U bent hier

Veelgestelde vragen over je cv

Vermeld je je hobby's in je cv? Voeg je best een foto toe? En wat als je overgekwalificeerd bent? We beantwoorden 17 veelgestelde vragen.

Klopt het dat ik mijn cv moet aanpassen aan elke vacature?

Ja, je moet je cv elke keer aanpassen als je solliciteert. Met je cv moet je er de werkgever van overtuigen dat je de perfecte match bent. Dat kan je alleen maar doen door een cv te maken op maat van de vacature. Enkele tips:

 • Speel je belangrijkste troef uit
  Orden de rubrieken van je cv op zo’n manier dat je belangrijkste troef voor de job waarnaar je solliciteert in het oog springt. Legt de vacature de nadruk op een diploma en beschik je over dit diploma? Zet de rubriek studies dan als eerste onder je contactgegevens. Heb je niet het juiste diploma, maar wel werkervaring in een gelijkaardige job? Plaats dan onder je contactgegevens eerst je werkervaring.
 • Schrap wat overbodig is
  Zaken die niet relevant zijn voor de job verkleinen je match. Solliciteer je bijvoorbeeld voor een functie als redacteur en heb je bij je ‘Vaardigheden’ vermeld dat je goed met cijfers bent? Verwijder dit. 
 • Voeg toe wat nodig is
  Vermeldt de vacature bijvoorbeeld dat je flexibel en stressbestendig moet zijn en ben je dat ook? Voeg deze vaardigheden dan zeker toe aan je cv!

Ik ben pas afgestudeerd en heb nog geen werkervaring. Wat vermeld ik in mijn cv?

Heb je nog geen werkervaring? Geen nood. Focus je in de rubriek 'ervaring' op ervaring die je opdeed tijdens je studies: je stages, eindwerk, een project, studentenjobs, vrijwilligerswerk... Vermeld telkens kort en duidelijk wat je precies deed en welke vaardigheden je nodig had. Vermeld enkel vaardigheden die relevant zijn voor de job. Bijvoorbeeld:

 • Studentenjob bij Carrefour. Ik stond aan de kassa en vulde rekken. Zo leerde ik met klanten omgaan, snel werken en onder druk presteren.
 • Vrijwilliger bij Tele-onthaal. Ik beantwoord al jaren met hart en ziel telefoontjes bij Tele-onthaal. Dit bewijst dat ik empathisch ben, goed kan luisteren en graag mensen help.
 • Eindwerk master psychologie. In mijn eindwerk ging ik na welke aanpassingsproblemen expats hebben als ze in België komen werken. Hierdoor leerde ik gestructureerd werken, interviews afnemen en omgaan met andere nationaliteiten.

Bekijk ons filmpje Ook jij hebt ervaring

Is mijn ervaring als jobstudent relevant om te vermelden?

Enkel als je nog niet veel werkervaring hebt, en als je tijdens je studentenjob de vaardigheden gebruikte die gevraagd worden in de vacature. Staat er in de vacature bijvoorbeeld dat klantgerichtheid, efficiëntie en stressbestendigheid belangrijk zijn? Dan kan een studentenjob bij Carrefour waarbij je aan de kassa stond relevant zijn. Vermeld in dat geval bij je werkervaring kort en duidelijk wat je precies deed en welke vaardigheden je gebruikte. Bijvoorbeeld: ‘Bij Carrefour deed ik een studentenjob. Ik stond aan de kassa en vulde rekken. Zo leerde ik met klanten omgaan, snel werken en onder druk presteren.’

Welke vaardigheden moet ik vermelden in mijn cv?

 • Dat hangt af van de job waarnaar je solliciteert. In de vacature wordt meestal specifiek vermeld welke vaardigheden belangrijk zijn. Is dit niet het geval? Zoek in onze beroepeninfo een specifiek beroep en ontdek welke vaardigheden hierbij horen.
 • Vermeld een aantal relevante vaardigheden waarover je beschikt. Je kan ze eventueel onderverdelen in verschillende categorieën, bijvoorbeeld: professionele vaardigheden (analytisch denken, organisatorisch sterk, strategisch inzicht…), persoonlijke vaardigheden (stressbestendig, vlot in de omgang, communicatief sterk…), computerkennis en talenkennis.
 • Ben je pas afgestudeerd en weet je niet goed wat jouw sterke punten zijn? We helpen je op weg.

