U bent hier

Grensinfovoorziening Vlaanderen - Nederland

Dagelijks pendelen duizenden werknemers – ook 'grenswerkers' genoemd – tussen Vlaanderen en Nederland. Ondanks de vlotte verplaatsing zijn er tot op vandaag praktische hindernissen op het gebied van wet- en regelgeving die de grensoverschrijdende mobiliteit bemoeilijken. Via 'Grensinfovoorziening Vlaanderen-Nederland' worden grenswerkers de weg gewezen.

Dagelijks pendelen duizenden werknemers – ook 'grenswerkers' genoemd – tussen Vlaanderen en Nederland. Ondanks de vlotte verplaatsing zijn er tot op vandaag praktische hindernissen op het gebied van wet- en regelgeving die de grensoverschrijdende mobiliteit bemoeilijken.
Verschillen in bijvoorbeeld belastingsystemen, sociale zekerheid, zorg en arbeidsrecht maken het grensoverschrijdend wonen, werken en studeren behoorlijk complex. Via 'Grensinfovoorziening Vlaanderen-Nederland' worden grenswerkers de weg gewezen. Alle relevante informatie wordt ontsloten door de organisatie van een uniform en overkoepelend netwerk waar bestaande én nieuwe grensinformatiepunten deel van zullen uitmaken.

In het kader van het project 'Tendenzen zonder Grenzen', uit Interreg IV, werd het Sectorbureau Grensarbeid opgericht als pilot. Het bureau nam de eerste initiatieven om grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling te faciliteren. De eerste stappen werden ondernomen om de informatievoorziening rond grensarbeid te organiseren in Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Zeeland. Dankzij dit project kunnen werknemers en werkgevers sinds begin 2016 met hun vragen terecht bij het Oost-Vlaams netwerk van grensinfopunten in Eeklo, Zelzate, Gent, Sint-Niklaas en Beveren. Deze infopunten zijn te vinden bij de werkwinkels van de VDAB, de antennes van het ACV en ABVV Oost-Vlaanderen en bij VOKA Oost-Vlaanderen.

'Grensinfovoorziening VL-NL' haakt hier verder op in door het sectorbureau verder uit te bouwen, zodat arbeidsvraag en -aanbod in de grensregio nog efficiënter en effectiever gematcht kunnen worden. Zo kunnen tekorten aan bijvoorbeeld technisch geschoold, onderwijzend of verzorgend personeel opgevangen worden door middel van grensarbeid.