Werken als grensarbeider

Overweeg je een job net over de grens? Informeer je op voorhand goed over de gevolgen voor je belastingen en sociale zekerheid. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Wat

Je bent een grensarbeider als je in het buitenland werkt, maar in België blijft wonen. Dit betekent dat je minstens één keer per week terugkeert naar België.

Vind jobs in grensregio's

Start je zoektocht naar een job net over de grens op vdab.be. Je vindt er heel wat vacatures in grensregio's. Enkele tips:

  • Vul het land naar keuze in bij 'trefwoord' of gebruik de filter 'internationaal'.
  • Laat werkgevers weten dat je wil werken in het buitenland. Publiceer je cv op vdab.be en geef aan dat je in het buitenland wil werken. Of publiceer je cv op Europass.

Sollicitatietips

  • Stel je brief en cv op in de taal van het land waar je aan de slag wil. Spreek je die taal niet? Vermeld dit en gebruik een taal die de werkgever begrijpt, bijvoorbeeld Engels.
  • Maak een brief en cv op maat. Speel in op de inhoud van de vacature. Vermeld relevante competenties en je contactgegevens. Gebruik eventueel het 'Europass-cv'.
  • Moet je vanop afstand onderhandelen over je contract (telefonisch of online)? Bereid dit gesprek goed voor en schrijf je vragen of voorbereiding op als geheugensteun.
  • Lees de algemene sollicitatietips van VDAB of zoek specifieke informatie over solliciteren in grensregio's van Europa op Eures. Of contacteer een Eures- adviseur.

Informeer je over de gevolgen

Grensarbeid heeft gevolgen voor je belastingen en sociale zekerheid. Informeer je daarom grondig voor je de stap zet. Er zijn heel wat websites die je hierbij helpen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Grensarbeid in Nederland

Grensarbeid in Duitsland

Grensarbeid in Frankrijk

Grensarbeid in Luxemburg

Op deze pagina

Vragen?

Heb je vragen over werken in het buitenland? Of wil je meer info op basis van je persoonlijke situatie? Mail naar international@vdab.be.

Ook interessant