U bent hier

Romeo werd ondernemer na hartproblemen

Romeo (56) was aan de slag als vrachtwagenchauffeur toen hij op een dag naar de dokter ging met een griepje, maar naar huis ging als… hartpatiënt.

Hij vertelt: “Een hele poos geleden voelde ik me niet lekker. Ik ging naar de dokter, en dacht aan griep. Na afloop van de consultatie wilde ik betalen, maar ik was mijn bankkaart vergeten in de auto. Ik liep er snel om, en kwam helemaal buiten adem terug.

Dat was het moment waarop de dokter merkte dat er meer met me aan de hand was dan een gewone griep. Hij verwees me door naar de spoedafdeling van het ziekenhuis in de buurt, waar er al snel verschillende cardiologen rond mijn bed stonden.

Ik kreeg te horen dat ik aan een erfelijke hartaandoening leed: een deel van mijn hart was afgestorven. Ik was zo zwak dat ik een defibrillator ingeplant kreeg -een apparaatje dat mijn hartritme op peil moest houden.”

Sindsdien is Romeo hartpatiënt en mag hij niet langer als vrachtwagenchauffeur werken. Lang reizen of stilzitten kunnen namelijk nefast zijn. Dat is een ramp voor Romeo. Hij was graag op de baan en wou tot zijn 80ste als vrachtwagenchauffeur werken.

Deeltijds ondernemerschap

Maar Romeo bleef niet bij de pakken zitten. Hij kreeg een invaliditeitsuitkering en ging op zoek naar werk dat hij wel nog mocht doen.

Romeo: “Deeltijds ondernemerschap bleek voor mij de juiste oplossing, omdat ik op die manier mijn werkschema kon aanpassen aan mijn hartaandoening.

Ik ben altijd al geboeid geweest door informatica, en had destijds als één van de eerste een gsm. De keuze voor de IT-sector was dus snel gemaakt.

Ik doorzocht het internet en kwam terecht bij iDevice+. Dit bedrijf heeft verschillende winkels onder franchise waar je tablets en iPhones kan laten herstellen of tweedehands kan kopen.

Zo’n franchisezaak opstarten, interesseerde mij enorm. Niet zomaar batterijen vervangen, maar echt herstellingen doen van schermen, moederborden, enz. Het is een ecologische manier van werken die volledig matcht met mijn eigen visie.”

Vlaamse ondersteuningspremie

Om zijn zaak op te zetten, liet Romeo zich begeleiden door GTB -een dienst die mensen met een arbeidsbeperking of gezondheidsprobleem aan werk helpt.

“Bij GTB deed ik mijn verhaal aan begeleidster Greet. Ik vertelde haar over iDevice+ en Greet verwees me door naar de site Maak werk van je zaak.

Via die weg volgde ik workshops en leerde ik een businessplan opstellen. 

Gelukkig bestaat er een interessante financiële tegemoetkoming voor zelfstandigen: de Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP).

Door mijn hartaandoening had ik immers een deel van mijn spaargeld opgebruikt, en je moet ongeveer één derde van je startkapitaal zelf neertellen om een eigen zaak te kunnen starten. 

Dat bezorgde me slapeloze nachten. Dankzij de VOP-premie kwam ik toch aan het nodige kapitaal om met mijn bedrijf te starten.

Momenteel volg ik nog boekhouden bij Syntra. Ik ben heel moe als ik ’s avonds thuiskom, maar ben ontzettend trots dat het me lukt.”

Drie uur per dag

Het ondernemerschap is een schot in de roos, want Romeo kan zijn werkschema aanpassen aan zijn aandoening.

Romeo: “Ik mag van mijn adviserend arts 40% werken. Dat is ongeveer drie uur per dag. Moeilijk voor mij, want ik ben heel enthousiast en verlies vaak de tijd als ik bezig ben.

Over een half jaar wil ik een vlot draaiende franchisezaak iDevice+ hebben, waar je een tasje koffie kan drinken terwijl je wacht op je herstelling.

Ik hoop dat ik volgend jaar personeel kan aanwerven. Ik wil mensen met een fysieke aandoening maar mét werkgoesting, de kans geven om volgens hun eigen ritme opnieuw aan het werk te gaan.

Ik zal vermoedelijk niet rijk worden van mijn zaak, maar ze geeft me wel voldoening.”