Trends en cijfers

Aantal werkzoekenden

+ 3,1%

Werkzoekendenbericht februari 2023

Aantal vacatures

In de kijker: knelpuntberoepen 2023

Na de twee turbulente jaren die de coronapandemie met zich meebracht kondigde zich in de eerste helft van 2022 een nieuwe (economische) crisis aan. De stijgende energie- en grondstoffenprijzen en de toenemende inflatie maken sommige werkgevers voorzichtiger bij de aanwerving van nieuwe personeelsleden. Toch blijkt uit het onderzoek van VDAB naar de knelpuntberoepen dat de arbeidsmarkt voorlopig nog zeer krap blijft en dat de zoektocht naar bepaalde profielen er niet gemakkelijker op geworden is.

Arbeidsmarkt blijft krap, het aantal knelpuntberoepen neemt verder toe

Dat het aantal knelpuntberoepen toeneemt in een krappe arbeidsmarkt zal niemand verwonderen. De zoektocht naar technisch personeel blijkt bijvoorbeeld alsmaar moeilijker. Ook binnen de gezondheids- en welzijnszorg veroorzaakt de krapte grote problemen. De zorg maar ook de bouw-, de IT- en de technologische sector blijven dus sectoren met grote aantallen knelpuntberoepen. ‘Klassieke’ knelpuntberoepen zoals verpleegkundige, werfleider, technicus industriële installaties en onderhoudsmecanicien blijven bijgevolg overeind.
Naast deze knelpuntberoepen en andere ‘vaste waarden’ zoals chef-kok, leerkracht lager- en secundair onderwijs en slager kent 2022 ook een aantal nieuwkomers, waaronder maatschappelijk werker, hotelreceptionist en podiumtechnicus.

Ook met een stijgend aantal knelpuntberoepen, ondertussen 234, blijft de lijst van knelpuntberoepen een prioriteitenlijst van beroepen waarvoor werkgevers de grootste problemen ondervinden bij het invullen van hun vacatures. Dit wil echter niet zeggen dat alle vacatures voor niet-knelpuntberoepen zonder problemen in te vullen zijn, zeker niet in een krappe arbeidsmarkt zoals die van vandaag.

Lees meer

Knelpuntberoepen 2023

Meer weten?

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwe publicaties van onze Studiedienst?

Dat kan! Abonneer je gratis en ontvang via mail de werkloosheids- en werkaanbodberichten, VDAB ontcijfert en andere interessante arbeidsmarktinfo.

Abonneer je gratis