Check of een vacature bij je past

Een vacature gevonden die je bevalt? Ga eerst na of de job werkelijk jouw ding is. Als je reageert op vacatures die echt bij je passen, heb je meer kans om uitgenodigd te worden op gesprek.

1. Is het duidelijk welke taken ik moet doen?

Swingende functietitels zoals Creator of Happiness of Change Magician klinken aantrekkelijk, maar weet je ook welke lading ze dekken? Blijkt duidelijk uit de vacature welke taken jouw verantwoordelijkheid zullen zijn? En zie je deze taken zitten?

2. Wat moet ik kunnen?

Vermeldt de werkgever welke computerprogramma’s je moet kennen, welke machines je moet kunnen bedienen of welke talen je moet spreken? Met andere woorden: is het duidelijk welke vaardigheden hij verwacht, en voldoe je aan zijn wensen?

Kun je niet alles wat de werkgever vraagt? Dat hoeft niet. Je kan nog bijleren eens je de job hebt. Maar zorg er wel voor dat de kloof tussen wat je kan en wat je moet leren niet té groot is. Het leerproces dat je te wachten staat moet realistisch zijn.

Je kan met een gerust hart solliciteren als je aan tweederde van de vereisten voldoet.

3. Over welke kwaliteiten moet ik beschikken?

Vraagt de werkgever een punctueel persoon die graag zelfstandig werkt? Of wil hij liever een leergierige teamspeler? Herken jij jezelf in de beschrijving die hij geeft?

4. Ben ik tevreden met wat de werkgever mij biedt?

Hoeveel zal je verdienen, op welke extralegale voordelen kan je rekenen en op hoeveel vakantiedagen recht heb je recht? Ben je daar tevreden mee, of koester je andere verwachtingen?

5. Wanneer moet ik beginnen?

Kan je je vrijmaken in de periode dat de werkgever je nodig heeft? Of moet je rekening houden met een lange opzegperiode op je huidige werk? Of heb je een reis gepland die je per se wil maken?

6. Waar moet ik werken?

Je bent helemaal enthousiast over de inhoud en de verloning van de job? Super. Maar bedenk ook even op voorhand hoe je op je werk kan geraken, en hoe lang je daarover doet. Je zal dit traject heel vaak moeten afleggen. Is het realistisch in combinatie met je gezin, of met de hobby’s die je doet?

7. Welk diploma vraagt de werkgever?

Tenzij je solliciteert voor een job bij de overheid, moet je de diplomavereisten in een vacature niet té strikt interpreteren. Maar als je het gevraagde diploma niet hebt, moet je wel voldoende ervaring en motivatie kunnen voorleggen. Heb je die ervaring en motivatie? En kan je ze aantonen?

8. Kom ik in aanmerking voor de gevraagde tewerkstellingsmaatregel?

Sommige werkgevers werven bij voorkeur iemand aan die in aanmerking komt voor een bepaalde tewerkstellingsmaatregel omdat dat financieel voordeliger is. Lees op voorhand over de verschillende maatregelen en check of je ervoor in aanmerking komt.


Bevat de vacature te weinig informatie? Bel naar de werkgever om uitleg te vragen.

Meer oefeningen en tips