Hoe vul je een online sollicitatieformulier in?

Moet je een online sollicitatieformulier invullen om te solliciteren bij een bedrijf? We geven acht tips.

Registreer je

Soms moet je je eerst registreren op de website van de werkgever vooraleer je het formulier kan invullen. Doe je dit, dan kan je je sollicitatie meestal ook online opvolgen. Hou je login en paswoord goed bij!

Neem je tijd

  • Neem de tijd om het formulier in te vullen en laat je niet afleiden.
  • Lees zorgvuldig de instructies. Begrijp je iets niet? Bel dan gerust eerst even naar de werkgever of de personeelsdienst voor meer info.

Gebruik je cv

Gebruik je cv als hulpmiddel. Dit is vooral handig als je data moet invullen.

Vul alle vragen in

Is een vraag niet van toepassing? Vul dan 'niet van toepassing' of afgekort 'n.v.t.' in. Zo weet de werkgever dat je dit veld niet vergeten bent.

Antwoord op een positieve manier

Komen er delicate vragen aan bod waar je liever niet te veel over zegt? Bijvoorbeeld over werkloosheid, ziekte, de reden van ontslag… Lieg niet maar formuleer het positief. Bijvoorbeeld niet: “Ik bleef thuis omdat het me allemaal teveel werd”, maar wel “Ik heb bewust twee jaar voor mijn gezin gezorgd en wil me nu graag weer engageren.”

Antwoord zo helder en persoonlijk mogelijk

Leg bijvoorbeeld duidelijk uit waarom je gemotiveerd bent, beschrijf je vaardigheden gedetailleerd en gebruik zoveel mogelijk voorbeelden. Denk er wel aan dat je maar een beperkte plaats hebt om info te noteren.

Stuur de nodige documenten door

Soms vraagt de werkgever om extra documenten toe te voegen: een motivatiebrief, je cv, je diploma, een attest… Je stelt je documenten best op in Word. Zo weet je zeker dat de werkgever ze zal kunnen openen en lezen.

Lees het formulier nog eens na

Check of alles dat je invulde klopt en of er geen spelfouten meer in staan.

Papieren sollicitatieformulier

Ga je persoonlijk langs bij een bedrijf om spontaan te solliciteren? Dan zou het kunnen dat je een papieren sollicitatieformulier moet invullen. Bekijk onze tips.