Kunst bij VDAB

Ontdek bijzondere kunstwerken op zeven VDAB-locaties. Ze werden gemaakt door personen met een verstandelijke beperking en vertellen iets over de waarden en opleidingen van VDAB. Dit kunstproject zet 'inclusie' in de kijker. Met dank aan de geslaagde samenwerking tussen VDAB en vzw KunstBaan.

Heverlee - Interleuvenlaan

In oktober 2020 bezochten Joris De Belder, Dany Vandewalle en Walter Devriendt van zorgvoorzieningen Alvinnenberg, Ave Regina en Hejmen vzw het opleidingscentrum in Heverlee. Onder begeleiding van Laura Van Wingen van vzw KunstBaan creëerden ze samen met onze cursisten en instructeurs drie kunstwerken gelinkt aan onze opleidingen in Heverlee.
 

Knikkerbaan

Op het grasperk bij het onthaal kan je deze knikkerbaan in beweging brengen. Het KunstBaan-team ging aan de slag met materialen uit onze opleidingen en bouwde de knikkerbaan in het lasatelier. Bij VDAB stippelen we samen een pad uit en brengen we -letterlijk- de bal aan het rollen voor onze klanten: iedereen beweegt!

Knikkerbaan

Wenskranen

In de wandelgangen kom je wenskranen tegen. Stel je voor dat je alles wat je wenst gewoon uit de kraan kan tappen, zoals water. Maak het onmogelijke mogelijk en doe dat met een positieve ingesteldheid. Het KunstBaan-team wenst jou plezier, geluk en een lach op het gezicht bij het opleidingscentrum in Heverlee.

Wenskranen

Jij bent uniek

In de lounge hangt een grote streepjescode aan de wand. Als je dit werk van dichtbij bekijkt, zie je dat de code is opgebouwd uit ontelbare vingerafdrukken. Die werden gemaakt door het KunstBaan-team, samen met cursisten en instructeurs uit de opleiding verkoop. Want net zoals elk product een unieke code draagt, beschikt elk individu over een unieke vingerafdruk: jij bent uniek!

je bent uniek

Op deze pagina

Wondelgem - Industrieweg

In november 2020 ontvingen we Xeverine Coucquyt en Mohamed Jalloh Muctar in ons opleidingscentrum in Wondelgem. Twee creatievelingen uit zorgvoorziening Obra Braken in Evergem. Zij gingen enthousiast aan de slag onder begeleiding van Laura Van Wingen van vzw KunstBaan. 
 

Spreid je vleugels

Op de centrale binnenkoer vind je zes kleurrijke vogels in hun natuurlijke habitat. We bieden hen een warm en veilig nest waar ze broeden op ideeën en waar competenties ontwikkeld worden. Net zoals we dat ook doen voor onze medewerkers en cursisten. De flamingo, reiger, toekan, papegaai, zwaan en neushoornvogel werden stuk voor stuk gecreëerd uit afgedankte auto- en motorbanden.

Spreid je vleugels

Schoonmaken met verf

In de wandelgangen vind je een serie van 12 kunstwerken. Hiervoor liet het KunstBaan-team zich inspireren door de opleiding schoonmaaktechnieken. De collages zijn het resultaat van schilderwerken met onder meer staalsponzen, vloertrekkers, dweilen en knipsels.

Schoonmaken met verf

Mechelen - Stationsstraat

In maart 2021 maakten Nicolas Kerckhofs, Bianca Bruyninckx, Laura Decq en Elly Gebeurs van de Mechelse zorgvoorziening Willekom enkele kunstwerken in Mechelen. Onder begeleiding van Laura Van Wingen van vzw KunstBaan creëren ze kunst die verwijst naar talentontwikkeling en zelfontplooiing. Dit zijn twee centrale thema’s van ‘Spoor 21’, de interne opleidingsbeheerder van VDAB in Mechelen. 
 

Reflectie

De VDAB-medewerkers in Mechelen zamelden oude cd-roms in. Het KunstBaan-team verwerkte ze in een hangende sculptuur met een schaduw- en lichtspel. De cd-roms reflecteren elkaar en hun omgeving. Ze vormen een spiegel met verschillende oogpunten. Kijk ernaar en neem de tijd. Sta even stil bij jezelf, de mensen rondom je heen en hoe jullie op elkaar inwerken.
 

Reflectie

Klimmuur

Als je naar de eerste verdieping gaat, krijg je de keuze: ofwel neem je de trap, ofwel gebruik je de klimmuur aan de traphal. VDAB geeft je handvaten om hogerop te geraken. Het pad ligt letterlijk voor het grijpen. Bij deze installatie hoort een ‘viewmaster’ waarmee je in de verte kan staren en motiverende quotes kan lezen. 

Klimmuur

Barsten van talent

Een achtdelige serie van abstracte kunstwerken op paneel vullen de wanden op de tweede en derde verdieping. Die ‘barsten van talent’ zijn gebouwd uit materie die tijdens het drogen scheuren ontwikkelt. De kleuren zijn opvallend en glanzend. Bij VDAB telt elk talent. 

Barsten van talent

Brussel - Keizerslaan

In juni 2021 creëerden Brandon Redouane, Morgane Desmedt en Nadir Adjaz van de Brusselse zorgvoorziening Hubbie drie kunstwerken. Dit onder begeleiding van Laura Van Wingen van vzw KunstBaan. De werken laten zien waarvoor VDAB staat.
 

Koffiebloemen

Een opfleuring van de koffiehoek in ons kantoorgebouw. Kleurrijke bloemen in volle bloei gemaakt uit koffiefilters. 

Koffiebloemen

VDAB beweegt

Een zesdelige serie van dynamische stromen in verschillende kleuren, aangebracht op paneel met een groot penseel. Een knipoog naar onze slogan: ‘En iedereen beweegt’.

