Financiële voordelen erkende opleiding

Wat zijn de voordelen als je een door VDAB erkende opleiding, studie of stage volgt? We zetten ze voor je op een rijtje.

Gratis opleiding

Erkende opleidingen zijn gratis als je bent ingeschreven als werkzoekende bij VDAB. Bovendien krijg je de kosten van je leermateriaal terug. Lees meer over ons opleidingsaanbod.

Verplaatsingsvergoeding

Volg je een erkende opleiding, studie of stage en ben je ingeschreven als werkzoekende bij VDAB? Dan betalen we je vervoerskosten.

 • Gebruik je de bus? Dan vragen we voor jou een maandabonnement van De Lijn aan dat je recht geeft op alle gewone diensten van trams en bussen van De Lijn in heel Vlaanderen. Indien nodig, verlengen we dit abonnement .
 • Gebruik je een ander vervoermiddel, zoals de auto, trein, fiets, brommer...? Dan krijg je een kilometervergoeding van 0,15 euro per kilometer.
 • Gebruik je een abonnement van een andere vervoersmaatschappij dan de Lijn, en dekt de kilometervergoeding de kost van dit abonnement niet? Dan betalen we je het verschil terug.

Kinderopvangvergoeding

Volg je een erkende opleiding, studie of stage en ben je ingeschreven als werkzoekende bij VDAB? Dan betalen we de opvang voor je kinderen terug.

Welke kosten betalen we terug?

 • We betalen de kosten voor de kinderopvang als je kinderen nog niet naar school gaan.
 • Zitten je kinderen in het kleuter- of basisonderwijs? Dan betalen we de buitenschoolse kinderopvang. Let wel: op schoolvrije dagen betalen we voor buitenschoolse kinderopvang en kampen maximaal 14,83 euro per dag.

Let wel:

 • We betalen enkel de kinderopvang op dagen waarop je effectief prestaties levert.
 • We betalen enkel de werkelijke kinderopvangkosten terug. Geen extra kosten zoals vervoer, extra maaltijd, enz.
 • De opvang moet in een kinderopvanginitiatief plaatsvinden dat een vergunning heeft van Kind en Gezin.
 • Je betaalt de opvang eerst zelf. Vervolgens betalen wij de kosten terug op basis van je betaalbewijs en factuur.

Vrijstelling van beschikbaarheid om voltijds te studeren

Ontvang je een uitkering van RVA (werkloosheidsuitkering, inschakelingsuitkering of inkomensgarantie-uitkering) en wil je voltijds studeren? Dan krijg je een vrijstelling van beschikbaarheid als je voor een erkende opleiding, studie of stage kiest.

 • Dit betekent dat je tijdens je opleiding, studie of stage je uitkering blijft ontvangen. Je uitkering kan wel dalen. Voor meer info hierover kan je bij je uitbetalingsinstelling terecht.
 • Bovendien word je vrijgesteld van een aantal plichten als werkzoekende. Zo hoef je bijvoorbeeld niet op zoek te gaan naar werk en moet je niet ingaan op passende jobs.

Meld verhuis of ander rekeningnummer

Ben je verhuisd of heb je een ander rekeningnummer? Meld dit onmiddellijk aan je opleidingscentrum en uitbetalingsinstelling (vakbond of Hulpkas).