U bent hier

Kick-Offshore

fotoHet vernieuwde maritieme opleidingscentrum van de VDAB in Zeebrugge start met internationaal erkende offshoreopleidingen. Daartoe behaalde het centrum de OPITO-erkenning. De VDAB kan dus certificaten uitreiken die de Offshore Petroleum Industries Training Organisation erkent. De VDAB is de eerste instantie in België die de OPITO-certificaten mag uitreiken.

VDAB-Zeebrugge verwacht per jaar 500 cursisten in opleiding. Het gaat zowel om werkzoekenden als werknemers. Werkzoekenden die een job zoeken in de offshoresector moeten de nodige veiligheidsopleidingen volgen. Met het OPITO-certificaat stijgen hun tewerkstellingskansen. Voor werknemers die de training volgen, biedt het certificaat garanties op een blijvende tewerkstelling.

In eerste instantie start de VDAB in september met 2 opleidingsmodules: rigger en banksman-slinger. In deze opleidingen leren de cursisten hoe ze lasten moeten aanslaan en behandelen op het water, in weer en wind. Dit gebeurt op de volledig nieuwe opleidingssite die bestaat uit een ponton, een steiger en een boordkraan met gieklengte van 30 meter.
Voor het riggen staan 2 hijs- en takelconstructies ter beschikking. Deze kostbare infrastructuur is te danken aan de intensieve samenwerking met het FVB en baggerbedrijven Jan De Nul en DEME.
Mevrouw Leroy doopte officieel op 1 september de ponton ‘Fons’, genoemd naar de gedelegeerd bestuurder van de VDAB, in aanwezigheid van de VDAB-topman zelf en de vice-eerste minister en de minister van de Noordzee Johan Vande Lanotte.

foto