Verhalen uit de Work out Room

Laat je inspireren over de toekomst van de arbeidsmarkt. In deze blog ontdek je inzichten van deelnemers aan activiteiten van de Work out Room. En verfrissende ideeën van arbeidsmarktspecialisten.

Werken met gehoorverlies

Gefrustreerd, geïsoleerd en uitgeput. Zo voelden de deelnemers zich na afloop van onze workshop. En dat vonden we voor een keer niet erg. Want we wilden hen laten voelen hoe het is om te werken met een auditieve beperking.

Lees meer

Introvert zijn op het werk, dat mag!

Het woord nemen tijdens vergaderingen, netwerken, zichtbaar zijn voor je baas… Moeten we ons extravert gedragen om iets te bereiken op het werk?

Lees meer

#Factor 50: bondgenoot gesmee(r)d tegen racisme

Wil je het inclusievermogen van je organisatie verstevigen? Laat je dan inspireren door Aarnout Lanckriet van ‘Hands-on Inclusion’. Met zijn voordracht ‘Factor 50’ deelt hij inzichten over racisme aan werkgevers en andere geïnteresseerden. Aarnout: “Deze vorming is bedoeld om ongemak en vermijding weg te nemen.”

Lees meer

Hoe een professioneel netwerk mensen met een migratieachtergrond aan het werk helpt

Heb je een warm hart voor diversiteit? Zie jij ook de voordelen van een inclusieve arbeidsmarkt? Zoek je een andere aanpak voor je 'war on talent'. Laat je dan inspireren door het Economisch Huis Oostende. Zij stelden vast dat een professioneel netwerk mensen met een migratieachtergrond helpt in hun zoektocht naar werk. Trajectcoach Lynn Vermeersch vertelt er meer over.

Lees meer

Weerstand bestaat niet, mensen willen wel veranderen

"Mijn medewerkers bieden veel weerstand. Ze snappen niet dat de bedrijfsveranderingen goed voor hen zijn". Het is een veelgehoorde uitspraak bij ceo's. 'Bullshit', zegt antropologe Jitske Kramer. Volgens haar moeten we meer rond een 'kampvuur' zitten.

Lees meer

Speels vergaderen

Meetings, overlegmomenten, vergaderingen… Hoeveel had jij er deze week? En was het productief? Het team van de Work out Room testte 'Climb it up!' uit. Is dit de oplossing om efficiënt en doelgericht te vergaderen?

Lees meer

#waaromcocreatie: Onweerstaanbaar by Design

Wat maakt cocreatie met vele stakeholders de moeite waard? Hoe zorg je ervoor dat het resultaat geen exponentieel zooitje rommel is, maar een ijzersterke gedragen oplossing? Work out Room vroeg het aan Jürgen Tanghe.

Lees meer

‘FuckUps’ doorspoelen met cava

'FuckUps', iedereen maakt ze wel eens mee. Verkeerde studiekeuzes, sollicitaties die fout lopen of een gênant moment op je eerste werkdag. Maar wist je dat je vaak meer leert van mislukkingen dan van succesverhalen?

Lees meer

#waaromcocreatie: contact met de klant verandert alles

Wat maakt cocreatie met vele stakeholders de moeite waard? Hoe zorg je ervoor dat het resultaat geen exponentieel zooitje rommel is, maar een ijzersterke gedragen oplossing? Work out Room vroeg het aan Peter Cousaert.

Lees meer

Experiment: een chatbot om spreekvaardigheid te trainen

In februari startte VDAB, in samenwerking met Intec Brussel en Linguineo, een experiment rond het versterken van de spreekvaardigheid van cursisten via een chatbot. Een groep cursisten uit de opleiding IT infrastructuur neemt deel aan dit experiment. 

Lees meer

Cocreatie voor CareerFlow: vlotte transities van werk naar werk om werkloosheid te vermijden

Verschillende experts wijzen erop dat de arbeidsmarkt op dit ogenblik aan een infuus van tijdelijke werkloosheid ligt. Wat zal de impact zijn op de arbeidsmarkt als dit infuus wegvalt? En wat doet VDAB om werkgevers en werknemers preventief te ondersteunen? Astrid Molenveld en Renske Tondeur, beleidsmedewerkers en facilitatoren van het cocreatietraject CareerFlow lichten toe.

Lees meer

#waaromcocreatie: werken met idealisme in een complexe realiteit

Wat maakt cocreatie met stakeholders de moeite waard? Hoe zorg je ervoor dat het resultaat geen exponentieel zooitje rommel is, maar een ijzersterke gedragen oplossing?

Vandaag aan de beurt: Hella Rogiers.

Lees meer

#Waaromcocreatie: Trojaans paard voor de organisatie van de 21e eeuw

Wat maakt cocreatie met vele stakeholders de moeite waard? Hoe zorg je ervoor dat het resultaat geen exponentieel zooitje rommel is, maar een ijzersterke gedragen oplossing?

Vandaag aan de beurt: Remco Lenstra.

