U bent hier

Poetsproblemen? De VDAB-schoonmaakploeg pakt ze aan!

Op 20 juni trokken 5 ploegen van lesgevers in de schoonmaak met hun cursisten naar het opvangcentrum voor kinderen met gedragsproblemen Bethanië in Hasselt, het sint-Elisabethrusthuis in Oostende, Poverello in Brugge, het stadsmagazijn in Antwerpen en het gemeentebestuur in Nazareth. Elke locatie kampte er met een specifieke schoonmaakvraag. Zo namen ze bij Bethanië tapijten onder handen die een grondige beurt nodig hadden. In Nazareth ontfermden ze zich dan weer over geolied parket, zegt Lut Bormans, domeinexpert schoonmaak van de VDAB.

Pluim

Tegelijk wil de VDAB een pluim geven aan iedereen die met schoonmaak bezig is. “Deze mensen vormen een belangrijke schakel in het dagelijks functioneren van veel bedrijven en gezinnen. En er komt heel wat meer professionaliteit kijken bij dit vak dan vaak wordt gedacht. Dat willen we onder de aandacht brengen,” aldus Yvan Nolmans, strategisch accountmanager bij de VDAB. “Met meer dan 20.000 vacatures per jaar in Vlaanderen is de schoonmaaksector ook een sector met veel vacatures waar goed opgeleide medewerkers terechtkunnen.”

Opleiding

De VDAB is er voor heel diverse profielen in de schoonmaaksector. In 2012 volgden in Vlaanderen 2.500 cursisten een opleiding bij de VDAB en zijn partners. Het gaat dan om een waaier aan beroepen: zo is er niet alleen professionele schoonmaak (voor bv. kantoren) en particuliere schoonmaak (bv. om schoon te maken met dienstencheques) maar er is ook opleiding tot schoonmaakinspecteur en industrieel reiniger. Daarnaast kunt u ook heel wat modules over schoonmaak gratis volgen waar en wanneer u wilt via onze webopleidingen. Tenslotte worden in de VDAB-competentiecentra een 20-tal korte opleidingsmodules aangeboden voor werknemers in de particuliere schoonmaak

Tijdens één van de acties die dag zijn twee instructrices van de VDAB langsgegaan bij “de Madammen” op Radio 2 (bekijk hier het fragment) om schoonmaaktechnieken te demonstreren.

Meer weten over het beroep?

Bekijk dan de beroepenfilms van "PST" en "Particuliere schoonmaak".