Trainingssessies voor onderwijsprofessionals

Volg een van onze gratis trainingssessies voor onderwijsprofessionals en ontdek hoe je je laatstejaarsstudenten kan helpen om de stap naar de arbeidsmarkt te zetten.

Voor wie zijn de trainingssessies bedoeld?

De trainingssessies zijn bedoeld voor leerkrachten uit het ASO, TSO, BSO, Buso, deeltijds onderwijs of volwassenonderwijs en voor CLB-medewerkers.

Wat houden de trainingssessies in?

Tijdens de gratis trainingssessies krijg je praktische informatie rond het thema 'schoolloopbaandenken'. Je leert hoe je leerlingen op weg helpt rond vijf loopbaanvragen:

 • wie ben ik
 • wat wil ik
 • wat kan ik
 • wie kan me helpen
 • hoe pak ik het aan

We ondersteunen je met oefeningen en informatie die je daarna kan gebruiken in de les. Bijvoorbeeld in vakken als Engels, Nederlands, geschiedenis of PAV.

 • Basismodule: inspiratie tot loopbaandenken
  Wat wil ik, wat kan ik, waar kan ik werken, wie kan me helpen en hoe pak ik het aan? Dat zijn de vijf loopbaanvragen waarmee je aan de slag gaat. Je leert hoe dit theoretisch kader jou en je leerlingen kan ondersteunen. Aan de hand van de loopbaanvragen krijgen je leerlingen meer zelfinzicht en wordt het gemakkelijker om een juiste studie te kiezen.
 • Module twee: verdieping in het solliciteren
  Hoe zetten je leerlingen hun sterke punten in de verf? Hoe maken ze een goede indruk op werkgevers? Wat zijn do's and don'ts tijdens het sollicitatiegesprek? We leggen in deze sessie uit hoe je leerlingen een vacature kunnen analyseren, een goed cv opstellen, een overtuigend sollicitatiegesprek voeren en sociale media kunnen inzetten.
 • Module drie: stappen om met je leerlingen in dialoog te gaan
  We vertrekken vanuit de 5 loopbaanvragen. Onbewust kennen je leerlingen het antwoord op deze vragen en weten ze wat ze later willen doen. We leggen uit hoe je een gesprek over hun loopbaan kan voeren en hen tot inzichten doet komen.
 • Module vier: een account bij VDAB
  Een account op vdab.be biedt tal van voordelen. Je leerlingen kunnen zich inschrijven als jobstudent of als werkzoekende. Ze ontvangen jobsuggesties, kunnen hun cv publiceren, hun stages vermelden en hun sollicitaties beheren. 

Wanneer vinden de trainingssessies plaats en hoe schrijf ik me in?

Momenteel zijn er geen trainingssessies gepland.

Ook interessant

Bekijk ook onze webinar "Bereid je leerlingen voor op de arbeidsmarkt".

Wil je nog meer te weten komen over een topic rond solliciteren of werk? Volg een gratis webinar.