U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Succesvol interviewen

Sollicitatiegesprekken zijn spannend. Voor de sollicitant zelf, maar ook voor jou als interviewer. Je moet op basis van je vragen ontdekken wie de beste kandidaat is. En tegelijk moet je ook een goede indruk maken op de sollicitanten want je bent op dat moment het gezicht van je bedrijf. Elf vuistregels die het verschil maken.

Waar moet je als rekruteerder op letten als je een sollicitatiegesprek voert? 

Zorg dat je niet gestoord wordt

Reserveer een rustige ruimte voor het gesprek en zet je telefoon op stil. Laat je collega's weten dat je een sollicitatiegesprek voert en dat ze je niet mogen komen storen.

Laat de sollicitant niet wachten

Begin op tijd aan het gesprek. Bied kandidaten die te vroeg zijn een rustige wachtruimte aan. 

Stel de kandidaat op zijn gemak

Sollicitanten zijn vaak erg zenuwachtig. Stel hen op hun gemak. Alleen zo kan je een realistisch beeld van hen krijgen. Enkele tips:

  • Bied iets aan om te drinken.
  • Ga niet recht tegenover de kandidaat zitten maar schuin.
  • Open het gesprek met een informele vraag, bijvoorbeeld of hij het bedrijf gemakkelijk kon vinden.
  • Stel jezelf en je bedrijf kort voor.
  • Bouw het gesprek langzaam op. Begin met luchtige, gemakkelijke vragen.
  • Maak af en toe een grapje om de spanning te breken.
  • Denk eraan dat een sollicitatiegesprek geen verhoor is. 
  • Blijf altijd respectvol.

Stel één vraag 

Interviewers maken soms de fout om twee vragen in een keer te stellen. Dat is geen goed idee, want dan kiest de kandiaat de vraag die hem het best uitkomt. 

Vraag naar concrete situaties uit het verleden

Peil naar concrete situaties of projecten uit het verleden. Zo vermijd je sociaal wenselijke antwoorden. Vraag bijvoorbeeld niet: 'Wat zijn je sterke en zwakke punten?', maar wel 'Beschrijf een project uit je vorige job dat je met succes heb volbracht. Welke kwaliteiten had je nodig om hier een succes van te maken?' En vraag nadien: ''Welke leerpunten zijn toen naar boven gekomen?'

Luister aandachtig en vraag door

Laat de kandidaat zo veel mogelijk zelf vertellen, en vraag door als iets niet duidelijk is of als je meer informatie wil. Bijvoorbeeld 'Kan je daar een voorbeeld van geven?' of 'Waarom was je het daar niet mee eens?' 

Peil naar de persoonlijkheid

Focus niet alleen op de technische vaardigheden van de kandidaat. Hij moet zijn job goed uitoefenen, maar het is minstens even belangrijk dat hij in jouw team en bedrijf past. 

Vat samen

Door de woorden van de sollicitant af en toe samen te vatten, laat je merken dat je goed luistert. Hierdoor voelt hij zich meer op z'n gemak. Bovendien wordt het zo duidelijk of je hem goed hebt begrepen.

Geef de kans om vragen te stellen

Vraag de kandidaat of hij zelf nog vragen heeft. Zo kom je te weten wat hij belangrijk vindt: doorgroeimogelijkheden, vakantie, thuiswerk...

Maak het niet te lang

Een sollicitatiegesprek kost heel wat energie en concentratie. Laat het daarom niet te lang duren. Een uur is het absolute maximum. 

Hou de kandidaat niet aan het lijntje

Vertel de sollicitant op het einde van het gesprek wat de volgende stappen zijn en hou je aan deze afspraken. Hij wil weten waar hij aan toe is, ook als het antwoord negatief is.

 

Barbara Peirs

Gepubliceerd in