U bent hier

Werkzoekende ingenieurs terug aan de slag met het WINWIN-project

Negen langdurig werkzoekende ingenieurs beginnen binnenkort aan een innovatiestage in een Vlaams bedrijf. Ze doen dit met behoud van hun uitkering en onder begeleiding van één van de vijf Vlaamse universiteiten. Dit is de WINWIN-formule die Vlaams minister van Werk Muyters, rector van de KU Leuven Luc Sels en gedelegeerd bestuurder van VDAB Fons Leroy vandaag voorstellen.

Paradox van ingenieurs

In de laatste 12 maanden ontving VDAB 9096 vacatures voor ingenieurs. Op hetzelfde moment waren 2422 ingenieurs op zoek naar een job. Binnen deze groep drie opmerkelijke trends: Een derde van de werkzoekende ingenieurs is langdurig werkloos (> 1 jaar werkloos), meer dan een derde van is ouder dan 50 en een relatief groot aantal beschikt over een buitenlands diploma.

Vlaams minister van werk Philippe Muyters "We hebben vandaag élk talent nodig om onze Vlaamse economie mee aan de top te houden. Om de ideale match tussen werkzoekenden en vacatures te maken, moeten we daarom samenwerken: bedrijven, onderwijs én VDAB. Met het WINWIN-project zorgen we er dankzij de samenwerking met die bedrijven en universiteiten voor dat langdurig werkloze ingenieurs opnieuw aansluiting krijgen bij de ontwikkelingen in hun branche. En dat is effectief win-win: winst voor de ingenieur die terug aan de slag geraakt en winst voor onze Vlaamse economie die hen hard nodig heeft."

Gedurende 4 tot 6 maanden zullen een aantal langdurig werkloze ingenieurs een bijscholingstraject volgen in combinatie met een stage in een bedrijf zoals Etap of Audi. Deze formule zorgt ervoor dat zij weer vertrouwd geraken met de complexiteit van de huidige ingenieursjobs én dat ze op de werkvloer meteen kunnen bewijzen wat ze waard zijn. “Tijdens de stage worden de deelnemers intensief begeleid door iemand van de universiteit die heel goed weet hoe het eraan toe gaat in zo’n bedrijf,” zegt Luc Sels, rector van KULeuven. “Onze speciaal opgeleide coaches begeleiden al jarenlang studenten tijdens een dergelijke bedrijfsstage. Die ervaring komt hier mooi van pas. Daarnaast volgen de deelnemers aan de universiteit lessen en voorzien we zelfstudiepakketten en labo’s om de technische en professionele vaardigheden van de deelnemers aan te scherpen. Wat ze daar leren kunnen ze bij wijze van spreken de dag nadien meteen toepassen in de praktijk.”
 

WIN WIN voor iedereen

WINWIN geeft werkzoekende ingenieurs de kans om hun kennis en skills als het ware een update te geven en dit met behoud van hun werkloosheidsuitkering.
Fons Leroy gedelegeerd bestuurder van VDAB “De corebusiness van VDAB is inzetten op de noden van de arbeidsmarkt. De vraag naar STEM-beroepen (Science, Technology, Engineering, Mathematics) is de laatste jaren in stijgende lijn. Daarom is het noodzakelijk dat we meer investeren in projecten  zoals WINWIN.  In dit project krijgen werkzoekenden de mogelijkheid om hun vakexpertise op te frissen aangevuld met een praktijkervaring op de werkvloer. De combinatie van beide zorgt ervoor dat hun slaagkansen op de arbeidsmarkt versterkt worden. Zo bieden we werkzoekenden een gecombineerd opleidingstraject aan die de kortste omleiding is naar werk.”

42 mensen schreven zich in voor het WINWIN-project. Meer dan 65% van de kandidaten hadden een diploma industriële ingenieurswetenschappen naast 20% burgerlijk ingenieurs en 15% bio-ingenieurs. Circa 40% was ouder dan 55 jaar. WINWIN is een proefproject dat slechts een beperkt aantal plaatsen kan aanbieden en na interviews en selectie kunnen nu 9 mensen effectief aan een stage beginnen.

De bedrijfsstages zijn geen stages in de klassieke betekenis van het woord. De deelnemers zullen zelfstandig ingeschakeld worden met eigen taken en verantwoordelijkheden. Zo doen ze niet alleen zelf meer ervaring op, ze kunnen meteen aan het bedrijf tonen wat ze waard zijn.
Patrick Danau, Algemeen Directeur Audi Brussels “Voor Audi Brussels is het een meerwaarde om in het kader van een stage medewerkers te leren kennen. We hebben met ons opleidingsprogramma van “duaal leren” heel wat positieve ervaring opgedaan om talenten reeds op jonge leeftijd te ontdekken en op de arbeidsmarkt voor te bereiden. Nu hopen we dat we via het “WINWIN-project” ervaren ingenieurs een duwtje in de rug kunnen geven voor hun verdere carrière binnen de industrie, en wie weet: misschien ook binnen Audi Brussels.”

WINWIN is een proefproject dat na positieve evaluatie kan uitgebreid worden. De bedoeling is om de komende jaren telkens 10 werkzoekenden per jaar meer te laten deelnemen. Voorlopig zijn er middelen voorzien voor vier jaar. Uiteraard hangt dit samen met de evaluatie van het pilootproject.

Meer informatie: 

Thomas Pollet, woordvoerder minister Muyters 
0474 69 56 08thomas.pollet@vlaanderen.be

Shaireen Aftab, woordvoerder VDAB,
0486 95 14 49shaireen.aftab@vdab.be

Nieuwsdienst KU Leuven,
016 32 40 08nieuws@kuleuven.be