U bent hier

Financiële voordelen erkende opleiding

twee mensen
© Shutterstock

Ben je ingeschreven als werkzoekende bij VDAB en volg je een door VDAB erkende opleiding? Dan kom je in aanmerking voor heel wat financiële voordelen. 

Wil je je bijscholen als werkzoekende? Check dan altijd eerst of je een opleiding of studie kan volgen die erkend wordt door VDAB

Erkende opleidingen bieden heel wat meer financiële voordelen dan niet-erkende opleidingen.

1. Gratis opleiding

Ben je ingeschreven als werkzoekende bij VDAB en volg je een erkende opleiding of studie? Dan is je opleiding of studie gratis. Je moet geen inschrijvingsgeld betalen en hoeft je leermateriaal niet te betalen.

2. Behoud uitkering

Ontvang je een uitkering van RVA (werkloosheidsuitkering, inschakelingsuitkering, inkomensgarantie-uitkering...) en wil je overdag een voltijdse opleiding, studie of stage volgen die minstens een maand duurt en erkend wordt door VDAB? 

Dan behoud je je uitkering tijdens je opleiding, studie of stage.

Let op: je uitkering kan wel dalen tijdens je opleiding. Je uitbetalingsinstelling (Hulpkas of vakbond ACLVBACV of ABVV) of RVA kunnen je meer info geven over het al dan niet dalen van je uitkering. 

3. Verplaatsingsvergoeding

Ben je ingeschreven als werkzoekende bij VDAB, zit je níet in je opzegperiode en volg je een erkende opleiding, studie of stage? Dan wordt je vervoer terugbetaald. 

 • Gebruik je de bus? Dan kan je een maandabonnement van De Lijn aanvragen dat je recht geeft op alle gewone diensten van trams en bussen van De Lijn in heel Vlaanderen. Indien nodig kan je dit abonnement verlengen.
 • Gebruik je een ander vervoermiddel, zoals de auto, trein, fiets, brommer...? Dan krijg je een kilometervergoeding van 0,15 euro per kilometer.
 • Gebruik je een abonnement van een andere vervoersmaatschappij dan de Lijn, en dekt de kilometervergoeding de kost van dit abonnement niet? Dan betalen we je het verschil terug.
 • Duurt het langer dan 2 uur om op de plaats van je opleiding, te geraken of bedraagt de afstand naar de plaats van je opleiding meer dan 100 km? Dan krijg je per dag dat je aanwezig bent 50 euro.

4. Kinderopvangvergoeding

Ben je ingeschreven als werkzoekende bij VDAB, zit je níet in je opzegperiode en volg je een erkende opleiding, studie of stage? Dan wordt de opvang voor je kinderen (tot 12 jaar) terugbetaald.

 • Gaan ze nog niet naar school, dan worden je kosten voor kinderopvang terugbetaald.
 • Zitten je kinderen in het kleuter- of basisonderwijs? Dan worden de kosten voor buitenschoolse kinderopvang vergoed. Op schoolvrije dagen is de terugbetaling voor buitenschoolse kinderopvang en kampen beperkt tot 14,83 euro per dag.

Let wel:

 • De kosten voor kinderopvang worden terugbetaald voor de dagen waarop je effectief prestaties levert.
 • Enkel de werkelijke kinderopvangkosten worden terugbetaald. Geen extra kosten zoals vervoer, extra maaltijd, enz.
 • De opvang moet in een kinderopvanginitiatief plaatsvinden dat een vergunning heeft van Kind en Gezin.
 • Je moet de opvang eerst zelf betalen. Vervolgens betalen wij de kosten terug op basis van je betaalbewijs en factuur.
   

Belangrijk om te weten

 • Zit je nog in je opzegperiode of volg je een online cursus of workshop? Dan heb je géén recht op een verplaatsingsvergoeding, kinderopvangvergoeding en stimulanspremie. 
 • De terugbetaling gebeurt verschillende keren per maand. Je ontvangt een loonstrook thuis met een overzicht van de uitbetaalde premies. 
 • Verhuis je of krijg je een ander rekeningnummer? Meld dit onmiddelijk aan je opleidingscentrum en uitbetalingsinstelling (vakbond of Hulpkas).