VDAB en Actiris organiseren jobdag voor Fedasil

Op woensdag 30 maart organiseren VDAB en Actiris een jobdag voor de openstaande vacatures bij Fedasil. Door de crisis in Oekraïne is dat aantal toegenomen, net als de druk om al die vacatures ingevuld te krijgen.

Op woensdag 30 maart organiseren VDAB en Actiris een jobdag voor de openstaande vacatures bij Fedasil. Door de crisis in Oekraïne is dat aantal toegenomen, net als de druk om al die vacatures ingevuld te krijgen. In totaal is Fedasil op zoek naar 200 nieuwe medewerkers. Vlaams minister van Werk Hilde Crevits en federaal staatssecretaris van Asiel en Migratie Sammy Mahdi zijn verheugd met de talrijke opkomst voor de vele vacatures. 'Enkele honderden kandidaten hebben zich bij VDAB en Actiris gemeld. Vandaag komen 310 kandidaten langs en begin april wordt er een tweede jobdag georganiseerd.' zegt minister Crevits. 'Met de Oekraïnecrisis is de nood aan extra personeel bij Fedasil groter dan ooit, dat er zoveel kandidaten zijn, is hoopvol om te toevloed aan mensen aan te kunnen.' vult Sammy Mahdi aan.

Fedasil zoekt nieuwe collega's voor het nieuwe registratiecentrum voor Oekraïense vluchtelingen op de Heizel, alsook voor opvangcentra van Fedasil in Brussel en Vlaams-Brabant. In totaal gaat het om zo'n 200 medewerkers. De profielen die Fedasil zoekt zijn zeer uiteenlopend. Het gaat onder meer om medewerkers voor onthaal en administratie, technisch-logistieke medewerkers, sociaal werkers en opvoeders, maar ook HR-medewerkers en boekhoudkundige medewerkers.

VDAB en Actiris organiseren daarom een jobdag in het Beroepenpunt, een centrale locatie in Brussel. Beide bemiddelingsdiensten gingen op zoek naar kandidaten uit Brussel, Vlaams-Brabant en omstreken. In totaal zullen meer dan 200 kandidaten zich aanmelden op de jobdag. Bij VDAB toonden meer dan 370 werkzoekenden interesse in de jobdag. Na een eerste screening obv. diploma en talenkennis, nodigde VDAB 270 werkzoekenden uit. Ook bij Brusselse werkzoekenden was er veel interesse: Actiris ontving 225 cv's. Uiteindelijk werden 40 kandidaten geselecteerd voor de kennismaking met Fedasil. 

Op de jobdag kunnen de kandidaten kennismaken met Fedasil. Doorheen de dag zijn er meerdere infosessies waar ze meer te weten komen over de profielen die de dienst zoekt, de sollicitatieprocedure en het aanbod van de dienst. Na elke sessie kunnen werkzoekenden meteen solliciteren.

Omwille van de interesse, staat er al een volgende jobdag gepland. Die vindt plaats op 7 april, opnieuw in het Beroepenpunt in Brussel. Daarvoor hebben zich al 50 kandidaten aangemeld bij VDAB. 

jobdag voor Fedasil


Vlaams minister van Werk Hilde Crevits: 'Door de verhoogde instroom van vluchtelingen uit Oekraïne, voelt ook een overheidsdienst als Fedasil de krapte op de arbeidsmarkt. VDAB en Actiris ondersteunen Fedasil in hun zoektocht naar geschikt personeel. Oekraïense vluchtelingen zullen door VDAB ook bevraagd worden over hun diploma's en eerdere werkervaring. Zo is het mogelijk dat Oekraïense vluchtelingen die hier al wat langer zijn, als werknemer van Fedasil mee de intake van Oekraïense vluchtelingen kunnen ondersteunen. Dat vandaag meer dan 300 kandidaten langskomen op de jobdag is alvast toe te juichen en hoopvol.' 
 
'De oorlog in Oekraïne is ook voor de diensten een immense uitdaging. Heel wat medewerkers van Fedasil hebben hun dagelijkse dagtaak de afgelopen weken ingewisseld om bij te springen in het registratiecentrum bij de dispatching van Oekraïense vluchtelingen. Dat heeft uiteraard een grote impact op de reguliere werking van Fedasil. We zijn dan ook op zoek naar heel veel bijkomende medewerkers, zowel in het registratiecentrum, in de opvangcentra voor asielzoekers als op de hoofdzetel van Fedasil zelf', zegt Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi.  

Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt: 'Tal van sectoren zijn op zoek naar talent. Dat is ook het geval voor Fedasil dat het hoofd moet bieden aan de komst van veel vluchtelingen op het grondgebied, met name uit Oekraïne. Fedasil is op zoek naar veel nieuwe medewerkers om deze vluchtelingen een waardige opvang te kunnen bieden, hen te begeleiden en te ondersteunen in de stappen die ze moeten zetten, alsook hen te helpen om opnieuw te beginnen. Ik twijfel er niet aan dat al deze vaardigheden bij de Brusselaars aanwezig zijn, en dat binnenkort nog meer Brusselaars een job zullen vinden, bij Fedasil of elders.'
 
Michael Kegels, directeur-generaal Fedasil: 'Fedasil is een dynamische organisatie die geconfronteerd wordt met sterk wijzigende personeelsbehoeften. Door de grote druk op ons opvangnetwerk en de bijkomende inspanningen die we leveren in de opvang van Oekraïense vluchtelingen, hebben we nood aan extra personeel. Een grote uitdaging, waarvoor we op de waardevolle steun van onze partners VDAB en Actiris kunnen rekenen. Ik kan iedereen die op zoek is naar een zinvolle job alleen maar aanraden om zich ook in de toekomst nog kandidaat te stellen, via www.fedasil.be.
 
Cristina Amboldi, directrice-generaal van Actiris: 'Uit de 225 kandidaten hebben onze rekruteringsconsulenten zorgvuldig de 40 meest geschikte profielen geselecteerd. Ik ben erg blij dat we zo samen met de VDAB Fedasil aan nieuwe medewerkers kunnen helpen. Des te meer nu ze die nieuwe collega's heel erg dringend nodig hebben om, onder andere, Oekraïense vluchtelingen te kunnen opvangen.'

Geert Pauwels, directeur VDAB Brussel: 'Elk bedrijf of organisatie voelt op dit moment de stevige krapte op de arbeidsmarkt. Dat is zeker ook zo voor Fedasil. De toegenomen vraag naar registratie en opvang van de Oekraïense vluchtelingen verhoogt die druk. Daarom namen we het initiatief om een volledige jobdag te organiseren, enkel voor de profielen die Fedasil zoekt. Samen met Actiris hopen we dat er enkele goede matches tussen zitten die de werkdruk op korte maar ook op langere termijn kunnen verlichten.'

De jobdag was een succes. 90 kandidaten slaagden voor de selectieproeven en werden weerhouden voor de volgende stap in de selectieprocedure.

Herbeluister hier de reportage van Radio 1

Vragen als journalist?

Communicatieverantwoordelijke Brussel

Natalia Paridaens