VLAANDEREN.be

U bent hier

Knelpuntberoepen

krijtjesDe Studiedienst van VDAB publiceert elk jaar een knelpuntberoepenlijst. Knelpuntberoepen zijn beroepen waarvoor werkgevers het moeilijk hebben om geschikte kandidaten te vinden.

Wat houdt het in?

 • VDAB publiceert elk jaar een lijst met de knelpuntberoepen in Vlaanderen. Per beroep wordt via een cijfer van 1 tot 3 aangegeven waarom het een knelpunt vormt. 1 staat voor de belangrijkste reden en 3 voor de minst belangrijke. Er zijn drie mogelijke oorzaken:
  • Kwantitatief tekort: er is een te lage uitstroom uit het onderwijs, bijvoorbeeld omdat te weinig studenten die richting kiezen of omdat er geen schoolse opleiding voor bestaat.
  • Kwalitatief tekort: de kandidaten beschikken niet over de gevraagde bekwaamheden.
  • Ongunstige arbeidsomstandigheden: weekendwerk, laag loon, zwaar werk, stress...
 • Opgelet:
  • De knelpuntberoepenlijst van VDAB verschilt van de knelpuntberoepen waarin personen afkomstig van Kroatië kunnen tewerkgesteld worden. De lijst voor personen uit Kroatië kan je bekijken op werk.be. Je vindt er ook meer info.
  • De knelpuntberoepenlijst van VDAB verschilt van de knelpuntberoepenlijst van RVA. Volg je een studie die voorbereidt op een knelpuntberoep uit de lijst van RVA, en krijg je hiervoor een vrijstelling van RVA? Dan geniet je van een bijkomend voordeel. Op rva.be vind je meer info.

De knelpuntberoepenlijst van 2014

vacatureanalyse

Er zijn minder knelpuntberoepen door de economische crisis, de groeiende tewerkstelling van buitenlandse werknemers en de besparingen. Beroepen zoals boekhouder, opvoeder en bekister-
ijzervlechter zijn uit de lijst verdwenen.

Toch verandert er weinig aan de hardnekkige knelpuntberoepen:

 • Er is nog altijd een kwantitatief tekort aan technisch geschoolden, zowel uit het secundair als uit het hoger onderwijs. Beroepen als technici, informatici, onderhoudsmecaniciens, verpleegkundigen… blijven op de lijst staan.
 • Andere hardnekkige knelpuntberoepen zijn gespecialiseerde bedienden, vertegenwoordigers, schoonmakers en beroepen in de horeca. Werkgevers hebben het moeilijk om deze vacatures in te vullen omwille van een kwalitatief tekort of ongunstige arbeidsomstandigheden. Ook voor sommige gespecialiseerde bouwberoepen blijft het moeilijk om competente kandidaten te vinden.

Download:

Studie 2014:

Vorige edities

Geïnteresseerd in vorige edities? Bekijk ons overzicht.