U bent hier

Knelpuntberoepenlijst

krijtjesDe Studiedienst van VDAB publiceert elk jaar een knelpuntberoepenlijst. Knelpuntberoepen zijn beroepen waarvoor werkgevers het moeilijk hebben om geschikte kandidaten te vinden.

Wat houdt het in?

VDAB publiceert elk jaar een lijst met de knelpuntberoepen in Vlaanderen. Per beroep wordt aangegeven waarom het een knelpunt vormt. Er zijn drie mogelijke oorzaken:

  • Kwantitatief tekort: er is een te lage uitstroom uit het onderwijs, bijvoorbeeld omdat te weinig studenten die richting kiezen of omdat er geen schoolse opleiding voor bestaat.
  • Kwalitatief tekort: de kandidaten beschikken niet over de gevraagde bekwaamheden.
  • Specifieke arbeidsomstandigheden: weekendwerk, laag loon, zwaar werk, stress...

De knelpuntberoepenlijst van 2016-2017: technisch talent blijft het grootste tekort

De knelpuntenlijst 2016-2017 bevestigt het tekort aan technische profielen. Van  onderhoudsmecanicien over technicus tot technisch leidinggevende: het blijft voor  werkgevers problematisch om voldoende geschikte arbeidskrachten met een technische achtergrond te vinden.

Omdat te weinig jongeren kiezen voor een technische opleiding en door de groeiende vervangingsvraag als gevolg van de vergrijzing wordt de problematiek alleen maar groter.

Daarnaast blijven ook de andere ‘klassiekers’ op de knelpuntenlijst : beroepen uit de gezondheidszorg, ICT-specialisten, chef-koks, vrachtwagenbestuurders,…

Download:

Vorige edities

Geïnteresseerd in vorige edities? Bekijk ons overzicht.