarige opleiding. Je wordt opgeleid voor zowel nationale als internationale functies in de textielsector. Je krijgt een stevige basis mee zodat je de technologische en maatschappelijke evoluties in de textielsector probleemloos kan volgen. Je maakt niet alleen kennis met de verschillende technieken en materialen, je wordt ook gestimuleerd om nieuwe innovatieve producten te ontwerpen. Zeker met het vernieuwde FTI Lab (Fashion and Textiles Innovation Lab) waar de bachelors textieltechnologie hand in hand met de onderzoekers en het werkveld inspelen op de maatschappelijke megatrends en evoluties in de maakindustrie is zeker de plaats waar competenties worden aangescherpt. 

De textielsector
De sector, wordt vooral geassocieerd met mode, kledij maar in België omvat het maar een klein deel (12%) van de productie. Binnen de Belgische textielsector is het leeuwenaandeel voorbehouden aan technisch textiel 40%( o.a. verpakkings- , isolatiemateriaal, kogel-, brand of kou werende materialen) en 42% voor interieurtextiel (zoals tapijten, handdoeken, gordijnen, zetelstoffen). Door jarenlange inzet van bedrijfsleiders die elke dag resoluut gaan voor innovatie is  “industrie 4.0” al lang voor hen geen onbekende meer. Door steeds inzetten van zeer innovatieve technologische processen, is deze sector rijp voor de uitdagingen van de toekomst. Hedendaags bieden ze nu al vaak het antwoord voor maatschappelijke uitdagingen zoals milieu, duurzaamheid, veiligheid en comfort. 

Wil je er meer over weten?

Kom dan naar het infomoment op 28 juni 2017 van 15:00 - 20:00 dat plaatsvindt bij HoGent Campus Schoonmeersen, Valentin Vaerwyckweg 1 te Gent.

 

 

Meer informatie: 

Shaireen Aftab, woordvoerder VDAB
shaireen.aftab@vdab.be0486 951 449

Marleen De Baerdemaeker, case manager OKOT industrie VDAB
marleen.debaerdemaeker@vdab.be09 216 13 38

Giovanni Pauwels, strategisch accountmanager industrie VDAB
giovanni.pauwels@vdab.be0499 98 99 59  

Linda Deceuninck, voorzitter opleidingscommissie HoGent
linda.deceuninck@hogent.be0474 82 08 44

Wim Van Goethem, coördinator opleiding vorming en onderwijs Fedustria
wim.vangoethem@fedustria.be02 528 58 18