U bent hier

VDAB plant 10.000 nieuwe boompjes

Op zondag 26 november 2017 organiseerden VDAB en BOS+ voor de tweede keer een boomplantdag. Er zijn 10. 000 nieuwe boompjes geplant, samen goed voor vijf VDAB bossen. Hiervoor werd samengewerkt met lokale partners in Zedelgem, Ninove, Steenokkerzeel, Balen en Hasselt.

Al in 2009 organiseerde VDAB een succesvolle boomplantactie samen met de natuurorganisatie BOS+. Toen werd er een boost gegeven aan het ‘bos’ in Vlaanderen door nieuwe bossen aan te planten in Ieper, Erpe-Mere, Zandhoven, Gingelom en Boortmeerbeek. Vandaag doet VDAB dat opnieuw om haar eigen inspanningen voor ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’ in de kijker te zetten en zo ook expliciet de link te maken met de ‘duurzame ontwikkelingsdoelen’ die de Verenigde Naties in 2015 als uitdaging vooropstelde.  

De voorbije maanden droegen alle VDAB medewerkers hun steentje bij: ze organiseerden  verschillende inzamelacties. Goed voor zo’n 12.000 euro.

Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder van VDAB: “Als organisatie ligt onze focus op de arbeidsmarkt. Dat wil niet zeggen dat we geen oog hebben voor de bredere samenleving rondom ons. Investeren in duurzaamheid is voor VDAB een belangrijke strategische doelstelling in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daarom ben ik fier dat het Vlaams boslandschap dit jaar verrijkt wordt met vijf extra VDAB bossen. De samenwerking van VDAB en natuurorganisatie BOS+ toont aan dat de zorg voor ecologie en economie geen tegenstelling is, wel integendeel, het zijn doelstellingen die elkaar net versterken.”

Door opnieuw bossen te planten zet VDAB bovendien niet alleen haar eigen inspanningen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen in de kijker, maar legt ze ook expliciet de link met de Duurzame Ontwikkelingsdoelen die de Verenigde Naties in 2015 als uitdaging aan de wereld presenteerde. Bossen zijn per definitie multifunctioneel, en door werk te maken van meer en beter bos, creëer je een meerwaarde voor een zeer breed gamma aan Duurzame Ontwikkelingsdoelen.”, aldus Bert De Somviele, directeur BOS+

De link met de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties

Bossen zijn hotspots van biodiversiteit, en tegelijkertijd ook hotspots voor de maatschappij. In het drukbevolkte Vlaanderen voorzien bossen niet alleen levensnoodzakelijke habitats voor plant- en diersoorten, maar vervullen ze tegelijkertijd ook andere cruciale “ecosysteemdiensten”, onontbeerlijk voor het “leven op het land”, ook dat van de mens. Zo zijn er bijvoorbeeld de vele gezondheidsvoordelen die onze bossen – ondermeer als zeldzame oases van rust – genereren. Zowel preventief als curatief, zowel voor fysische als mentale gezondheid zijn bossen van fundamenteel belang.

Als bron van hout zijn duurzaam beheerde bossen leverancier van één van de meest waardevolle materialen op aAarde: hout is duurzaam, warm, mooi én hernieuwbaar. De houtverwerkende nijverheid biedt werk aan tienduizenden Vlamingen. Mochten we erin slagen de lokale houtvoorzieningsgraad ietwat op te trekken, dan biedt dit bijkomende loopbaanzekerheid aan die bedrijven en hun werknemers. Ook de andere ecosysteemdiensten van bossen vertegenwoordigen een gigantisch en cruciaal economisch kapitaal voor een gezond en welvarend Vlaanderen.

 

Bossen hebben tal van positieve effecten op gezondheid en welzijn. Ze verbeteren de luchtkwaliteit en bieden favoriete plekken van ontspanning en rust. Regelmatig groenbezoek doet stress en piekergedrag afnemen, bevordert de concentratie, zet aan tot bewegen en is zelfs bevorderlijk voor de sociale contacten. Patiënten met uitzicht op groen genezen sneller, en werknemers vertonen minder ziekteverzuim. Uit Nederlands onderzoek is gebleken dat naarmate mensen meer groen rondom zich hebben, ze significant minder kosten aan de ziekteverzekering.

Bij een recente bevraging bij duizenden Vlamingen over hun visie op de stad van de toekomst, kwam Freiburg als favoriete leefomgeving naar voren. In deze Duitse stad wordt al jaren zeer sterk ingezet op duurzaamheid, zowel bij het bouwen zelf, als bij de organisatie van de mobiliteit. Freiburg is ook de stad met het grootste aanbod stadsbos van West-Europa. In het versnipperde Vlaanderen hebben we nog een lange weg af te leggen, maar het besef groeit dat een kentering nodig is om zowel onze open ruimte te vrijwaren als werk te maken van duurzame steden en gemeentes, bv. door groen-blauwe netwerken.

Stadsbossen nabij de stad, en groenvoorzieningen en bomen in de stad bieden ook een meerwaarde in de strijd tegen de klimaatverandering. Tijdens de steeds frequentere hittegolven fungeren onze steden en gemeentengemeentes immers als hitte-eilanden, doordat de warmte er moeilijk kan ontsnappen. Dit resulteert in een zeer hoge gezondheidskost, door stijgend ziekteverzuim en zelfs hogere mortaliteit bij zwakkeren. Bossen, bomen en groenvoorzieningen vormen een tegengewicht voor de hitte-eilanden, doordat ze koelte en vocht in de lucht brengen.

 

Meer informatie: 

Bert De Somviele, Directeur BOS+
Bert.Desomviele@bosplus.be , 0474 27 40 94

Shaireen Aftab, Woordvoerder VDAB
shaireen.aftab@vdab.be , 0486 95 41 19