U bent hier

Werken voor vier? Nee, bedankt

Net voor Marleen 45 werd, kreeg ze een hartstilstand. Vijf jaar later, na enkele operaties en een lange revalidatie, kon ze terug aan de slag. Marleen: “Ik voelde me wel onzeker. Ooit was ik een workaholic en deed ik alles om het werk gedaan te krijgen. Maar deze levensstijl leidde tot mijn hartstilstand. Dat wilde ik niet meer.”

Marleen: “Ik was 50 toen ik me na een lange revalidatieperiode weer op de arbeidsmarkt waagde. Ik was erg onzeker, omdat ik niet wist hoeveel werk ik nog aankon na mijn hartstilstand. Daarom koos ik om via uitzendwerk terug aan de slag te gaan.

Hoge werkdruk
In het uitzendkantoor deed een vriendelijke medewerker me meteen een voorstel. De dag nadien mocht ik op gesprek, en een week later was ik aan de slag. Ik stond in voor de facturatie in een logistiek bedrijf. Na zes maanden maakte ik kans op een vast contract, maar ik ben maar twee maanden gebleven.

Het bedrijf was in herstructurering en de werkdruk was onrealistisch hoog. Bovendien was het een voltijdse functie, en dat bleek te zwaar. Ik moest op zoek naar iets anders.

Niet verlengd
Gelukkig vond ik na twee maanden opnieuw werk: een tijdelijke deeltijdse functie als administratief bediende bij een vakbond. Ik kreeg een contract van negen maanden en werkte 20 uur per week.

Samen met een andere secretaresse ondersteunde ik de vakbondsafgevaardigde, schreef ik nieuwe leden in en beantwoordde ik vragen van mensen die al langer lid waren. Ik kon het enorm goed vinden met mijn collega. Jammer genoeg was er geen geld om mijn contract te verlengen.

Terreurdreiging
Dus ging ik opnieuw op zoek. Na één maand vond ik weer een tijdelijke deeltijdse job, dit keer bij Samenlevingsopbouw Vlaanderen. Zij ijveren voor armoedebestrijding en solidariteit, en zetten in op behoorlijke huisvesting, onderwijs, sociale zekerheid, gezond leefmilieu en culturele en maatschappelijke ontplooiing.

Ik had meteen een goed contact met de directeur. Uit het gesprek bleek dat ik vooral boekhouding zou moeten doen. Als test kreeg ik verschillende boekhoudkundige vragen voorgeschoteld. Op één van die vragen beging ik een flater van jewelste. Ik schaamde me rot! Groot was m'n verbazing toen ik een telefoontje kreeg dat ik de job had. Supergelukkig was ik. Eind mei loopt mijn contract af, maar ik hoop op een verlenging. Daar zou ik ontzettend blij mee zijn!

Frustraties
Ondanks mijn medische achtergrond, heb ik tot nu toe altijd gemakkelijk werk gevonden. Ik ben altijd open over mijn hartstilstand tegen werkgevers. Ik kan moeilijk anders: er zit een ‘gat’ in mijn cv. Bovendien wil ik eerlijk zijn over mijn beperkingen. Vóór mijn hartstilstand verzette ik het werk van vier personen. Dat kan en wil ik niet meer.

Dat ik vlot aan de bak geraak, wil niet zeggen dat ik geen frustraties ken tijdens mijn zoektocht. Het vraagt heel wat inspanning om duidelijke cv’s en aangepaste sollicitatiebrieven te schrijven. Als ik geen antwoord krijg, of een sollicitatiegesprek draait uit op niets, dan word ik heel onzeker.

En verder zijn er de kosten: voor de verplaatsingen, de printerinkt en het papier, de nette kleding en kapperskosten om goed voor de dag te komen… Dat weegt financieel als je leeft van een werkloosheidsuitkering.

Eerlijk? Zelfs nu ik werk, moet ik puzzelen om alle rekeningen te betalen. Het inkomen van mijn deeltijds werk is eigenlijk onvoldoende om behoorlijk van te leven. Ik vrees dat ik op termijn weer voltijds werk moet zoeken…”

Ben je 50+ en werkzoekend? Deze tips wil Marleen graag met je delen:

 • Werk nauw samen met je trajectbegeleider bij VDAB. Mia, mijn trajectbegeleidster, verdient een bloemetje voor de morele ondersteuning en de professionele opvolging. Zij gaf me ook info over de premie waarop werkgevers recht hebben als ze een 50-plusser aanwerven.
   
 • Maak een duidelijk gestructureerd cv. En stuur altijd een kopie van je diploma’s of getuigschriften mee. Dat maakt een goede indruk.
   
 • Referenties vermelden op je cv is goed. Zorg er wel voor dat je zeker bent dat de contactgegevens kloppen.
   
 • Schrijf je in bij zoveel mogelijk selectie- en interimkantoren. En laat regelmatig van je horen. Spring binnen, of bel even als je al een tijdje niets meer hebt vernomen.
   
 • Surf dagelijks naar online jobdatabanken zoals vdab.be. En leer werken met Mijn Loopbaan. Daar worden vacatures op maat aangeboden, tenminste al je je profiel goed hebt ingevuld.