U bent hier

VDAB en jongerenparticipatie 2013

In 2013 organiseerde de VDAB heel wat acties rond "jongeren en het debat over werk" waaronder de IT-wedstrijd ‘Create your digital jobadvisor’. Samen met drie partners (Agoria, OKFN, DAB Vlaanderen) schreven we IT-studenten aan om een applicatie te ontwikkelen waarvan zij denken dat de VDAB jongeren in Vlaanderen nog beter kan helpen. Er is geen betere manier om de noden en behoeften van deze generatie beter te leren kennen dan door dat hen zelf te vragen. Dat is exact wat deze wedstrijd als doel had: een tool bouwen voor èn door jongeren. De winnaar kreeg de kans om deze tool effectief te ontwikkelen bij de VDAB. Op 18 april 2013 werd de winnaar bekend gemaakt. 

Jobadvisor

De ploeg van de Erasmushogeschool Brussel won de hoofdprijs en de prijs voor beste design en gebruiksvriendelijkheid. Tien studenten uit het tweede jaar vormden samen een multidisciplinaire ploeg.

De jury loofde hun app als de ‘meest complete toepassing’ die bovendien ook nog eens was ‘afgetoetst bij het werkveld’.

Opvallend was dat de jongeren sterk inzetten op data uit social media zoals Facebook en LinkedIn, vaak gekoppeld aan geografische toepassingen.

Start jongerenpanels

In april konden IT-minded jongeren een applicatie bouwen om makkelijker een job te vinden maar nu trekken we de inspraak open voor alle jongeren. We richten een jongerenpanel op in verschillende fases.

  • De Vlaamse Jeugdraad organiseerde op 3 juni een bevraging bij jongeren over werk en sociale inclusie.
  • vanaf juli organiseren we een digitaal jongerenpanel met twee belangrijke topics: Wat vind je belangrijk aan werk? Wat vind je belangrijk dat een organisatie zoals de VDAB doet om je te helpen?

Resultaten
Er werden 300 enquêtes ingevuld, waarvan 64,6% door vrouwen en 35,4% door mannen. Allen tussen de 18 en 22 jaar. De jongeren willen zo snel mogelijk een job, ook al sluit die niet direct aan bij hun idealen. Ze willen blijven zoeken naar hun droomjob. Hun grootste struikelblok is te weinig ervaring. Hun grootste troef is inzet en motivatie.

Live jongerenpanels

Deze algemene inkijk spitten we dieper uit in de live jongerenpanels in september en oktober in Sint-Niklaas (12/9), Genk (11/10) en Antwerpen (19/9). We vragen aan jongeren om o.a. een nieuwe VDAB te bouwen: welke elementen moeten hier inzitten? Extra aandacht gaat naar laaggeschoolde jongeren met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Om hen warm te maken voor deze digitale bevraging èn de live jongerenpanels, spreken we lokale partners aan om ons hierbij te helpen.

Reslutaten:
Deze zijn beschikbaar vanaf oktober.

Samenwerking Klasse voor ‘Roadies: elke week ander werk

Vanuit “Klasse’ gaan twee jongeren op pad om elke week een andere job uit te oefenen en hierover te bloggen. De VDAB ondersteunt dit initiatief omdat er veel knelpuntberoepen bij zijn en omdat we ook de jongeren zelf aan het woord willen laten. In het najaar, als de jongeren over hun ervaringen vertellen, zal de VDAB hier nog meer ruchtbaarheid aan geven en vooral de knelpuntberoepen benadrukken.

Roadies-website: http://www.roadies.be/

Twee jongeren voeren 40 weken lang elke week ander werk uit. Dat is Roadies in een notendop. Brecht en Hanne gaan dit jaar aan de slag als slager, technicus, matroos, laborant, verkoper en 35 andere jobs. Ze communiceren uitgebreid over hun ervaringen via www.roadies.be. Je kan hen ook volgen via de sociale media, in Metro, Joepie, en op vrijdag in Planeet De Cock op MNM en in Iedereen Beroemd. Het project Roadies brengt jongeren en ouders meer kennis bij over studie- en beroepskeuze, en wil een positiever beeld geven over een brede waaier aan beroepen. Roadies krijgt steun van het European Social Fund.