Welzijn

Meneer Poot zoekt werk

Nathalie Slosse schreef een boek over een bijzonder onderwerp voor een bijzonder publiek: jonge kinderen. ‘Meneer Poot zoekt werk’ gaat over werkloosheid en werk zoeken. Nathalie: “Als ouder je werk verliezen treft niet alleen jou, maar heel je gezin. Kinderen worden vaak over het hoofd gezien. Nochtans lijden ze er ook onder.”

Nathalie: “Toen ik op het nieuws hoorde dat Ford Genk ging sluiten, moest ik meteen aan de man van een vriendin denken. Ze hebben drie kinderen en hij werkte bij Ford. Uiteindelijk bleek hij zijn baan niet kwijt te zijn, maar toch bleef ik daardoor net wat langer nadenken over de impact van die ontslagen. Zo ontstond het idee voor dit boek.”

Nathalie is niet aan haar proefstuk toe. Met haar boeken probeert ze moeilijke thema’s bespreekbaar te maken voor jonge kinderen. Eerder verschenen van haar boeken over ernstig ziek zijn (‘Grote boom is ziek’), zelfdoding (‘De visjes van Océane’) en verdriet en afscheid (‘Toverdruppels’).

Een werkloos konijn

Haar huidige boek begint met het verhaal van meneer Poot, Flappie’s papa, die plots zijn werk als graver verliest. Flappie en zijn vriendje Snuiter merken meteen hoe moeilijk meneer Poot het daarmee heeft: het maakt hem zo droevig dat hij Flappie zelfs niet meer achter zijn oren kriebelt. Hij zoekt ander werk, maar dat loopt niet van een leien dakje. Hij is niet geschikt voor de job, de baas deugt niet of er wordt iets van hem gevraagd dat hij niet kan, zoals zwemmen. Maar: de steun en bewondering van de kinderen helpen meneer Poot met reuzensprongen vooruit, en uiteindelijk loopt het verhaal goed af!

Leerrijk

Nathalie: “Werkloos worden brengt kopzorgen met zich mee. Onzekerheid over de toekomst en geldproblemen zorgen voor spanning en stress. Dat kan je niet zomaar verstoppen. Ouders vinden het vaak moeilijk om aan hun kinderen uit te leggen wat er gebeurt. Toch is het net goed om kinderen hierbij te betrekken. Vertel hen wat er scheelt. “Papa voelt zich slecht, omdat het hem niet lukt ander werk te vinden,” of “Ik ben er niet helemaal bij met mijn aandacht vandaag”.  Zo vermijd je dat ze de schuld voor de veranderde situatie bij zichzelf gaan zoeken.”

Bezinken

Naast het verhaal van meneer Poot heeft het boek ook een doe-gedeelte. In ‘Flappie’s Werkkoffertje’ kunnen kinderen via spelletjes zelf aan de slag met beroepen en solliciteren. Nathalie: “Vooral mensen in het kleuteronderwijs maken dankbaar gebruik van dit werkkoffertje. Niet alle kinderen zijn gebaat met een verhaaltje. Sommigen hebben er echt nood aan zelf bezig te zijn om het onderwerp te laten bezinken. Bovendien maken die activiteiten een zwaar onderwerp gewoon leuker, want welk kind houdt er nu niet van een spelletje?”

Beroepen ontdekken

Een van de spelletjes uit het boek is de beroepenspeurtocht. Bedoeling is dat de kinderen ontdekken welke beroepen er zoal bestaan. Het gaat als volgt. Maak een wandeling met de kinderen en vraag hen welke beroepen ze allemaal zien. Sommige beroepen vallen meteen op, zoals een straatveger, postbode of winkelbediende. Andere zijn meer verborgen. Je kan hen helpen om die te ontdekken door vragen te stellen. Wie heeft dit huis gebouwd? Wie snoeit de bomen? Wie rijdt met de bus? Zo leren ze gericht te kijken.
 

Meneer Poot zoekt werk, door Nathalie Slosse, illustraties van Rocio Del Moral, uitgeverij Abimo. In de boekhandel kost het boek 12,95 euro.

Ook interessant

Tijd voor afscheid

Bedrijven investeren veel energie in het rekruteren van mensen, maar voor wie vertrekt is er minder tijd. Dat is zonde want met een goed exitgesprek haal je veel uit zo’n vertrekmoment. 

Stappenplan bij ontslag

Ben je je werk kwijt? We leggen uit hoe je een werkloosheidsuitkering aanvraagt en snel een nieuwe job vindt.

Respectvol ontslag

Ontslag geven of krijgen. Maak er een positieve ervaring van. Vicky Buelens, auteur van het boek 'FiredUp', geeft tips.