Trends en cijfers

Aantal werkzoekenden

-14,9%

Werkzoekendenbericht mei 2021

Aantal vacatures

-3,4%

Vacaturebericht mei 2021

Knelpuntberoepen

In de kijker: knelpuntberoepen 2021

Corona houdt de wereld al bijna een jaar lang in zijn greep. De overheidsmaatregelen om de pandemie te bestrijden en de onzekerheid over het economisch herstel hebben uiteraard een grote impact op beslissingen van werkgevers over nieuwe aanwervingen. Uit het jaarlijks onderzoek van VDAB naar de knelpuntberoepen blijkt alvast dat het zeer moeilijk te voorspellen is in welke mate de zoektocht naar personeel tijdelijk dan wel structureel de gevolgen zal dragen van deze onzekerheid.

De lijst van knelpuntberoepen ziet er in 2021 iets anders uit dan andere jaren.

Knelpuntberoepen die momenteel minder 'knellend' zijn als gevolg van de corona-maatregelen, maar waarvan we wel verwachten dat hun knelpuntkarakter zal terugkeren bij het herstel van de economische activiteit, werden behouden als knelpuntberoep met een 'corona'indicatie.

Los van corona blijven de 'klassieke' knelpuntberoepen overeind. Zorg, bouw, de technologische sector en IT blijven sectoren met grote aantallen knelpuntberoepen. De zoektocht naar technisch personeel blijft voor vele werkgevers moeilijk. Ook binnen de gezondheids- en welzijnszorg – die dit jaar met extra uitdagingen te maken kreeg – veroorzaakt de krapte grote problemen. Naast deze 'vaste waarden' zijn er in 2021 een aantal nieuwe knelpuntberoepen die hun oorzaak eerder lijken te vinden in de grote kloof tussen de verwachtingen van werkgevers en kandidaten.

Lees het volledige artikel.

Ook interessant

  • Heb je ook interesse in cijfers over aanverwante onderwerpen zoals bevolking, werkgelegenheid,...? Raadpleeg dan de website van onze collega's van het Steunpunt Werk.
  • Ontdek hoe je onze arbeidsmarktcijfers correct kan interpreteren.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwe publicaties van onze Studiedienst?

Dat kan! Abonneer je gratis en ontvang via mail de werkloosheids- en werkaanbodberichten, VDAB ontcijfert en andere interessante arbeidsmarktinfo.

Abonneer je gratis

Meer weten?