U bent hier

Wat mij aanspeekt in de job? Het gevoel van vrijheid!

Op woensdag 14 mei 2014 werd het gespecialiseerde opleidingscentrum voor de bouw, vzw conform, officieel ingehuldigd. De nieuwe samenwerkingsovereenkomst, het gerenoveerde trainingscentrum en de inhuldiging van de ‘Wall of Fame’ voor de succesverhalen van ex-cursisten, verzekeren een vliegende start voor dit initiatief. Partners Eternit, RTC Vlaams-Brabant en VDAB zijn dan ook erg tevreden met deze hefboom voor iedereen actief in de bouwsector: scholen, werkzoekenden, werknemers en natuurlijk ook werkgevers zijn allemaal welkom.

 

                
 


Ex-cursist Said Azhar - aan de slag bij Vanborren systems - wordt door
Patrick Balemans, gedelegeerd bestuurder van Eternit
gefeliciteerd met zijn plaats op de Wall of Fame.

Waarom is vzw conform nodig?

De bouwsector is meer dan ooit in beweging door de snelle veranderingen in duurzame bouwtechnieken. Deze brengen heel wat vragen met zich mee, enerzijds om kennisdeling en anderzijds om steeds meer gespecialiseerde vakmensen. Vaak gaat het ook over knelpuntberoepen. Dat maakt het zeker voor jonge mensen niet gemakkelijk om hun eerste stappen in de wereld van de bouw te zetten. Ze hebben vaak te weinig kennis en ervaring. Maar ook werknemers moeten heel bewust hun kennis up-to-date houden.

Partners Eternit, RTC Vlaams-Brabant (regionaal technologisch centrum) en VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding) kunnen elkaar daarom goed vinden in dit initiatief dat mensen opleidt precies waar die up-to-date knowhow aanwezig is. Het gespecialiseerde opleidingscentrum conform biedt een ontmoetingsplaats voor leerlingen, werkzoekenden, werknemers en werkgevers binnen de bouwsector.

Onderwijs

Conform biedt scholen de mogelijkheid om gebruik te maken van haar infrastructuur als aanvulling op de basisuitrusting waarover ze zelf vaak beschikken. De directe link met het onderwijs via het Regionaal Technologisch Centrum Vlaams-Brabant maakt het ook mogelijk om de veranderingen in de bouwsector op een efficiënte manier te vertalen naar de opleidingen van morgen, om zo de kloof tussen werkvraag en -aanbod aan de bron aan te pakken. De conform-partners willen graag via deze weg hun schouders zetten onder de promotie en opwaardering van technische beroepen.

Werkzoekenden

We zien de onrustwekkende cijfers van de jeugdwerkloosheid zich de laatste jaren ook duidelijk vertalen in een jonger publiek dat deelneemt aan de opleidingen. Al zijn de opleidingen zeker niet alleen voor jonge kandidaten bestemd. Ook mensen die op latere leeftijd werkzoekend worden, of personen met een migratie-achtergrond of arbeidshandicap zijn welkom. Het conform-team staat ook klaar voor ondersteuning bij vragen die ruimer gaan dan de technische materie: geen overbodige luxe en de inzet zeker waard. Dakdekker is nog steeds een knelpuntberoep en een opleiding bij conform biedt de cursisten een reële kans op werk!

Werkgevers en werknemers

Wie vandaag de dag aan het werk is in de bouwsector, moet zich permanent kunnen bijscholen. Maar het aanbod voor werkgevers en werknemers gaat verder dan het opleiden of specialiseren van vakmensen. De partners willen in dialoog gaan over de huidige complexiteit van de bouw en als vakmensen samen naar oplossingen zoeken. Werkgevers krijgen daarenboven ook de kans om de werkzoekenden aan de slag te zien en een juiste match te vinden tussen het bedrijf en een toekomstige werknemer. Bedrijven die bereid zijn om kansen te bieden aan nieuw en vaak jong talent, leveren een extra inspanning, maar investeren hiermee wel in de toekomst van hun bedrijf en de sector. “Volgend jaar viert Eternit haar 110- jarig bestaan.  We zijn er ons dan ook zeer bewust van dat gedreven en gemotiveerde medewerkers voor een bedrijf van onschatbare waarde zijn,” zegt Patrick Balemans, gedelegeerd bestuurder van Eternit.

Wall of fame

Mensen opleiden gaat vaak ook over mensen inspireren. Met de ‘Wall of Fame’ willen we onze cursisten aantonen dat hun opleiding wel degelijk hun toekomst kan veranderen. Getuige hiervan enkele verhalen...

Gert Bellemans (27 jaar) is een ex-cursist van conform. Het buiten werken en het gevoel van vrijheid spraken hem erg aan in de job van dakdekker. Luc De Donder spotte de leergierigheid en motivatie van deze cursist en nam hem aan. Bellemans: “Ik had een goede basis meegekregen tijdens de opleiding dakdekker en het eerste jaar werkte ik nauw samen met een ervaren collega. Ik kreeg de kans om gaandeweg nieuwe dingen uit te proberen en heb enorm veel kunnen bijleren. Vandaag, 7 jaar later, werk ik nog altijd met veel plezier bij Dakwerken De Donder en ben ik ploegbaas.”

Ook Said Azhar (23 jaar), nog maar 2 jaar in België, kon na zijn stage bij Vanborren Systems in Boutersem aan de slag blijven. Van in het begin lag Said ook goed in de groep en zijn Nederlands blijft verbeteren.

En sinds 10 april volgen opnieuw 12 cursisten de opleiding dakdekker. De eerste module over het plaatsen van pannen hebben ze achter de rug. Vrijdag startte de module over het plaatsen van leien. Nadien volgt nog lood- en zinkbewerking en isolatie van dak en gevel. Eind augustus doen de cursisten een stage van 10 dagen bij een dakdekker: hopelijk kunnen ze daar nadien aan het werk blijven.

 


Partners VDAB, Eternit en RTC Vlaams-Brabant ondertekenen de
nieuwe samenwerkingsovereenkomst.
 

Meer informatie: 

Eternit - Roeland Verhille, woordvoerder, +32 15 71 74 32 of  roeland.verhille@eternit.be 
VDAB - Bartelijne van den Boogert, woordvoerder, +32 2 506 12 34 of  bartelijne.vandenboogert@vdab.be 
RTC Vlaams-Brabant - Simon Kusters, coördinator,  +32 16 26 74 51 of simon.kusters@vlaamsbrabant.be 
Conform vzw – Geert Van Kelecom, coördinator, +32 476 55 33 71 of geert.van.kelecom@eternit.be

Foto’s kan u raadplegen via http://www.eternit-zoekt-werk.be/