U bent hier

Nieuw opleidingsatelier voor de voeding

Knelpuntberoep

De voedingssector is in West-Vlaanderen de derde belangrijkste industriële sector qua tewerkstelling. Dit neemt niet weg dat de vele voedingsbedrijven die de streek rond Roeselare rijk is, werkelijk schreeuwen om nieuwe werknemers. De werkloosheidscijfers zijn in die regio traditioneel lager dan het Vlaams gemiddelde, wat voor de voedingsindustrie betekent dat er veel meer vacatures dan kandidaten zijn. Vooral 'verpakkingsoperator' is een echt knelpuntberoep.

Dat zette Fevia Vlaanderen ertoe aan om met de VDAB, Syntra-West en IPV samen op zoek te gaan naar een oplossing. Hoe vinden we meer en vooral ook goede medewerkers voor de voedingssector? Zo ontstond het opleidingsatelier voor de voeding. Het is gehuisvest in het ‘Huis van de Voeding’ en omvat ook een interactief doe- en belevingscentrum en een ondernemerscentrum.

Opleidingsatelier

Het opleidingsatelier van de voeding is voorzien van de allernieuwste en meest performante machines, op maat van de voedingsbedrijven. Het opleidingsatelier krijgt deze dure machines in bruikleen van de machineconstructeurs, waardoor steeds de nieuwste technologie wordt ingezet. In het atelier staan machines voor twee verpakkingslijnen: een lijn voor stortgoederen (diepvriesgroenten, pasta, chips, snoep, ...) en een lijn voor verse producten (vlees, vis, kaas...).

In een eerste stadium krijgen cursisten de mogelijkheid om een opleiding te volgen tot verpakkingsoperator en productiemedewerker.

Vanaf 2013 organiseert het atelier ook opleidingen tot procesoperator. Deze opleidingen staan niet alleen open voor werkzoekenden, ook werknemers in de voedingssector zijn welkom, leerlingen uit de finaliteitsjaren van het middelbaar onderwijs, bachelorstudenten in de voedingsrichtingen en leerkrachten en docenten. Ook cursisten van buiten de West-Vlaamse provinciegrenzen zijn er welkom.

De opleiding duurt 3 weken met daarna een stage. De cursist leert de machines opstarten, instellen en onderhouden, maar ook technische storingen opsporen en verhelpen. Veiligheid en hygiëne zijn in een modern voedingsbedrijf van zeer groot belang en komen dan ook aan bod in de opleiding.

Samenwerking harde en zachte economische sector

Al het inpakwerk dat de cursisten uitvoeren, recycleren we: we werken met droge voeding (pasta en namaakvis), die ontelbare keren kan worden ingepakt. Dit betekent dat de ingepakte voeding opnieuw 'ontpakt' moet worden. Hiervoor werken we samen met medewerkers van het Steunpunt Arbeidszorg, die ter plaatse alles opnieuw ontpakken.

Via een interprovinciale samenwerking zetten we gezamenlijke projecten op. Een eerste project loopt in Antwerpen, waar een opleiding tot operator loopt voor het bedrijf Struik-Chillfis in Schoten. De kandidaten krijgen een tweedaagse opleiding in het atelier van de voeding. We onderzoeken een structurele samenwerking tussen de provinciale VDAB-centra, wat de actieradius van het atelier kan uitbreiden.

We bekijken ook de mogelijkheden voor de onderhoudstechnici in het atelier.

Filmpje
Een indruk van het atelier van de voeding vindt u op youtube: