Hoe kunnen we meer kansen op werk creëren voor mensen met gezondheidsproblemen?

Het aantal vacatures in onze provincie is historisch hoog. Bedrijven schreeuwen om talent en het aantal werkzoekenden was nog nooit zo laag. Nu de klassieke vijvers leeggevist lijken, wordt steeds vaker naar de niet-actieven gekeken. Ook de groep langdurig zieken waar nog heel wat onbenut talent zit, komt zo in het vizier.

In West-Vlaanderen is 8,6% (juni 2021) van de beroepsbevolking al langer dan één jaar niet aan de slag wegens ziekte. Het betreft 47.525 langdurig zieken, een aantal dat helaas jaar na jaar blijft stijgen. Een deel van hen kan, mits aangepaste ondersteuning, opnieuw een plaats  vinden op onze arbeidsmarkt.

Diverse actoren zijn in het proces van re-integratie betrokken. Op 14 juni brachten VDAB West-Vlaanderen, POM West-Vlaanderen en gtb deze actoren samen op de eerste West-Vlaamse netwerkdag re-integratie.  Zo’n 140 deelnemers tekenden present. De terug-naar-werk-coördinatoren van de mutualiteiten, arbeidsartsen, behandelend artsen, adviserend artsen van de mutualiteiten, het RIZIV, trajectbegeleiders van VDAB en gtb, sociale partners en organisaties uit de sociale economie stelden hun rol en aanbod voor en gingen met elkaar in dialoog. ‘Hoe samen werken om meer kansen op werk te creëren voor mensen met gezondheidsproblemen’ was dan ook het motto van deze eerste netwerkdag.

Ook de vertegenwoordigers van de Vlaamse Minister van Werk en de Federale minister van gezondheid waren aanwezig om de recente evoluties in het Vlaamse en Federale beleid toe te lichten.

Deze netwerkdag was een eerste actie van de West-Vlaamse Stuurgroep re-integratie, een initiatief van POM West-Vlaanderen en VDAB West-Vlaanderen. Deze zomer start o.a. ook een Lerend Netwerk ‘aangepast werk’ en worden proeftuinen opgestart met sociale economiebedrijven om mensen met gezondheidsproblemen om een positieve manier te engageren om opnieuw aan de slag te gaan.

Een vraag?

Communicatieverantwoordelijke West-Vlaanderen

Johan Vandevyvere