U bent hier

Duaal leren en arbeidshandicap

© Shutterstock

Volg je duaal leren en heb je een arbeidshandicap? Dan heb je recht op ondersteunende maatregelen op je werkplek. We leggen uit wie, wat en hoe.

Voor welke ondersteunende maatregelen kom ik in aanmerking op mijn werkplek?

Heb je een arbeidshandicap, dan kom je in aanmerking voor deze ondersteunende maatregelen op je werkplek:

 • Bijstand van een tolk voor doven of slechthorenden
  Ben je doof of slechthorend, dan kan je elk jaar een aantal uur gratis beroep doen op een tolk Vlaamse gebarentaal, schrijftolk of oraaltolk. Die tolk ondersteunt je op je werkplek.
   
 • Tegemoetkoming voor arbeidsgereedschap en -kleding:
  Jij krijgt arbeidsgereedschap of -kleding in bruikleen die je omwille van je arbeidshandicap nodig hebt om je werk goed uit te voeren. Bijvoorbeeld: een braillelezer, alarmtrilsysteem... Je kan dit materiaal gebruiken zolang je dit nodig hebt op je werkplek.
   
 • Tegemoetkoming in je verplaatsingskosten:
  Je kosten worden terugbetaald als je door je arbeidshandicap een begeleider of aangepast vervoer nodig hebt om naar je werk te kunnen.
   
 • Vlaamse ondersteuningspremie (VOP):
  Je werkgever krijgt een premie als je arbeidshandicap een impact heeft op het functioneren in je job. Meer info voor je werkgever.

Wat moet ik doen om in aanmerking te komen voor ondersteunende maatregelen op mijn werkplek?

Neem contact op met je school. Vertel hen dat je vermoedt dat je een arbeidshandicap hebt en graag wil genieten van ondersteunende maatregelen. Je school zal samen met jou de nodige stappen ondernemen.

Wil je ondersteuning van een tolk, een tegemoetkoming voor arbeidsgereedschap en -kleding of een tegemoetkoming in je verplaatsingskosten? Dan komt een van onze experts arbeidsbeperking langs voor een gesprek met jou, je werkplaats en je school. We brengen samen met jou alles in orde en beslissen of je recht hebt op deze maatregelen of niet.

Ga je niet akkoord met onze beslissing? Dan kan je binnen de 45 dagen een verzoek tot heroverweging indienen bij de heroverwegingscommisie. Vul hiervoor het formulier gemotiveerd verzoek heroverweging in en bezorg het aan de dienst arbeidsbeperking van je provincie.