Hoelang maak ik mijn cv best?

Je cv is best twee pagina's. Is het langer, dan schrik je de werkgever af en verlies je zijn aandacht.

Moet ik een foto toevoegen aan mijn cv?

Enkel als dit specifiek gevraagd wordt in de vacature. Er is wel een uitzondering. Ga je naar een jobbeurs? Dan is het altijd een goed idee om een foto toe te voegen. Een werkgever ziet er immers heel veel kandidaten. Als je een foto toevoegt, krijgt je cv een gezicht.

Wat is een profiel en wanneer zet ik het in mijn cv?

Een profiel is een korte tekst van maximaal vijf lijnen waarin je helder beschrijft:

 • wat je motiveert en drijft,
 • wat je zoekt in een nieuwe functie, en
 • wat je competenties en kwaliteiten zijn.

Een voorbeeld: 
“Ik ben een enthousiaste en gemotiveerde administratieve duizendpoot. Orde op zaken stellen en organiseren, is mijn tweede natuur. Daarnaast ben ik een echte teamspeler. Het biedt me voldoening om een aanspreekpunt voor mijn collega’s te zijn. Als ik bovendien in een warme en maatschappelijk bewogen organisatie kan werken, kom ik helemaal tot mijn recht.”

Een profiel in je cv is vooral handig als:

 • je veel verschillende jobs hebt gedaan,
 • je werkervaring niet naadloos aansluit op de vacature,
 • je naar een jobbeurs gaat.

Je plaatst je profiel best onder je persoonlijke gegevens in je cv.

Is het een goed idee om hobby’s te vermelden?

Ja, maar enkel als ze relevant zijn voor de job. Bijvoorbeeld:

 • als je een job zoekt als opvoedster en vrijwilligerswerk doet bij personen met een handicap,
 • als je een job zoekt als automecanicien die in zijn vrije tijd autowrakken opkoopt en volledig restaureert, 
 • als je een job zoekt als klusjesman en je huis hebt gerenoveerd.

Moet ik referenties vermelden?

Het hoeft niet, maar het kan wel een meerwaarde zijn. Zo toon je als kandidaat dat je je verhaal durft te laten staven door een derde. Heb je geen werkervaring? Geef dan als referentie een leraar of stagebegeleider op. Of, als je een bijkomende opleiding hebt gevolgd: een instructeur.

Enkele tips als je referenties gebruikt:

 • Breng je referenties op de hoogte dat je hen opneemt in je cv en vraag of ze akkoord zijn.
 • Kies personen waarvan je zeker bent dat ze positief zijn over jou.
 • Vermeld hun functie, hun telefoonnummer en het bedrijf waar ze werken.
 • Een 2-tal referenties is voldoende.

Moet ik een studie die ik niet afgemaakt heb in mijn cv vermelden?

Enkel als deze studie relevant is voor de job waarnaar je solliciteert. Let wel op hoe je het formuleert. Schrijf bijvoorbeeld ‘Bachelor Toerisme - 2 jaar voltooid’ en níet ‘Bachelor Toerisme - geen diploma’.

In welke taal stel ik mijn cv best op?

Je stelt je cv best op in de taal waarin de vacature werd gepubliceerd.

Waar hou ik bij de lay-out van mijn cv best rekening mee?

 • Breng structuur aan in je tekst. Werk met tussentitels, opsommingstekens en voldoende witruimte. 
 • Zorg voor opvallende tussentitels. Zet ze bijvoorbeeld in het vet of in een kleur. Tip: je kan kiezen voor de kleur die in de huisstijl van de werkgever voorkomt. De kans is groot dat hij zich hierdoor aangesproken voelt.
 • Kies een duidelijk lettertype dat goed leesbaar is en gebruik dit ook in je motivatiebrief. Als je twee verschillende lettertypes gebruikt, komt dit slordig over.
 • Wees consequent in het gebruik van hoofdletters, leestekens en in de manier waarop je data noteert. 

Mag ik een cv met een opvallende lay-out versturen?

Dit hangt af van de functie waarnaar je solliciteert. Voor sommige functie is een originele lay-out een pluspunt, bijvoorbeeld in de grafische sector. De rekruteerder kan hieruit afleiden of je een goede graficus bent. Voor andere functies zorgt het er vooral voor dat je cv eruit springt. Mogelijk wordt het hierdoor sneller gelezen. >Let er wel op dat je lay-out niet te uitbundig is: de inhoud is nog altijd het belangrijkste.

