U bent hier

Financiële voordelen erkende opleiding

twee mensen
© Shutterstock

Ben je ingeschreven als werkzoekende bij VDAB en volg je een door VDAB erkende opleiding? Misschien heb je recht op financiële voordelen. 

Wil je je bijscholen als werkzoekende? Check dan altijd eerst of je een opleiding of studie kan volgen die erkend wordt door VDAB

Erkende opleidingen bieden heel wat meer financiële voordelen dan niet-erkende opleidingen.

1. Gratis opleiding

Ben je ingeschreven als werkzoekende bij VDAB en volg je een erkende opleiding of studie? Dan is je opleiding of studie gratis. Je moet geen inschrijvingsgeld betalen en hoeft je leermateriaal niet te betalen.

2. Behoud uitkering

Ontvang je een uitkering van RVA (werkloosheidsuitkering, inschakelingsuitkering, inkomensgarantie-uitkering...) en wil je overdag een voltijdse opleiding, studie of stage volgen die minstens een maand duurt en erkend wordt door VDAB? 

Dan behoud je je uitkering tijdens je opleiding, studie of stage.

Let op: je uitkering kan wel dalen tijdens je opleiding. Je uitbetalingsinstelling (Hulpkas of vakbond ACLVBACV of ABVV) of RVA kunnen je meer info geven over het al dan niet dalen van je uitkering. 

3. Verplaatsingsvergoeding

Volg je een erkende opleiding, studie of stage en ben je ingeschreven als werkzoekende bij VDAB? Dan betalen we je vervoerskosten terug op voorwaarde dat je niet meer in je opzegperiode zit en geen ontslagvergoeding meer ontvangt.

Welke kosten betalen we terug?

 • Gebruik je de bus? Dan kan je een maandabonnement van De Lijn aanvragen dat je recht geeft op alle gewone diensten van trams en bussen van De Lijn in heel Vlaanderen. Indien nodig kan je dit abonnement verlengen.
 • Gebruik je een ander vervoermiddel, zoals de auto, trein, fiets, brommer...? Dan krijg je een kilometervergoeding van 0,15 euro per kilometer.
 • Gebruik je een abonnement van een andere vervoersmaatschappij dan de Lijn, en dekt de kilometervergoeding de kost van dit abonnement niet? Dan betalen we je het verschil terug.
 • Duurt het langer dan 2 uur om op de plaats van je opleiding, te geraken of bedraagt de afstand naar de plaats van je opleiding meer dan 100 km? Dan krijg je per dag dat je aanwezig bent 50 euro.

4. Kinderopvangvergoeding

Volg je een erkende opleiding, studie of stage en ben je ingeschreven als werkzoekende bij VDAB? Dan betalen we de opvang voor je kinderen terug op voorwaarde dat je niet meer in je opzegperiode zit en geen ontslagvergoeding meer ontvangt.

Welke kosten betalen we terug?

 • We betalen de kosten voor de kinderopvang als je kinderen nog niet naar school gaan.
 • Zitten je kinderen in het kleuter- of basisonderwijs? Dan betalen we de buitenschoolse kinderopvang. Let wel: op schoolvrije dagen betalen we voor buitenschoolse kinderopvang en kampen maximaal 14,83 euro per dag.

Belangrijk om te weten:

 • We betalen enkel de kinderopvang op dagen waarop je effectief prestaties levert.
 • We betalen enkel de werkelijke kinderopvangkosten terug. Geen extra kosten zoals vervoer, extra maaltijd, enz.
 • De opvang moet in een kinderopvanginitiatief plaatsvinden dat een vergunning heeft van Kind en Gezin.
 • Je betaalt de opvang eerst zelf. Vervolgens betalen wij de kosten terug op basis van je betaalbewijs en factuur.
   

Belangrijk om te weten

 • Zit je nog in je opzegperiode, krijg je een ontslagvergoeding of volg je een online cursus of workshop? Dan heb je géén recht op een verplaatsingsvergoeding of kinderopvangvergoeding. 
 • De terugbetaling gebeurt verschillende keren per maand. Je ontvangt een loonstrook thuis met een overzicht van de uitbetaalde premies. 
 • Verhuis je of krijg je een ander rekeningnummer? Meld dit onmiddelijk aan je opleidingscentrum en uitbetalingsinstelling (vakbond of Hulpkas).