U bent hier

Werken in de sociale economie

meisje
© Shutterstock

Wil je graag aan de slag in een privaat bedrijf waar winst niet het ultieme doel is? Dan is een job in de sociale economie iets voor jou. We leggen uit wat de sociale economie precies inhoudt en waar je vacatures vindt.

Wat is het?

De sociale economie bestaat uit bedrijven met een sociaal doel: ze stellen mensen tewerk die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt of ijveren voor het milieu. Enkele voorbeelden van bedrijven uit de sociale economie:

  • Coöperaties: ledenorganisaties die een mens- of milieuvriendelijke behoefte invullen. Bijvoorbeeld: Oxfam Fairtrade, Triodos Bank en Ecopower.
  • Lokale diensteneconomiebedrijven: bedrijfjes die een maatschappelijke behoefte invullen en mensen tewerkstellen voor wie een job in het gewone arbeidscircuit tijdelijk niet haalbaar is. Enkele voorbeelden van zulke bedrijven: buurtgerichte kinderopvang, fietspunten, energiesnoeiers, vervoers- en boodschapsdiensten, kringwinkels… 
  • Sociale werkplaatsen: bedrijven waar mensen die niet op de gewone arbeidsmarkt terechtkunnen, een job op maat krijgen.

Waar vind je vacatures?

Wil je graag in de sociale economie aan de slag? Dat kan. Er komen geregeld vacatures vrij voor begeleider of monitor, administratief bediende, projectcoördinator, boekhouder…

  • In de VDAB-jobdatabank vind je de vacatures voor begeleider of monitor in de sociale economie.
  • Op 11.be krijg je een overzicht van betaalde en onbetaalde openstaande vacatures van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging, de non-profit en social profitsector.