U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Schrijf je vijfjarenplan

Heb je het gevoel dat je de laatste tijd wat aanmoddert in je carrière of je leven? Dan is het een goed idee om een vijfjarenplan te schrijven. Zo'n plan dwingt je namelijk om flink na te denken over je toekomst: welke doelen wil je de komende vijf jaar realiseren, en hoe ga je dat aanpakken. Lijkt zo'n plan je wat? Zo schrijf je er een!

Zoek een rustige plek. Neem pen, papier en je agenda en doorloop de volgende vier stappen.

Stap 1: kies je onderwerpen

De basis van een goed vijfjarenplan bestaat uit een aantal onderwerpen die vandaag belangrijk zijn voor jou, en waar je de komende vijf jaar wil aan werken. Twee voorbeelden:

  • Mijn carrière zit al een poos in het slop. Daar wil ik verandering in brengen.
  • Ik wil eindelijk de renovatie van mijn huis afronden.

Stap 2: bepaal je doelen

Concentreer je op de topics die je daarnet koos en kies telkens één à twee doelen die met dit onderwerp te maken hebben. Bijvoorbeeld:

  • Ik wil meer verantwoordelijkheid naar me toe trekken, en een loonsverhoging in de wacht slepen.
  • Ik ga het dak isoleren, en een nieuwe keuken plaatsen.

Stap 3: koppel acties aan je doelen

In deze stap bepaal je hoe je je doelen wil bereiken. Bedenk telkens drie acties per doel. Aan 'meer verantwoordelijkheid naar me toe trekken' kan je bijvoorbeeld deze acties koppelen:

  • Samen met mijn diensthoofd in kaart brengen welke skills ik mis om meer verantwoordelijkheid te kunnen dragen.
  • Een opleiding volgen om die skills aan te leren.
  • Mijn nieuwe skills effectief inzetten op het werk.

Doe deze oefening voor elk doel dat je noteerde.

Stap 4: plan de acties in je agenda

Eens je weet welke acties je voor elk doel gaat ondernemen, maak je ze concreet door ze in te plannen in je agenda. Bijvoorbeeld:

  • 1 april: ik vraag een gesprek aan met mijn diensthoofd om na te gaan welke skills ik volgens haar tekortkom om meer verantwoordelijkheid te kunnen dragen.
  • 23 juni: opendeurdag op de managementschool in mijn buurt. Ik ga langs en schrijf me in voor een opleiding die mij de nodige skills zal bijbrengen.
  • 1 juli 2017 (als mijn opleiding afgelopen is): ik vraag opnieuw een gesprek aan met mijn diensthoofd om te bespreken hoe ik mijn nieuwe skills kan inzetten op het werk.

Zo, je plan is klaar! Lees het vanaf nu regelmatig na om jezelf te herinneren aan het pad dat je voor jezelf hebt uitgestippeld. Of beter nog: praat erover met vrienden, collega's, familie… Dat zal je extra motiveren om echt werk te maken van je vijfjarenplan.

 

iidaemilia.com/write-yourself-a-five-year-plan

 

Ingrid Van Wanzeele

Gepubliceerd in