Lees meer

Innovatieve oplossingen voor proactief loopbaandenken

De coronacrisis dwingt ons om naar een aantal pijnpunten van onze arbeidsmarkt te kijken en met innovatieve oplossingen te komen. Fatima Yassir, beleidsadviseur bij VDAB, zet ons in deze blogpost aan het denken over innovatieve oplossingen voor proactief loopbaandenken.

Lees meer

“Co-creatie is het enige mogelijke antwoord voor de arbeidsmarkt van morgen”

De Work out Room van VDAB heeft sinds juni een klein team dat zich toelegt op co-creatie, een proces om samen met alle belanghebbende partners nieuwe dienstverlening te ontwikkelen. Teamleden Leen Meeuws en Kira Van den Ende bundelen hun professionele expertise om van co-creatie een vaste waarde te maken binnen de organisatie.

Lees meer

“We brengen via kunst in kaart waar iemands hart werkelijk ligt”

De Vlaamse violist Rudolf Werthen is de CEO van het bedrijf ARTLAB en een van de bedenkers van de Emotional Response Test (ERT-test). Via emotionele reacties op abstracte beeldende kunstwerken ambieert deze test doortastend loopbaanadvies te geven. Achter de schermen werkt een model van artificiële intelligentie (AI) dat nuttige adviezen geeft aan gebruikers. Hij lanceert hier een oproep aan zoveel mogelijk mensen om de test in te vullen en zo het AI-model te trainen.

Lees meer

Corona biedt kansen voor de toekomst

Op 17 juni zaten Suyin Aerts (X-Treme Creations), Joost Callens (Durabrik), Peter Lauwyck (Sint-Andriesziekenhuis Tielt) en Alexandra Limage (Sprint Transport) op de sofa bij Wim Adriaens. Onze CEO ging met zijn collega's in gesprek over de gevolgen van de coronacrisis.

Lees meer

“Armoede is bij werknemers niet altijd van hun gezicht af te lezen”

Het Netwerk tegen Armoede heeft een traject ontwikkeld dat bedrijven begeleidt bij armoedebestrijding. Heleen Dom werkt voor het Netwerk als consultant duurzame tewerkstelling. Haar collega Cindy Van Geldorp is ervaringsexpert in armoede en sociale uitsluiting.

Lees meer

1 jaar Work out Room

Denk je bij afstand ook spontaan aan dingen van anderhalve meter? Wij dachten vandaag aan 365 dagen! Want op 23 mei 2019 openden we de deuren van de Work out Room voor het grote publiek. 

Lees meer

Het Europese co-creatielabo voor uitdagingen op de arbeidsmarkt

Het ‘European Network for Public Employment Services’ (ENPES), speelde met het idee om een Europees innovatielabo te starten. De Work out Room ondersteunde het voorafgaande co-creatietraject.

Lees meer

VDAB op Hack Belgium 2020

Op 7, 8 en 9 mei 2020 is het weer zover. Dan vindt Hack Belgium, een hackathon met 1000 deelnemers, plaats op de site van Tour & Taxis in Brussel.

Lees meer

Winnaars Future of Work Challenge

In april lanceerde VDAB de Future of Work Challenge. Deelnemers kregen inzicht in de grote uitdagingen van de arbeidsmarkt en bedachten voorstellen voor oplossingen.

Lees meer

Gezocht: tool voor sollicitatiefeedback

Stel dat werkgevers na hun sollicitatiegesprekken vlot feedback zouden kunnen geven over de kandidaten die ze over de vloer kregen. Uit die feedback zou VDAB veel kunnen leren. Bijvoorbeeld over waar de krapte zit op de arbeidsmarkt, en hoe we die kunnen aanpakken.

Lees meer

Minder stress, meer honden

Goedele Sohl werkt bij VDAB als consultant employer branding. Daarnaast richt ze haar eigen bedrijf op: een sociale onderneming die stress op het werk wil aanpakken.

Lees meer

5 Vlaamse universiteiten en VDAB starten 2 pilootprojecten

Eind vorig jaar werd een samenwerkingsovereenkomst afgesloten tussen de Vlaamse Interuniversitaire Raad en VDAB. Doel: van 2019 tot 2024 samenwerken rond thema’s als studieloopbaanbegeleiding, doorstroom van universiteit naar arbeidsmarkt, loopbaandenken en loopbaancompetenties.

Lees meer

Zo redden wij de wereld vanuit het ballenbad

Op 23 mei werd de Work out Room feestelijk geopend. Op de agenda stonden topsprekers, workshops en standjes.

Lees meer

Pitch over armoedebestrijding

‘Werk’ als hefboom voor armoedebestrijding. Hoe pak je dat aan?

Shirley Ovaere is stafmedewerker Armoede bij VVSG (Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten) en Kris Deckers is beleidsmedewerker bij VDAB. Samen gingen ze op zoek naar ideeën voor een sterk beleid rond armoedebestrijding.

Lees meer

CEO Challenge met Fons Leroy

Op 6 mei 2019 ging Fons Leroy in de Work out Room de CEO Challenge van Generation T. aan.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief. Zo verruim je je blik op werk en blijf je op de hoogte van inspirerende events, start-ups, technologieën en ideeën.