U bent hier

De instapstages voor jongeren

Potloden

Vanaf 1 februari 2013 krijgen jongeren zonder diploma secundair onderwijs extra kansen voor een opleiding of een werkervaring: de instapstage.

Deze nieuwe stagevorm is een relancemaatregel van de federale regering die de Vlaamse regering concreet invult. Ongekwalificeerde Vlaamse schoolverlaters (-25-jarigen) kunnen tijdens de laatste maanden van hun beroepsinschakelingstijd een instapstage volgen in een bedrijf, een vzw of een overheidsdienst. De jongere versterkt zijn arbeidsmarktcompetenties gedurende 3 maanden en doet werkervaring op, onder begeleiding van de werkgever.

Een instapstage is een betaalde stage van drie maanden voor jongeren (-25 jarigen) die geen diploma middelbaar onderwijs hebben en al 6 maanden van hun beroepsinschakelingstijd achter de rug hebben.

Werkgevers betalen de stagiair per maand een stagevergoeding van 200 euro (bij een voltijdse stage). Ze moeten hierop geen sociale bijdragen betalen. De RVA op zijn beurt geeft de jongere per gewerkte dag een stage-uitkering van 26,82 euro.

Hoe verloopt zo’n stage?

  • In het onlineformulier beschrijft de werkgever het takenpakket, de plaats van tewerkstelling en de sollicitatieprocedure.
  • Wij bekijken welke kandidaten in aanmerking komen en sturen geschikte stagiairs naar de werkgever door. Wij helpen werkgevers met de organisatie van de stage. Samen met hen volgen wij de evolutie van de stagiair op tijdens de stage.
  • De werkgever registreert de aanwezigheid van de stagiair en aan het einde van de stageperiode van drie maanden geeft hij een overzicht van de competenties die de stagiair verworven heeft.

Heeft de werkgever beslist welke stagiair hij wil aannemen? Dan maken we een afspraak met hem om het contract te ondertekenen. Werkgevers kunnen nu een instapstage aanvragen via http://werkgevers.vdab.be/werkgevers/instapstage/default.shtml.