U bent hier

Sollicitatieverlof

Als je je ontslag geeft of krijgt, heb je tijdens je opzegperiode recht op sollicitatieverlof. “Hoeveel sollicitatieverlof je precies mag nemen tijdens je opzegtermijn, hangt af van het feit of je outplacementbegeleiding volgt”, zegt Kathy Dillies van SD Worx. De regels in een notendop.

Een ontslag is vaak het startschot voor een zoektocht naar een andere job. Dat betekent: solliciteren! En dat kost tijd.

Gelukkig heb je tijdens je opzegperiode recht op sollicitatieverlof: dan mag je -met behoud van je loon- afwezig zijn van het werk om ander werk te zoeken. Ja, ook als je zelf ontslag genomen hebt.

Hoeveel sollicitatieverlof je precies mag nemen tijdens je opzegtermijn, hangt af van het feit of je outplacementbegeleiding volgt.

Deze begeleiding wordt geregeld en betaald door je werkgever. Bedoeling: je helpen om zo snel mogelijk een nieuwe job te vinden.

Outplacementbegeleiding

Word je ontslagen? Dan kom je in aanmerking voor outplacement als je aan deze voorwaarden voldoet:

 • Je bent níet ontslagen omwille van een dringende reden. 
 • Je hebt een opzeggingstermijnvan minstens 30 weken.

Heb je een opzeggingstermijn van minder dan 30 weken? Dan heb je enkel recht op outplacementbegeleiding als je aan deze vier voorwaarden beantwoordt:

 • je werkte bij een werkgever uit de privésector,
 • je was op de datum van je ontslag minstens 45 jaar, 
 • je werkte één jaar ononderbroken bij je werkgever, en
 • je bent beschikbaar voor de arbeidsmarkt.

Hoeveel sollicitatieverlof?

Nu je weet of je al dan niet recht hebt op outplacementbegeleiding, kan je nagaan hoeveel sollicitatieverlof je mag nemen tijdens je opzegtermijn.

Er zijn drie situaties waarin je terecht kan komen:

 • Je volgt geen outplacementbegeleiding en je hebt een opzegtermijn van 26 weken, of minder
  Dan krijg je één dag (of twee halve dagen) sollicitatieverlof per week, gedurende heel je opzegtermijn.

 • Je volgt geen outplacementbegeleiding en je hebt een opzegtermijn van meer dan 26 weken
  Dan krijg je tijdens de eerste weken van je opzegtermijn slechts een halve dag sollicitatieverlof per week. Vanaf de laatste 26 weken heb je recht op één dag (of twee halve dagen) per week.

 • Je volgt wel outplacementbegeleiding
  Dan mag je gedurende de volledige duur van je opzeg één dag (of twee halve dagen) per week afwezig zijn. Opgelet: je moet de outplacementbegeleiding tijdens je sollicitatieverlof volgen. Ze komt er dus niet bovenop.

Werk je deeltijds? Dan heb je minder sollicitatieverlof. Het aantal dagen waar je recht op hebt, staat in verhouding met hoeveel je werkt.

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met SD Worx.

 

Ingrid Van Wanzeele

Reageer

Je e-mailadres wordt niet getoond op de website.

Reacties

Als je als werknemer je ontslag geeft en hebt al ander werk gevonden. Kan je dan nog sollicitatieverlof opnemen? Mijn nieuwe werkgever vraagt me bv om al wat lectuur door te nemen, ik kan dit dan doen tijdens mijn sollicitatieverlof. Kan dat?
Ik heb een lange opzegtermijn (bijna 2 jaar) omdat ik veel dienstjaren heb. Ik werk deeltijds (20 uuer per week). Op hoeveel uren of dagen sollicitatieverlof heb ik recht per week?
Ik ben van 3 januari in ziekteverlof (operatie ondergaan) tot zeker 30 april. Vorige week kreeg ik mijn ontslagbrief. Ik heb een opzegtermijn van 5 weken die ingaat van maandag 18 maart 2019, terwijl ik nog in ziekteverlof ben. Reden: reorganisatie. Kan dit zomaar? Volgens de vakbond wel, en ik moet mijn opzegtermijn doen. Ik werk er van vorig jaar september. Heb ik dan recht op sollicitatieverlof?
Als je 2 jaar werkt als bediende en 1 jaar 4/5de en dan zelf ontslag neemt. Hoeveel sollicitatiedagen krijg je dan?
Ik werk als bediende 4/5e en heb zelf mijn ontslag ingediend. Mijn opzegtermijn bedraagt 13 weken. Hoeveel dagen/halve dagen kan ik opnemen met dit halftijds regime, Dank.
Ik werk 's nachts. Heb ik hier dan ook recht op?
Graag meer info. Bvb waar kan ik een voorbeeld vinden van een goede ontslagbrief? Mvg Gryp luc
Dag Luc, momenteel hebben wij geen voorbeelden of tips betreft een goede ontslagbrief. Je vindt wel tips en voorbeelden op andere sites zoals bijvoorbeeld https://www.stepstone.be/carriere-tips/article/ontslagbrief/ of https://www.vacature.com/nl-be/carriere/ontslag/hoe-schrijf-je-een-goede... Mvg, de redactie
Moet je hiervoor een bewijs binnenbrengen aan je werkgever als je deze dag neemt?
Kathy Dillies van SD Worx: “Er ligt geen enkele bewijsplicht bij de werknemer. De werkgever mag niet vragen aan de werknemer dat hij bewijst zijn afwezigheid te hebben besteed aan het zoeken naar werk. Uiteraard mag de werknemer geen misbruik maken van zijn recht op afwezigheid.”
Nee, je werkgever mag je ook niet om een bewijs vragen. Het is wel zo dat je deze dag enkel mag gebruiken om te solliciteren (advertenties lezen, sollicitatiebrieven versturen, cv maken, ...). Maak je hier misbruik van, en kan je werkgever dit aantonen, dan kan hij in principe een procedure tegen jou opstarten.
Als je zelf ontslag neemt, is je sollicitatieverlof gelijkgesteld met de situatie als ontslagene zonder outplacementbegeleiding?
Kathy Dillies van SD Worx: "Dit klopt. Je kan enkel genieten van een outplacementbegeleiding (zoals bedoeld in wet van 5 september 2001 tot verbetering van de werkgelegenheidsgraad van de werknemers) in geval van ontslag door de werkgever. Neem je zelf ontslag, dan kan je niet genieten van dergelijk outplacement. Voor het recht op sollicitatieverlof val je bijgevolg onder de situatie van ‘ontslagene zonder outplacementbegeleiding’."