Trends en cijfers

Werkzoekenden zonder werk

- 6,8%

Werkzoekendenbericht juli 2022

Aantal vacatures

In de kijker: het nieuwe schoolverlatersrapport

schoolverlatersrapport 2022

Dit rapport volgt de jongeren die de school verlieten in 2020 en gaat na hoeveel van hen een jaar later zijn ingeschreven als werkzoekend bij VDAB.

Slechts 6,6% van de schoolverlaters is na een jaar werkzoekend

In 2020 kwamen jongeren op de arbeidsmarkt tijdens de vroege coronacrisis. Een economisch onzekere periode met een stijgend aantal werkzoekenden en een dalend aantal vacatures. Dit waren moeilijke omstandigheden voor wie op zoek ging naar een eerste job.

Maar de Vlaamse arbeidsmarkt herstelde zich vanaf maart 2021. Amper een jaar na het uitbreken van de coronacrisis werden er meer jobs gecreëerd dan dat er verdwenen, een ongeziene nettogroei van banen. Tegelijkertijd daalde het aantal werkzoekenden zonder werk. De krapte op de arbeidsmarkt van voor de coronacrisis was helemaal terug en werd doorheen 2021 steeds nijpender.

Op het meetmoment (30 juni 2021) bevonden de schoolverlaters zich op een zeer gunstig moment op de arbeidsmarkt: de jobkansen waren groot en de concurrentie met andere werkzoekenden was klein. Met als gevolg een zeer laag aandeel werkzoekende schoolverlaters: 6,6%. Dit is het laagste aandeel van de afgelopen tien jaar.

Lees het rapport

Lees het schoolverlatersrapport 2022 en ontdek zelf via onze tool hoe vlot de schoolverlaters uit de verschillende opleidingen hun weg vonden op de arbeidsmarkt.

Meer weten?

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwe publicaties van onze Studiedienst?

Dat kan! Abonneer je gratis en ontvang via mail de werkloosheids- en werkaanbodberichten, VDAB ontcijfert en andere interessante arbeidsmarktinfo.

Abonneer je gratis