Dit artikel is ouder dan een jaar. Sommige info is misschien verouderd.
Arbeidsmarkt

Je kind op zoek naar werk?

De overstap van het studentenleven naar de arbeidsmarkt is voor jongeren een hele ommezwaai. Plots moeten ze solliciteren en een job vinden. We leggen uit hoe je je zoon of dochter kan steunen in de zoektocht naar werk.

Zorg dat je zoon of dochter zich inschrijft bij VDAB

Het is belangrijk dat je kind zich zo snel mogelijk inschrijft bij VDAB. Op die manier gaat zijn beroepsinschakelingstijd van 12 maanden van start. 

Heeft hij na zijn beroepsinschakelingstijd geen job, dan komt hij in aanmerking voor een uitkering. Inschrijven kan online.

Informeer naar de vacatures die hij van ons ontvangt

Zodra je kind ingeschreven is, mailen wij hem jobsuggesties. Informeer af en toe naar die vacatures. 

Merk je dat hij er niet warm voor loopt? Raad hem dan aan om zijn profiel aan te passen. Zo kunnen wij hem vacatures doorsturen die wel aansluiten bij wat hij zoekt.

Geef interessante tips door

Wie voor het eerst werk zoekt, zit met veel vragen. Waar vind ik vacatures? Hoe schrijf ik een goede sollicitatiebrief? Hoe bereid ik me voor op een sollicitatiegesprek?

Lees je een interessant artikel over solliciteren? Heb je weet van een jobbeurs in de buurt? Zie je een geschikte vacature? Speel die informatie door! Je hulp is meer dan welkom.

Bied je aan als proefkonijn

Als je kind op sollicitatiegesprek gaat, is het belangrijk dat hij zich kort en helder kan voorstellen. Het helpt als hij dit vooraf kan inoefenen. 

Doe alsof jij de werkgever bent en vraag hem om zichzelf voor te stellen. Geef feedback over hoe hij overkomt en wat beter kan. Blijf doorgaan tot zijn 'speech' op punt staat. Oefening baart kunst.

Moedig andere activiteiten aan

Solliciteren, wachten op reacties van bedrijven, afgewezen worden… Het is soms frustrerend. Moedig je kind daarom aan om ook tijd te investeren in dingen die hem voldoening geven. 

Gaat hij bijvoorbeeld graag joggen? Stuur hem een mail door over een loopwedstrijd en vraag hem of hij geen zin heeft om deel te nemen. 

Is hij geïnteresseerd in fotografie? Zoek info op over de fotoclub in de buurt en pols of dit niks voor hem is.

Relativeer

Veel schoolverlaters zijn niet realistisch over de tijd die ze nodig hebben om een job te vinden. 

Ze verwachten dat ze vrijwel onmiddellijk een contract kunnen tekenen. In realiteit duurt het echter vaak maanden om een job te pakken te krijgen. 

Maak je kind duidelijk dat het perfect normaal is dat zijn zoektocht wat langer duurt. De aanhouder wint!

Schakel hulp in

Merk je dat je kind toch de moed dreigt te verliezen? 

Schakel de hulp in van onze online sollicitatiecoaches. Zij bekijken samen met hem wat er precies fout loopt en geven advies op maat.

Nieuwsbrief illustratie

Abonneer je op de nieuwsbrief

Ook interessant

Zo vind je je eerste job

Klaar met studeren en genoten van je vakantie? Dan is het nu tijd voor een nieuw hoofdstuk: je eerste job. Hoe vind je snel een leuke baan? Onze sollicitatiecoaches geven tien tips. 

Pas van school? Schrijf je in!

Heb je je diploma behaald? Proficiat! Voor je aan je vakantie begint, moet je wel nog iets regelen: schrijf je zo snel mogelijk in bij VDAB als werkzoekende. We geven tekst en uitleg.

Diploma opent nog altijd deuren

We volgden meer dan 60.000 pas afgestudeerde jongeren een jaar lang in hun zoektocht naar werk. Wat blijkt? Jongeren vinden sneller werk dan ooit. Zeker zij die een diploma hebben.