Dit artikel is ouder dan een jaar. Sommige info is misschien verouderd.
Arbeidsmarkt

De job van architect Peggy

'Architect worden was geen kinderdroom', vertelt Peggy. 'Ik koos architectuur omdat ik iets wou studeren waarbij zowel kunst als wetenschap aan bod kwamen. Intussen heb ik al bijna 10 jaar een eigen architectenbureau. Ik word nog steeds blij als ik zie dat een opdrachtgever gelukkig is met het resultaat!'

  • Leeftijd: 39
  • Diploma's: master architectuur
  • Ervaring: 9 jaar als zelfstandig architect

Stage

Peggy: 'Zoals elke toekomstige architect moest ik na mijn studies nog een stage van twee jaar doorlopen. Die viel erg goed mee: ik mocht direct helpen ontwerpen en tekenen. Mijn eerste opdracht was een appartementsgebouw met een speciale stalen constructie op het dak, die ik tot op de millimeter mocht uittekenen. Bovendien leerde ik omgaan met situaties die op school niet ter sprake kwamen: bouwheren die klaagden, de technische dienst van een gemeente die niet akkoord ging met een ontwerp of een aannemer die dreigde met een gerechtelijke procedure… De ervaring die ik toen opdeed is nog steeds goud waard.

Na mijn stage richtte ik samen met twee andere architecten een eigen bureau op: Burobill. Inmiddels bestaan we al bijna 10 jaar. We ontwerpen en verbouwen niet alleen woningen maar ook scholen, kantoren en winkels.

Werkweek

's Maandags starten we meestal met het plannen van de werkweek: wat staat er op de agenda? Wie doet wat? We bekijken wie de nieuwe opdrachten moet uitvoeren en wie de lopende werken ter plaatse gaat opvolgen. Dit is echter maar een planning. Er kunnen altijd onverwachte, dringende zaken opduiken: onlangs werd het dak van een gebouw beschadigd tijdens een hevige storm. Dan moet je snel een oplossing bedenken en er een aannemer op afsturen om erger te voorkomen.

Tekentafel

Nieuwe opdrachten beginnen met een vraag of voorstel, zoals: 'Kunnen jullie voor ons een huis tekenen?' Tijdens een eerste gesprek met de opdrachtgever probeer ik een duidelijk beeld te krijgen van de verwachtingen en mogelijkheden. Wat is het beschikbare budget? Hoe groot mag de woning worden? Welke materialen moeten er worden gebruikt? Op basis hiervan werk ik een voorstel uit: ik maak tekeningen, maquettes en een eerste kostenraming.

Krijgt mijn voorstel groen licht van de opdrachtgever, dan start de papiermolen. Ik moet er namelijk voor zorgen dat het gebouw een stedenbouwkundige vergunning krijgt. Als dat in orde is maak ik het uitvoeringsdossier op. In dit dossier staan alle technische details: welke materialen er gebruikt worden, of er speciale technieken aan te pas komen, hoe snel de constructie moet worden opgetrokken… Vervolgens bezorg ik het uitvoeringsdossier aan verschillende aannemers en vraag ik of ze een offerte kunnen opmaken. Als ik hun offertes ontvangen heb, bespreek ik ze samen met de opdrachtgever. Hij kiest dan de aannemer waarmee hij in zee wilt.

Werf

Bij lopende projecten werk ik vooral ter plaatse. Een groot project waar we nu al drie jaar mee bezig zijn is de bouw van een kinderdagverblijf in Brussel. Op vaste dagen ben ik aanwezig op de werf en volg er de werken op. Ik organiseer ook de werfvergaderingen. Tijdens deze vergaderingen bespreek ik met de opdrachtgever en de aannemer de voortgang van de werken. Zitten we nog op schema? Zijn er onverwachte problemen? Bovendien leg ik uit welke wijzingen we doorgevoerd hebben aan de plannen. Het is erg belangrijk dat de aannemer hiervan op de hoogte is: het is niet de bedoeling dat hij een verouderd plan gebruikt en een muur begint te bouwen waar er geen moet komen, bijvoorbeeld!

Na de vergadering maak ik een verslag waarin ik alle gemaakte afspraken vermeld. Houdt een aannemer zich niet aan de afspraken en dreigen we zo een deadline te missen, dan kan ik op basis van het verslag juridische stappen ondernemen.

Resultaat

Als architect krijg je, zeker bij grotere projecten, vaak te maken met ingewikkelde regels en procedures. Die tijdrovende administratieve rompslomp doorworstelen is niet mijn favoriete bezigheid. 

Wat wel leuk vind aan mijn job is, dagen na elkaar schetsen en ontwerpen. Ook fijn is het moment waarop blijkt dat de opdrachtgever heel gelukkig is met het resultaat. Mensen kunnen zich meestal wel inbeelden hoe hun gebouw eruit gaat zien, de echte vuurproef volgt als ze het gebouw ook echt kunnen zien!'

 

Meer info over het architectenbureau van Peggy: burobill.be.

Nieuwsbrief illustratie

Abonneer je op de nieuwsbrief

Ook interessant

De job van archeoloog Veerle

Denk je bij archeologie spontaan aan verre en exotische oorden? Veerle zocht en vond het dichter bij huis...

De job van talent-agent Marie

Marie: "In ons land zijn er nauwelijks talent-agenten. Daarom besliste ik om er gewoon zelf een te worden."

De job van verpleegkundige

Nele: "Ik werk met mensen die dementie hebben. 'k Had al een job gevonden voor ik mijn diploma in handen had!"