VDAB beweegt

Lepelsculptuur

Dit kunstwerk vertelt een verhaal over mensen en hun onderlinge dynamiek. Deze hangsculptuur draagt lepels met gezichten die op de binnenkoer van VDAB de wind vangen. VDAB is een warme thuishaven in het centrum van de hoofdstad waar diversiteit centraal staat.

Lepelsculptuur

Roeselare - Guido Gezellelaan

In oktober 2021 ontvingen we Franky Deilgat, Elodie Joye en Eva Spruytte van de dagcentra Pas Par Toe in Sint-Idesbald en De Molenreke in Dominiek Savio. Onder begeleiding van Laura Van Wingen van vzw KunstBaan zetten zij verschillende bouwmaterialen in de kijker met hun kunstwerken.
 

Ets op lei

De natuurlei verandert in een zwart canvas waarop het KunstBaan-team experimenten uitvoert met etspasta. Hierdoor verbleekt de zwarte kleur. De experimenten gebeuren met natuurlijke materialen en geven de zwart-witcomposities vorm.

Ets op lei

Er is altijd een weg

Een abstract kunstwerk met plaaster en gipsverband vormt een licht- en schaduwspel. In het frame herken je een doolhof waarin je je weg moet zoeken. In chaos kan je altijd een weg vinden.

Er is een weg

Steen

Deze huizenrij werd opgebouwd uit verschillende bakstenen. Hierdoor toont de skyline de schoonheid van het kleurrijke en diverse straatbeeld van vandaag. Een warm, goed voorzien huis voor iedereen. Dat is waar alle cursisten van VDAB aan bijdragen.

Steen

Genk - Europalaan

In Genk vind je de werken van Angelo Sacheli, Francesco Lo Bue en Rob Wolthuis van ondersteuningscentrum Drie Linden (Covida). Onder begeleiding van Laura van Wingen van vzw KunstBaan zetten ze verschillende fases van groei en ontwikkeling in de kijker. Ze gingen aan de slag met een grote tak die in drie werd gesplitst. Elk deel werd afzonderlijk ingekaderd en beschilderd.
 

Inspiratieboeket

In het onthaal springt een hangende sculptuur in het oog. Afgedankte gloeilampen kregen een kleurrijke make-over met een glas in lood effect. Het KunstBaan-team werkte hiervoor samen met tien cursisten die bij VDAB de opleiding Nederlands voor de zorg volgden. Het resultaat? Een lichtrijke sculptuur met lampjes hangend aan een transparante draad, die bezoekers op inspirerende wijze verwelkomt bij VDAB Genk. 

Inspiratieboeket

Groei

Aan de wand naast de cafetaria vind je een drieluik dat een ode brengt aan het groeiproces. Het werk bestaat uit een kleurrijk beschilderde tak die in drie frames wordt gepresenteerd. Onderaan zie je de stam, die in zijn weg naar boven alsmaar meer verfijnt en opsplitst. 

Groei

Wandsculpturen

Op de eerste en tweede verdieping vind je kunstwerken die een link hebben met de opleidingen die daar doorgaan. Op de eerste verdieping brengt een op hand gedragen bloem ode aan de zorgsector. Op de tweede verdieping zetten we ‘business support’ in de kijker door een organische vorm waaruit inspirerende woorden groeien. Het KunstBaan-team deed aan creatieve recyclage: de wandsculpturen zijn volledig opgebouwd uit oude kartonnen rolletjes en simuleren een 3D-effect wanneer je er wandelt. 

Wandsculpturen

Anderlecht - Bergensesteenweg

Onder begeleiding van Laura van Wingen van vzw KunstBaan maakten Gert Vercauteren (CAD De Boei), Chantal De Leener (Ter Linde, MPC Sint-Franciscus) en Michaël Coomans (Hubbie) drie bijzondere kunstwerken.
 

Windgongen

Overgebleven stukken buizen werden ‘geüpcycled’ tot een creatie van drie windgongen. Een windgong gaat mee met de omgeving en staat voor evenwicht en harmonie. Drie creatievelingen van vzw KunstBaan ontwierpen elk een gong. 

Windgongen

Verbondenheid

Hier zie je een weefsel dat niet alleen elektriciteits- en koperdraad verbindt. Tijdens het creatieproces verbond het ook de medewerkers van VDAB met het KunstBaan-team. Zij vonden elkaar in gezamenlijke creatieve sessies en vormden uit kleine beetjes materiaal een sterk en kleurrijk wandtapijt.

Verbinding

VDAB-smoel

VDAB neemt in het Brusselse arbeidslandschap een belangrijke rol op als verbinder en regisseur. Op die manier is VDAB de ‘smoel’ voor de buitenwereld. Die ‘VDAB-smoel’ is het vertrekpunt van een 30-tal maskers die je in de trappenhal vindt. Tegelijk tonen deze gezichten in één blik waar diversiteit voor staat. 

Smoel

Over dit project

Vzw KunstBaan gebruikt kunst als springplank naar sociale inclusie voor volwassenen met een verstandelijke beperking. VDAB opende de deuren voor zeven projecten op verschillende locaties. Elk project heeft een unieke invalshoek, gelinkt aan de waarden en opleidingen van VDAB. 

Wim Adriaens, gedelegeerd bestuurder van VDAB: “Een inclusief HR-beleid is dé toegang tot de talenten op onze arbeidsmarkt van morgen. Wie morgen medewerkers wil vinden, moet de blik verruimen. VDAB staat voor definitief en inclusief werk, met een brede maatschappelijke impact. Deze samenwerking met vzw KunstBaan maakt dat voor iedereen duidelijk.”