U bent hier

Welke job past bij me?

Voor je begint te solliciteren, moet je weten welke job bij je past. Zo kan je gericht solliciteren en verhoog je je kansen op werk.

Helaas bestaat er geen magische formule om te weten te komen welke job geknipt voor je is. Maar er zijn wel een paar zaken die je op weg kunnen helpen. Tien tips.

Bouw verder op je studies

Ga na welke soort jobs je kan doen met je diploma. Surf naar jobsites en geef als trefwoord je diploma in. Bekijk de vacatures die getoond worden. Zit er iets tussen dat je graag zou doen? Zo ja: bestudeer de vereisten en ga voor jezelf na of er zaken zijn waarin je je beter eerst nog wat bijschoolt.

Denk er wel aan dat je niet aan alle vereisten hoeft te voldoen. Heb je 80% ervan onder de knie, dan kan je met een gerust hart solliciteren. De rest leer je wel in de job.

Denk terug aan vorige activiteiten

Denk terug aan je vorige job, een stage, vrijwilligerswerk, een vakantiejob… Lijst voor jezelf op welke aspecten je leuk vond en welke niet.

Vond je het fijn om in een team te werken of werkte je liever alleen, had je nood aan duidelijk omlijnde taken of vulde je ze liever zelf in, fleurde je op als je administratie mocht doen of hield je net meer van het contact met mensen…? Hou dit lijstje bij de hand als je vacatures bekijkt.

Maak een competentiebalans op

Neem een blad en verdeel het in vier.

 • Schrijf in de linkerbovenhoek alle vaardigheden op die je goed kan.
 • Schrijf in de linkeronderhoek de vaardigheden die je niet goed kan.
 • Schrijf in de rechterbovenhoek de vaardigheden die je graag doet.
 • Schrijf en in de rechteronderhoek de vaardigheden die je niet graag doet.

Bekijk vervolgens wat je graag doet én ook goed kan. Deze vaardigheden moet je zeker terugvinden in je job. Zijn er daarnaast ook dingen die je graag doet, maar die je niet goed kan? Bekijk of je die vaardigheden verder kan ontwikkelen.

Vraag het aan je omgeving

Vraag aan mensen die je goed kennen: ‘Welke job zie je mij doen?’ Of ‘Zijn er bedrijven waarvan je denkt dat die echt iets voor mij zijn?’

Bekijk onze beroepeninfo

 • Doe de beroepsoriëntatietest.
  In deze test peilen we naar je interesses, persoonlijkheid en vaardigheden. Op basis hiervan stellen we beroepen voor.
 • Bekijk onze beroepenfilms.
  Aan de hand van getuigenissen krijg je een concreet beeld van de inhoud van het beroep. Bovendien zie je meteen hoeveel vacatures er momenteel zijn en welke opleidingen je kan volgen om het beroep onder de knie te krijgen.
 • Laat je inspireren door de knelpuntberoepenlijst.
  Kies je voor een knelpuntberoep, dan is de kans groot dat je werk vindt.

Ontdek al onze beroepeninfo

Experimenteer

Heb je de tijd en ruimte? Probeer dan verschillende jobs uit. Bijvoorbeeld via een stage, vrijwilligerswerk of uitzendwerk. Of contacteer een bedrijf dat jou interesseert en vraag of je eens een dag gratis mag meelopen met een medewerker.

Praat met ervaringsdeskundigen

Heb je een bepaalde sector of job voor ogen? Praat met iemand die al in die sector werkt of de job uitoefent. Pols bij vrienden, familie, oud-leerkrachten, ex-collega’s of medestudenten of ze zo iemand kennen of gebruik LinkedIn.

Vraag de medewerker wat hij leuk vindt aan zijn werk, wat niet en wat hij heeft gedaan om de job te pakken te krijgen.

Denk na over de randvoorwaarden

Gelukkig zijn op je werk, hangt niet alleen af van je job. Minstens even belangrijk is de bedrijfscultuur.

Wil je weten welke bedrijfscultuur het best bij jou past? Deze twee online tests geven je een idee in welk soort bedrijf je het best tot je recht komt.

 • De bedrijfscultuurtest van Intermediair: pas je best bij een overheidsbedrijf of een bedrijf uit de privé?
 • De bedrijfskeuzetest van 123test: pas je best bij een klein of groot bedrijf?

Schakel professionele hulp in

Geraak je er niet uit welke job bij jou past? Schakel professionele hulp in.