VLAANDEREN.be

U bent hier

Overzicht van de opleidingen waarvoor je opleidingscheques kan gebruiken

Je kan opleidingen die erkend zijn in het kader van betaald educatief verlof betalen met opleidingscheques

Een overzicht per categorie:

Opgelet!

 • Volg je via afstandsleren een opleiding die erkend is in het kader van betaald educatief verlof? Dan kan je ze alleen maar met opleidingscheques betalen als je minstens 32 uren opleiding volgt in het opleidingscentrum.
 • Rijlessen om een rijbewijs te behalen, kan je niet betalen met opleidingscheques. Tenzij je loopbaanbegeleiding volgt en de rijlessen opgenomen zijn in je persoonlijk ontwikkelingsplan.

Volwassenenonderwijs

Op werk.be vind je een lijst met de opleidingen en modules in het volwassenenonderwijs (hoger beroepsonderwijs en secundair volwassenenonderwijs) die wel en niet erkend zijn. Diegene die in een kleur afgebeeld worden, zijn níet erkend.

Deeltijds kunstonderwijs

De meeste opleidingen in deze onderwijscategorie zijn niet erkend.

Er zijn wel enkele opleidingen die wel erkend zijn:

 • architectuurtekenen - bouwkundig tekenen en constructie
 • industriële kunst - industriële vormgeving
 • toegepaste grafiek
 • reclamekunst

Hoger beroepsonderwijs en secundair na secundair

Alle opleidingen uit het hoger beroepsonderwijs en secundair na secundair worden erkend.

Hoger onderwijs

De volgende opleidingen worden erkend. Meer bepaald:

 • bachelor-na-bachelor
 • masteropleidingen en master-na-master
 • schakelopleidingen
 • voorbereidingsprogramma's

Bacheloropleidingen worden erkend in twee situaties

 • Als ze leiden naar de graad van BA/MA én als ze 's avonds of in het weekend georganiseerd worden. Ben je een werknemer en werk je 's nachts of in het weekend dan mag je bacheloropleiding ook maximum 1 keer per week overdag doorgaan.
 • Als ze erkend zijn door een bevoegd paritair comité. Dat kunnen zowel bacheloropleidingen zijn die overdag worden georganiseerd als 's avonds of in het weekend. Check bij je onderwijsinstelling of de bacheloropleiding erkend is.

Voor postgraduaten en voortgezette en permanente vorming moet je onderwijsinstelling de erkenning aanvragen bij de directie Betaald Educatief Verlof of het paritair comité. Check bij je onderwijsinstelling of jouw opleiding erkend is.

Opgelet: opleidingen binnen het studiegebied audiovisuele en beeldende kunst zijn niet erkend. De onderdelen bouwkundig tekenen en toegepaste grafiek zijn echter wél erkend.

Opleidingen georganiseerd door Syntra

Alle ondernemersopleidingen en gecertificeerde bijscholingen zijn erkend. Voor alle andere opleidingen moet Syntra de erkenning aanvragen bij de directie Betaald Educatief Verlof BEV) of het paritair comité. Op werk.be vind je een lijst met opleidingen die wel en niet erkend zijn. Diegene die in in kleur afgebeeld worden, zijn níet erkend

Sectorale opleidingen

Je opleidingscentrum moet de erkenning aanvragen bij het paritair comité. Check bij je onderwijsinstelling of jouw opleiding erkend is. Het opleidingscentrum moet je het nummer van het paritair comité bezorgen en de datum van beslissing van het paritair comité.

Opleidingen in de landbouwsector

De opleidingen van het type A, B en C voor de scholing van personen die in de landbouw werkzaam zijn, zijn erkend.

Examencommissie van de Vlaamse Gemeenschap / Ervaringsbewijs

Je mag de directe kosten voor het afleggen van een examen voor de examencommissie van de Vlaamse Gemeenschap of het behalen van een ervaringsbewijs, betalen met opleidingscheques.

Private opleidingsverstrekkers

De private opleidingsverstrekker moet de erkenning aanvragen bij de directie Betaald Educatief Verlof of het paritair comité. Check bij je opleidingsverstrekker of je opleiding erkend is.