U bent hier

Polyvalent verzorgende

Wat doet een polyvalent verzorgende?

Als polyvalent verzorgende verzorg je mensen die hulp nodig hebben. Je staat hen bij op lichamelijk, sociaal en psychisch vlak en helpt hen in het huishouden.

Je kan als verzorgende op verschillende plekken aan de slag. Bijvoorbeeld: in een rust- of verzorgingstehuis, een rusthuis voor bejaarden, een psychiatrisch verzorgingstehuis of in de thuiszorg waarbij je mensen bij hen thuis helpt.

  • Wil je meer info over dit beroep? Lees de beroepenfiche.
  • Wil je weten wat de tewerkstellingskansen zijn? Bekijk de vacatures in de VDAB-jobdatabank.

Hoe word ik polyvalent verzorgende?

VDAB organiseert regelmatig een uitstekende opleiding.

Inhoud:

  • Je krijgt omgangskunde, waarin je leert over de menselijke ontwikkeling, problematisch gedrag, werken in team, functioneren in een zorgteam...
  • Je krijgt info over de arbeidsmark: sociale instellingen, begrippen over sociale wetgeving en gezinsrecht, structuur en organisatie van de gezondsheidszorg, rechten en plichten als werknemer, beroepshouding en beroepsgeheim...
  • Je bekwaamt je in hygiëne en verzorging.
  • Je leert omgaan met de omgeving van de zorgvrager: eten bereiden, de was doen, poetsen...
  • Je maakt kennis met bijzondere doelgroepen: psychisch zieken, dementerenden...

Na de lessen in het opleidingscentrum, volgt er een stage in de thuiszorg en in een residentiële voorziening zoals een rust- of verzorgingstehuis. Op die manier kan je al wat praktijkervaring opdoen.

Als je slaagt, krijg je een brevet van polyvalent verzorgende. Dit bekwaamheidsattest is vereist bij een tewerkstelling in de thuiszorg of in een rusthuis voor bejaarden.

Interesse? Neem een kijkje in onze opleidingendatabank om na te gaan of deze opleiding momenteel georganiseerd wordt door VDAB of door een andere opleidingsinstantie.