Waarvoor kan ik mijn cv gebruiken?

Je cv is er niet enkel om mee te sturen met je sollicitatiebrief. Je kan het ook als hulpmiddel en geheugensteuntje gebruiken als je:

Loont het om als 50-plusser mijn leeftijd te verzwijgen in mijn cv?

Neen. Als je besluit om je leeftijd niet te vermelden in je cv, kan dat werkgevers achterdochtig maken. Bovendien moet je je ware leeftijd vroeg of laat toch onthullen.

Wat kan je wel doen om werkgevers te overtuigen ondanks je leeftijd? Zet je geboortedatum niet bij je persoonlijk gegevens, maar in de rubriek 'varia'. Vermeld je geboortedatum en leg uit waarom je leeftijd een troef is. Bijvoorbeeld:

Ik ben geboren op 3/03/1961. Als u me aanwerft, komt u in aanmerking voor een RSZ-korting. U krijgt deze premie zolang ik bij u in dienst blijf. Meer info hierover vindt u op vdab.be/werkgevers/rsz-korting-55plussers. Bovendien ben ik dankzij mijn leeftijd trouw en standvastig. Ik heb helemaal geen behoefte aan jobhoppen want ik weet dat het gras niet groener is aan de overkant!

Inspiratie nodig? Bekijk over welke troeven je kan beschikken als werkzoekende vijftigplusser.

Wat als ik een tijd niet gewerkt heb? Hoe vermeld ik dit in mijn cv?

Vermeld bij je werkervaring kort wat je wel gedaan hebt in die periode, bijvoorbeeld: voor de kinderen gezorgd, vrijwilligerswerk, opleidingen gevolgd…

Ik heb al heel wat jobs gehad. Hoe zorg ik ervoor dat ik niet overkom als een jobhopper?

Groepeer gelijkaardige jobs. Heb je bijvoorbeeld bij verschillende bedrijven als administratief bediende gewerkt? Vermeld dan eerst de functie en daarnaast de verschillende werkgevers. Som vervolgens je belangrijkste taken op.

Bijvoorbeeld:

Communicatie-expert bij bedrijf X, bedrijf Y, bedrijf Z - van april 2004 tot januari 2015
Belangrijkste taken:

 • Communicatieplannen opstellen
 • Teksten schrijven voor het intranet en de website
 • Artikels schrijven voor het intern bedrijfsblad
 • Communicatiecampagnes uitwerken

Ik ben overgekwalificeerd, hoe pak ik dit aan in mijn cv?

Reageer je op een vacature waarvoor je overgekwalificeerd bent omwille van je studies of ervaring? Stel dan een bescheiden cv op zodat je de werkgevers niet afschrikt. Enkele tips:

 • Plaats je studies niet bovenaan op je cv, maar onderaan. Zo vallen ze minder op.
 • Vermeld de extra opleidingen die je deed enkel als ze relevant zijn voor de job en weid er niet over uit.
 • Som al je vroegere jobs op, maar vermeld enkel die taken die relevant zijn voor de baan waarnaar je solliciteert.
 • Hadden je studies, jobs of opleidingen gewichtige, Engelstalige functienamen? Zoek een minder hoogdravend Nederlandstalig alternatief.

Bekijk ook onze andere tips rond solliciteren onder je niveau.

Ik heb een aantal jaar niet kunnen werken omdat ik ziek was. Vermeld ik dit in mijn cv?

Nee, je vermeldt dit best niet in je cv. Het doel van je cv is immers om uitgenodigd te worden op een gesprek. Vermeld je dat je ziek was, dan is de kans groot dat je niet uitgenodigd wordt. Leg bij je werkervaring kort uit wat je wel gedaan hebt in die periode, bijvoorbeeld: voor de kinderen gezorgd, vrijwilligerswerk, opleidingen gevolgd…
 
Word je uitgenodigd voor het gesprek? Vertel dan dat je ziek geweest bent. Je ziekte verzwijgen, heeft geen zin. Zwijg je hierover, dan loop je het risico dat de werkgever zich verraden voelt als hij er achteraf achterkomt.