U bent hier

VDAB onderzoekt

In VDAB onderzoekt worden conclusies van statistische analyses rond de arbeidsmarkt op een bevattelijke manier voorgesteld aan een ruim publiek.

Wat houdt het in?

  • VDAB onderzoekt graaft dieper dan VDAB ontcijfert, dat duiding geeft bij actuele arbeidsmarktthema’s.
  • VDAB onderzoekt baseert zich op uitgebreide statistische analyses waarvan de integrale versies terug te vinden zijn in de VDAB papers. De voornaamste conclusies uit die papers worden bevattelijk voorgesteld aan een ruimer publiek.

VDAB onderzoekt: dynamiek binnen de werkloosheid

screenshot van onderzoektDeze editie rapporteert over de langetermijndynamiek binnen de werkloosheid.

Daarvoor werden zo'n 362.000 personen gedurende drie jaar gevolgd. Telkens werd op het einde van de maand gekeken in welke toestand ze zich bevonden ('werkloos' of 'niet werkloos') en of hun toestand gewijzigd was ten opzichte van de vorige maand. Zo berekende men de kans van een persoon om over te gaan van ‘werkloos zijn’ naar ‘niet werkloos zijn’ en vice versa.

Wat bleek? Bij 16% van de personen wijzigde de situatie nooit, terwijl ongeveer een derde minstens vijf verschillende toestanden heeft gehad in drie jaar tijd. De laaggeschoolde jongeren hadden de hoogste kans om werkloos te worden en de laagste kans om te verdwijnen uit de werkloosheid, terwijl dit voor de hooggeschoolde jongeren juist het tegenovergestelde was.

Download VDAB onderzoekt nr. 5 (PDF, 547 kb., nieuw venster)

Vorige edities