U bent hier

Creatief met 9 computerschermen

Op zijn vijftigste werd Geert bedankt bij het informaticabedrijf waar hij werkte als helpdeskmedewerker. Zonder aanwijsbare reden. Ondanks evaluaties waar hij met superlatieven overladen werd. Geert: “Ik wilde snel weer aan de slag, en begon volop te solliciteren. Ik had heel wat ervaring dus dat speelde in mijn voordeel. Dacht ik.”

Geert (62): “Gedurende verschillende maanden solliciteerde ik gericht naar vacatures die aansloten op mijn ervaring en vaardigheden. Ik stak veel werk in mijn cv en sollicitatiebrieven en was ervan overtuigd dat de werkgever mijn kandidatuur niet kon negeren. Maar niets was minder waar. Ik kreeg slechts twee reacties. In beide gevallen negatief. De enige verklaring die ik zag, was mijn leeftijd.

Kunstenaarsstatuut
Uiteindelijk besloot ik om mijn eigen job te creëren. Ik had wel wat acteertalent, en besloot om daarmee brood op de plank te brengen. Het idee was om toneelvoorstellingen te maken rond thema's die leven op school. Na een rondvraag, bleek 'pesten' zo'n thema te zijn.

Met die info ging ik aan de slag: ik schreef een voorstelling over pesten, maakte geluidsopnamen waarop ik de stemmen van mijn tegenspelers zelf insprak en bouwde een eenvoudig decor. Zo kon ik alleen op de planken staan, en zowat overal spelen: in klaslokalen, turnzalen, schoolgangen… Deze formule drukte de kosten aanzienlijk, zodat mijn voorstellingen goedkoper waren dan die van mijn concurrenten.

Resultaat? Ik werd volop geboekt en speelde op één jaar een honderdtal voorstellingen. Dat leverde me meteen het kunstenaarsstatuut op. Daardoor kon ik op dagen dat ik geen voorstellingen had genieten van een werkloosheidsuitkering.

Gaandeweg schreef ik nog andere voorstellingen. Zoals bijvoorbeeld over het dagelijkse leven in de Middeleeuwen.

Tijdens de vakanties speelde ik rollenspelen voor bedrijfsopleidingen, bijvoorbeeld om personeel te leren omgaan met agressie, diefstal… En ik werkte voor evenementenbureaus om toeristische tours zoals ‘Brussel anders bekeken’ op te leuken. Af en toe aanvaardde ik zelfs een rol in een soap of commercial.

Post van VDAB
Toch bleef ik al die jaren ook ingeschreven als werkzoekende bij VDAB, en bleef ik uitkijken naar vast werk. Werken als acteur is leuk, maar onzeker. Ik heb periodes gekend dat ik moest knokken om rond te komen.

Heel sporadisch kreeg ik post van VDAB. Ik denk dat ik zo’n 5 à 10 mails met jobaanbiedingen of uitnodigingen voor jobdagen kreeg. Die aanbiedingen waren helaas nooit interessant genoeg om mijn kunstenaarsstatuut op te geven. Het ging telkens om deeltijdse jobs, jobs ver van huis of jobs met een zeer laag loon…

De laatste mail die ik kreeg, vormde hierop een uitzondering. Het was een uitnodiging voor een jobdag van Infrabel. Zo’n 200 mensen werden onderworpen aan intelligentietests, interviews en medische tests en kregen diezelfde dag te horen of ze geslaagd waren of niet.

Zonder verwachtingen trok ik er naartoe. Ik dacht: “Wie gaat een 59-jarige nog de kans geven om te starten? Wetende dat ze me nog moeten opleiden?” Tot mijn verrassing was ik wel bij de gelukkigen: ik mocht beginnen met mijn opleiding als assistent verkeersleider.

Alert en creatief
Vandaag ben ik één van de mensen die op Traffic Control het treinverkeer regelt tussen stations. Ik kijk 8 uur per dag geconcentreerd op 9 computerschermen en leid het verkeer in goede banen. Ik vind mijn werk zeer interessant. De kunst is alert te zijn en creatief in te spelen op vertragingen, storingen, ongevallen of incidenten. Geraken de deuren van een trein niet dicht? Dan moet ik snel beslissen wat ik doe met het verkeer dat volgt. Een persoon gemeld op de sporen? Dan moet ik razendsnel maatregelen nemen zodat er geen ongelukken gebeuren."

Geerts tip
Ben jij 50+ en nog op zoek naar werk? Weet dan dat er een heleboel jobs zijn die je niet kent, maar wel boeiend zijn. Ik wist niet dat ik ooit plezier zou beleven aan een job als assistent verkeersleider bij Infrabel. Infrabel heeft echt interessante banen in de aanbieding. En het bedrijf selecteert op basis van wat je waard bent, niet op basis van je leeftijd. Daar ben ik het bewijs van!