Zo vind je je eerste job

Hoe vind je snel een leuke baan als je pas van school komt? Onze sollicitatiecoaches geven tien tips voor starters om werk te vinden.

1. Maak je profiel bekend bij werkgevers

Publiceer cv in onze cv-databank. Op die manier kunnen werkgevers die jouw profiel interessant vinden, contact met je opnemen.

2. Ga naar een jobbeurs

Op een jobbeurs vind je verschillende werkgevers met openstaande vacatures. Zo kan je meteen solliciteren. Ideaal voor starters!

Ontdek de jobbeurzen in je buurt.

Heb je koudwatervrees? Lees hoe je scoort op een jobbeurs.

3. Schakel je netwerk in

Meer dan de helft van de vacatures wordt niet gepubliceerd. Je komt ze enkel via via te weten. Daarom is het een goed idee om je netwerk te laten weten dat je op zoek bent naar werk.

Je kan dit doen via een gesprek, mail of sociale media. Bekijk hoe je je netwerk inschakelt.

4. Solliciteer gericht

Reageer je op zoveel mogelijk vacatures omdat je graag snel werk wil? Dat is begrijpelijk, maar het levert niet veel op.

Je solliciteert beter enkel naar jobs die je echt wil en kan doen. Zo is de kans groter dat je een uitnodiging krijgt voor een gesprek. Zo check je of een job echt bij je past.

Je hoeft wel niet aan alle vereisten te voldoen in de vacature. Heb je 2/3de ervan onder de knie, dan kan je met een gerust hart solliciteren. De rest leer je wel in de job zelf.

5. Maak voor elke vacature een aparte brief en cv

De werkgever waarbij je solliciteert wil weten waarom jij de geschikte kandidaat bent voor zijn job. Daarom moet je je brief en cv afstemmen op de vacature.

Enkel zo kan je de werkgever overtuigen om je uit te nodigen.

6. Pak als starter uit met de ervaring die je hebt

Als je pas van school komt, heb je geen werkervaring, Maar je deed wel ervaring op in je vrije tijd en studies. Activiteiten in de jeugdbeweging, een studentenjob, stage, eindwerk, project op school…

Voeg in je cv een rubriek 'Ervaring' toe en vermeld wat je deed en welke vaardigheden je leerde. Vermeld enkel vaardigheden die je nodig hebt in de job. Bijvoorbeeld:

  • Studentenjob bij Panos. Zo leerde ik met klanten omgaan, snel werken en onder stress presteren.
  • Leider bij de Chiro. Hierdoor heb ik mijn leidinggevende vaardigheden bijgeschaafd en ben ik goed in het oplossen van conflicten.

7. Bereid je voor op veelgestelde sollicitatievragen

Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Proficiat! Dit betekent dat de werkgever in jou geïnteresseerd is.

Je weet niet wat hij gaat vragen tijdens het gesprek, maar je kan je wel voorbereiden op een aantal veelgestelde sollicitatievragen. Als je hier op voorhand al eens over nagedacht hebt, kom je een pak zelfverzekerder over.

8. Solliciteer spontaan

Wil je graag aan de slag bij een bedrijf, maar heeft het geen gepaste vacatures? Wacht niet tot er een job vrijkomt en ga voor een spontane sollicitatie.

Heel wat werkgevers proberen hun vacature eerst zelf in te vullen vooraleer ze ze publiceren. Solliciteer je spontaan, dan maak je ook kans op jobs die niet gepubliceerd worden.

9. Geef jezelf wat tijd

Solliciteren is een leerproces. Je moet jezelf durven en kunnen verkopen. Dat vraagt oefening. Hoe meer je het doet, hoe beter het lukt.

10. Roep onze hulp in om werk te vinden

Ben je onzeker en kan je wat extra steun gebruiken bij het solliciteren? Doe gratis beroep op onze ervaren online sollicitatiecoaches.

Zij lezen je cv en brief na, oefenen samen met jou je sollicitatiegesprek en beantwoorden je vragen.

Veel succes!

"Mijn sollicitatiecoach luisterde aandachtig en gaf me tips op maat voor mijn cv. Ik word nu vaker uitgenodigd voor een gesprek en heb meer zelfvertrouwen!"

Karl

Ook interessant