Dit artikel is ouder dan een jaar. Sommige info is misschien verouderd.
Loopbaan

Help, morgen is het maandag!

Kan je niet van je zondag genieten omdat je de dag erna weer moet gaan werken? Dan is het hoog tijd om je job onder handen te nemen. Loopbaancoach Sara Surachno: 'Een baan is niet wat ze is, maar wat je ervan maakt. Je kan er vaak meer aan veranderen dan je zelf denkt.' Over gelukmakers, energiezuigers en loopbaanbegeleiding.

Doe je je werk niet graag? Dan zijn er twee remedies: je kan van job veranderen of… je kan proberen om je job zelf te veranderen. Deze laatste optie heet in het vakjargon 'jobcrafting'. 

Geluk en energie

Je job veranderen, klinkt aantrekkelijk, maar hoe pak je dit aan? Loopbaancoach Sara Surachno: 'Eerst en vooral moet je weten wat je precies wil veranderen. Om dit te achterhalen kan je voor jezelf nagaan wat jouw belangrijkste gelukmakers zijn. Dat zijn zaken die ervoor zorgen dat jij een job leuk vindt.

Enkele voorbeelden:

  • een goede relatie met collega's
  • uitdagende werkzaamheden
  • een mooi salaris
  • autonomie
  • maatschappelijke invloed

Vervolgens ga je na wat je belangrijkste energiezuigers zijn: dat zijn zaken die maken dat je een hekel hebt aan een job.

Enkele voorbeelden:

  • hoge werkdruk
  • weinig vrijheid
  • administratie
  • bureaucratie
  • je niet gewaardeerd voelen

Als je weet welke jouw gelukmakers en energiezuigers zijn, kan je ze proberen bij te sturen in je job. Het is mijn ervaring dat er in de praktijk vaak meer verandering mogelijk is dan dat je zelf denkt.'

Het verhaal van Violet

Hr-medewerker Violet kan dit beamen. Ze vertelt: 'Ik heb m'n job altijd graag gedaan, maar een paar maanden geleden was dat niet meer het geval. Op zondag kreeg ik een wee gevoel in mijn maag omdat het bijna maandag was. Ik die altijd met zo veel plezier en energie naar mijn werk ging!

Het duurde even voor ik begreep hoe dit kwam. De oorzaak was nochtans simpel: ik had ja gezegd tegen twee projecten die ik er onmogelijk kon bij nemen. Het idee dat ik de volgende jaren zou verzuipen in het werk, bezorgde me angstaanvallen. Toen ik mijn hart luchtte tegenover een vriend raadde hij me aan met m'n baas te gaan praten. Het klinkt misschien raar, maar zelf had ik daar niet aan gedacht.

De dag nadien besloot ik open kaart te spelen tegen mijn baas. 'k Zei hem dat ik er onmogelijk beide projecten kon bij nemen. Dat de werkdruk nu al hoog was. Tot mijn verbazing antwoordde hij: 'Oh, dat heb ik dan verkeerd ingeschat. Geen probleem. Laat me tegen het einde van de week weten welk van de twee projecten je wil houden.' Ik had nooit gedacht dat hij zo begripvol zou reageren, maar blijkbaar had ik me vergist. Nu voel ik me bevrijd en ga ik weer graag werken.'

 

Hulp nodig?

Wil je ook je job bijsturen, maar heb je het gevoel dat je dit niet op eigen houtje kan? Volg loopbaanbegeleiding. Je loopbaanbegeleider helpt je dan in dit proces.

Interessant om te weten: als werknemer heb je elke 6 jaar recht op 8 uur loopbaanbegeleiding. Je kan deze begeleiding betalen met loopbaancheques.

 

Meer info over Sara Surachno en haar bedrijf Loopbaanadvies Pro: loopbaanadvies.pro

Nieuwsbrief illustratie

Abonneer je op de nieuwsbrief

Ook interessant

Kies voor de zorg

Zorg je graag voor anderen en wil je de overstap maken naar de zorgsector? Zeker doen!

Je droomjob

Reageer je op zoveel mogelijk vacatures? Niet doen. Je solliciteert beter enkel voor jobs die bij je passen. Hoe weet je welke dat zijn? Negen tips.

Jobwissel in crisistijd?  

Haal je geen plezier meer uit je job en wil je graag van werk veranderen? Sta even stil bij de oorzaak van je twijfels én de rol die corona hierin speelt.