Solliciteren

Doe de elevator pitch

‘Stel jezelf eens voor’ is een veelgebruikte intro aan het begin van een sollicitatiegesprek. Makkelijk zat? Toch niet. Wie zich niet heeft voorbereid, praat vaak te lang en geeft teveel details. Resultaat: een onsamenhangend verhaal dat niet wordt gesmaakt door de potentiële werkgever. De oplossing? Bedenk een elevator pitch!

Tijdens een ‘elevator pitch’ stel je jezelf zo interessant mogelijk voor, in hoogstens twee minuten. Dat is de tijd die je nodig hebt om tijdens een ritje met de lift indruk te maken op je gesprekspartner. Het principe is eenvoudig. Het vergt enkel wat voorbereiding, en oefening.

Voorbereiden

Hoe begin je eraan? Bedenk een kort en duidelijk antwoord op de volgende vragen:

 • Wie ben je?
  • Zeg hoe je heet, hoe oud je bent, waar je woont en wat je gezinssituatie is. Deze info geeft een persoonlijke toets aan je intro -dat spreekt aan- maar gaat niet te ver, dus gaat niet vervelen.
  • Voorbeeld: “Ik ben Sandra en ik ben 42. Samen met mijn vriend en mijn dochter van drie woon ik in Halle, een bruisende gemeente naast Brussel.”
 • Wat is je grootste talent?
  • Kies één talent en staaf dit met één relevante (werk)ervaring. Een werkgever die meer wil weten, zal daar later tijdens het gesprek wel op terugkomen.
  • Voorbeeld: “Ik ben perfect tweetalig: mijn vader is een Waal, mijn moeder een Vlaamse. Daarnaast spreek ik behoorlijk Duits dankzij een intensieve avondcursus en vele vakanties in Duitsland. Wat talenkennis betreft ben ik een perfecte Belg!”
 • Wat zoek je?
  • Vertel waarom je je kandidaat stelt voor deze job. Uiteraard verwoord je dit positief. ‘Ik solliciteer omdat het moet van VDAB’ valt dus af!
  • Voorbeeld: “Door mijn doorgedreven talenkennis denk ik dat ik de juiste persoon ben om de functie van onthaalbediende in uw bedrijf in te vullen. Ik zou het echt fijn vinden om dagelijks mijn talen te kunnen gebuiken.”

Eens je de antwoorden op deze vragen kent, schrijf je ze op. Hou er rekening mee dat je per minuut slechts 150 woorden duidelijk gearticuleerd kan uitspreken. Tel de woorden daarom zorgvuldig, en beperk je tot 300. Zo weet je zeker dat je niet langer dan twee minuten aan het woord zal zijn.

Oefenen

Is je pitch uitgeschreven? Dan is het tijd om te oefenen. Doe dit luidop: tegen jezelf in de spiegel, tegen je ouders, tegen je vrienden… Hoe vaker je oefent, hoe vlotter je speech zal gaan tijdens je sollicitatiegesprek.

En overwin je schroom. Helder spreken over wie je bent en wat je kan, is noodzakelijk om een job in de wacht slepen. Dus in tegenstelling tot wat je vroeger misschien leerde, kan een beetje ‘stoefen’ geen kwaad. Toch niet tijdens een sollicitatiegesprek.

Nog niet overtuigd van het nut van een goede elevator pitch? Bekijk dan even dit filmpje: in het eerste deel zien en horen we Steven Janssen tijdens zijn sollicitatiegesprek worstelen met de vraag ‘hoe zou je jezelf in één minuut omschrijven?’ In het tweede deel zien we hoe hij zich, dankzij zijn elevator pitch, veel beter uit de slag trekt.

sollicitatiedokter.nl

storytellingpeople.nl

Ontvang tips en verhalen over solliciteren en werk

Ook interessant

 • Op de rooster

  Sollicitanten moeten een goede indruk maken tijdens het jobinterview, maar dat geldt evengoed voor jou als rekruteerder. Zeker nu de arbeidsmarkt krapper is dan het muiltje van Assepoester. Acht tips om kandidaten voor je te winnen.

 • Met de trein op gesprek

  Heb je een sollicitatiegesprek? Neem de trein in plaats van de auto. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Je kan bij ons een gratis treinticket bestellen. Ontdek wie, wat en hoe.

 • Gat in je cv

  Zes maanden door Australië getrokken? Een tijd zonder werk gezeten? Of een jaar vrijaf genomen om voor je kinderen te zorgen? Het is belangrijk dat je op de juiste manier omgaat met een gat in je cv. Vijf tips.