Pagina spoor

Premies als je een opleiding volgt

boekenAls je wil bijblijven, moet je je regelmatig bijscholen. Jammer genoeg kost dit geld. Het goede nieuws: de Vlaamse overheid voorziet een aantal financiële voordelen voor werkzoekenden en werknemers die een opleiding volgen.

Voor werkzoekenden

  • Ben je ingeschreven bij VDAB als werkzoekende en volg je een opleiding die erkend wordt door VDAB?
   • Dan is deze opleiding gratis. Bovendien behoud je tijdens de opleiding je stempelgeld en daalt het niet. Daarnaast komt je ook in aanmerking voor extra voordelen: verplaatsingsvergoeding, kinderopvang... Lees meer over de financiële voordelen.
   • In onze opleidingendatabank herken je de erkende opleidingen aan het blauwe VDAB-logo dat erbij staat.
   • De opleidingen die níet erkend worden door VDAB zijn betalend. Je vindt de prijs in onze opleidingendatabank onder de tab 'Praktisch + inschrijven'. Opgelet: wil je overdag tijdens de week zo'n niet-erkende opleiding volgen? Informeer dan bij je uitbetalingsinstelling (hulpkas of vakbond) of je een vrijstelling kan aanvragen bij RVA. Anders verlies je je stempelgeld. Als je een vrijstelling krijgt, behoud je tijdens je opleiding je stempelgeld, maar het is wel onderhevig aan 'degressiviteit'. Dit betekent dat het stapsgewijs daalt tijdens je opleiding. Op rva.be vind je meer info over deze vrijstelling voor studies met een volledig leerplanopleidingen voor zelfstandigen en andere studies of opleidingen.
  • Ben je ingeschreven als werkzoekende bij VDAB en volg je een opleiding bij een Centrum voor Volwassenenonderwijs (CVO)?
   • Dan kan je een volledige of gedeeltelijke vrijstelling van inschrijvingsgeld aanvragen zodat je geen inschrijvingsgeld of maar een deel ervan moet betalen. De voorwaarden om in aanmerking te komen vind je op de website van jouw CVO.
   • Kom je in aanmerking? Vraag dan via het e-loket in Mijn loopbaan een VDAB-attest voor vermindering van inschrijvingsgeld aanvragen. Dit attest bezorg je aan het CVO waar je de opleiding volgt.
   • Lukt het niet om het attest af te drukken via het e-loket en denk je dat je toch in aanmerking komt? Neem dan contact op met je VDAB-consulent of bel naar het gratis nummer 0800 30 700 (elke werkdag van 8 tot 19 uur). 

Voor werknemers

  • Heb je een job en wil je graag een opleiding volgen? Dan kom je misschien in aanmerking voor opleidingscheques. Is dit het geval dan betaal je maar de helft van je opleiding.
  • Als je in aanmerking komt, kan je je opleidingscheques online bestellen via Mijn loopbaan (kies in het rechtermenu voor de link 'Bestel opleidingscheques') of telefonisch op het gratis nummer 0800 30 700 (elke werkdag van 8 tot 19 uur).

Info voor opleidingsverstrekkers

We leggen uit hoe je erkend kan worden in het kader van opleidingscheques en welke opleidingen in aanmerking komen voor cheques.

© 2015 VDAB - Disclaimer - Hulp nodig? Lees de veelgestelde vragen, mail naar info@vdab.be of bel naar 0800 30 700 (van 8 tot 19 uur).