Verzorgd op gesprek

Heb je een sollicitatiegesprek? Zorg ervoor dat je verzorgd op je afspraak verschijnt. De eerste indruk die een werkgever van je krijgt, hangt niet alleen af van wat je zegt. Ook je voorkomen speelt een rol. Negen tips om goed voor de dag te komen.

Draag kleren waarin je je comfortabel voelt

Wat je voor je sollicitatiegesprek ook uit je kleerkast trekt: kies iets waar je je goed in voelt. Als je je fijn en comfortabel voelt in je outfit, straal je zelfvertrouwen uit. En dat kan je bij deze gelegenheid goed gebruiken.

Kies kleding die aansluit bij de stijl van het bedrijf

De dresscode op de werkvloer kan erg verschillen van bedrijf tot bedrijf. Pas je sollicitatie-outfit daaraan aan. Ga je bijvoorbeeld voor een functie in de advocatenwereld? Dan kleed je je heel anders dan voor een job in een hip marketingbureau.

Hoe kom je te weten welke dresscode er in een onderneming heerst? Check de foto’s op de socialemediakanalen of de bedrijfswebsite, loop even langs en bekijk de kledij van het personeel dat binnen en buiten loopt of bel de rekruteerder en vraag naar de kledingvoorschriften. Dat is niet raar, maar getuigt van je motivatie.

Kleed je naar je functie

Ook de functie waarnaar je solliciteert is bepalend voor wat je aantrekt.

Een schilder die in maatpak gaat solliciteren, wordt niet aanzien als iemand die vlot de handen uit de mouwen steekt. En een manager die in sportschoenen en jeans gaat solliciteren, zal bezwaarlijk au sérieux genomen worden.

Was en strijk je kleren voor je de deur uitgaat

Een absolute must: let er op dat je kleding schoon en gestreken is. Je outfit mag nog zo geslaagd zijn, vlekken en plooien zijn absoluut not done als je gaat solliciteren.

Vermijd okselvijvers

Zweet je makkelijk als je nerveus bent? Kies voor een bovenstuk waarin zweetplekken minder snel zichtbaar zijn.

Vergeet je goede schoenen niet

Laat je schoenen geen afbreuk doen aan de rest van je outfit: ga voor nette en gepoetste schoenen.

Wees voorzichtig met geuren

Nog even een glaasje alcohol of een sigaret voor je op sollicitatiegesprek gaat? Doe het niet. Zowel alcohol als sigaretten laten een indringende geur achter die nefast is voor een eerste indruk.

Let ook op met ‘lekkere’ geuren zoals parfum of deodorant. Een geur waar jij vrolijk van wordt, heeft niet per se hetzelfde effect op iemand anders. Het kan zelf averechts werken, en dat wil je vermijden.

Draag geen opvallende juwelen of veel make-up

Subtiel en natuurlijk werkt het best, als je professioneel wil overkomen.

Toon niet te veel bloot

Door veel bloot te tonen, leid je de aandacht af van wat je te vertellen hebt. Bewaar dat diepe decolleté, die blote buik en je short voor het weekend.