U bent hier

Arbeidsmarktbalans

De Studiedienst van VDAB publiceert twee keer per jaar een Arbeidsmarktbalans.

Wat houdt het in?

  • De Arbeidsmarktbalans brengt de recente evolutie van de werkgelegenheid, vacatures en werkloosheid in kaart.
  • Er wordt telkens een specifiek thema uitgediept.
Cover

Jobs, jobs, jobs

'Jobs, jobs, jobs' is de prioriteit in Europa, België en Vlaanderen. Na de economische terugval en het banenverlies eerder kunnen de drie beleidsniveaus nu uitpakken met een gunstig rapport. Een matige economische groei en structurele hervormingen vormen de motor.

Tussen september 2015 en september 2016 ontving VDAB 215.887 jobs in het NECzU, rechtstreeks gemeld aan VDAB. Dat is 26% meer dan de ontvangen vacatures van 12 maanden voordien. Nooit werden er meer jobs gemeld aan VDAB. Vooral vanaf 2016 stijgt het aantal openstaande jobs fors, met voor september het hoogste aantal sinds november 2011. Dat de arbeidsmarkt krapper wordt, is dan ook logisch.

De Vlaamse werkloosheid loopt in dezelfde periode terug met 3,4%. Deze daling komt volledig op het conto van de subgroep werkzoekenden met een werkloosheidsuitkeringsaanvraag (WZUA): -7,6%. Dit is zowel een gevolg van betere arbeidsmarktperspectieven als van wijzigingen in de werkloosheidsreglementering. De werkloosheid daalt zowel bij de jeugd (-2%), de middenleeftijdsgroep (-4,1%) als bij de 50-plussers (-3,1%).

De huidige projecties voorzien een verdere daling op jaarbasis van de werkloosheid met 5,3% tegen september 2017.

Download Arbeidsmarktbalans Herfstnota 2016

Vorige edities