Dit artikel is ouder dan een jaar. Sommige info is misschien verouderd.
Solliciteren

De weg naar een job

Jonge werkzoekenden zien hun situatie iets te rooskleurig in. Ze verwachten dat het 4 maanden gaat duren om een job te vinden, terwijl het hen in werkelijkheid gemiddeld 7,5 maand kost. Dit en nog veel meer blijkt uit een studie van StepStone die peilt naar het traject dat werkzoekenden afleggen.

StepStone ondervroeg via een online enquête 13.034 werkzoekenden in 8 Europese landen: België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. Bedoeling: het traject in kaart brengen dat mensen afleggen vanaf het moment waarop ze beslissen om werk te zoeken tot het tekenen van hun contract.

Droomjob via Google

De onderzoekers gingen eerst en vooral na welke kanalen werkzoekenden gebruiken om werk te vinden. De opvallendste bevindingen:

 • Bedrijfswebsites zijn het op een na belangrijkste kanaal geworden om een job te vinden. 38% van de werkzoekenden gebruikt ze om vacatures te zoeken. Jobsites zijn nog altijd het populairst: niet minder dan 86% doet er beroep op.
 • Zoekmotoren, zoals Google, winnen aan populariteit. 32% maakt er gebruik van. De zoekopdrachten die het vaakst worden ingegeven:
  • Namen van jobsites. Bijvoorbeeld ‘Vacature’ of ‘StepStone’.
  • Algemene jobbeschrijvingen. Bijvoorbeeld: ‘jobs in banksector’ of ‘vacatures voor piloot’.
  • Jobbeschrijvingen in een specifiek bedrijf. Bijvoorbeeld ‘jobs bij Coca Cola’ of ‘treinbestuurder bij NMBS’.
 • Sociale media zijn niet zo populair om werk te vinden als vaak wordt gedacht. Iets minder dan een derde (31%) schuimt netwerksites af op zoek naar een baan.

Jong en naïef

StepStone ging ook na hoelang werkzoekenden denken dat het gaat duren om werk te vinden en hoelang het in werkelijkheid duurt. De opvallendste bevindingen:

 • Werkzoekenden verwachten dat het hen 6 maanden gaat kosten om werk te vinden. Hiermee schatten ze hun kansen iets te hoog in: in de praktijk duurt het gemiddeld iets meer dan 7 maanden.
 • De 18- tot 25-jarigen zijn het minst realistisch. Ze denken dat ze een contract gaan kunnen tekenen na 4 maanden zoeken, maar hebben meer dan 7,5 maand nodig.
 • Werkzoekenden tussen 45 en 55 jaar doen er het langst over om werk te vinden. Hun zoektocht duurt gemiddeld ruim 8 maanden. Jongeren tussen 25 en 30 jaar, die al enkele jaren ervaring achter de rug hebben, vinden het snelst werk. Na 5 maanden.

Geld minder belangrijk

Het ligt voor de hand dat werkloosheid de belangrijkste reden is om werk te zoeken. Maar waarom verlaten mensen die al een job hebben hun comfortzone om te solliciteren? De opvallendste bevindingen:

 • Geld is niet de meest doorslaggevende reden om van werk te veranderen. Ontevredenheid over het loon staat pas op nummer 5. De top 4 van belangrijkste drijfveren ziet er als volgt uit.
  • Nood aan een nieuwe uitdaging (29%).
  • Te weinig ontwikkelingskansen (21%).
  • Geen waardering (17%).
  • Behoefte aan meer verantwoordelijkheid (16%).
 • Bijna 4 op de 10 werkenden hebben een job die niet aansluit bij hun studiedomein. 40% van hen vindt dit jammer. Zij willen een nieuwe baan die wél bij hun opleiding past. Van de werkenden die wel trouw bleven aan hun studiedomein, wil 17% een nieuwe job in een andere branche.
 • Pas afgestudeerden zijn bij de start van hun loopbaan flexibel. 77% staat er voor open om buiten hun eigen branche aan de slag te gaan.

 

Wil je meer info over deze studie? Download ‘Het traject van de kandidaat’ gratis op stepstone.be.

Nieuwsbrief illustratie

Abonneer je op de nieuwsbrief

Ontvang tips en verhalen over solliciteren en werk.

Ook interessant

Knelpuntberoepen

Met 234 zijn ze ondertussen, de knelpuntberoepen. De lijst kent weer heel wat nieuwkomers, van podiumtechnicus over maatschappelijk werker tot keukenmedewerker.

Knelpuntberoepen

Met 207 zijn ze ondertussen, de knelpuntberoepen. De lijst kent 21 nieuwkomers, van kredietadviseur tot fietshersteller.

Samen werk zoeken

Zoek je werk en kan je wel wat steun gebruiken van werkzoekende lotgenoten? Dan zijn de online samenkomsten ‘Werkzoekend tijdens Corona? Yes we can!’ misschien iets voor jou.