U bent hier

Wonen en werken in Canada

Bart woont sinds 2005 in Canada. Het land dat hij sindsdien z’n thuis noemt. Bart: “Ik kom nog elk jaar één keer naar België om m’n familie te zien, maar dat is de enige reden. Ik heb intussen de Canadese identiteit, en ik ben er trots op.“ Canada, het land van keten-eten, verdoken cafés en belachelijk weinig regeltjes.

Bart (47): “In 2005 ging het niet zo goed met de arbeidsmarkt in België. Er waren weinig vacatures in de sector waarin ik werk zocht. Net op dat moment kreeg ik een werkaanbieding van een bedrijf in Canada. En ik dacht: waarom niet? Na een aantal telefoontjes en e-mails ben ik naar Canada gereisd om te kijken of ik er comfortabel zou kunnen leven met m’n vrouw en kinderen. Dat bleek het geval. En zo geschiedde.

Ik werk als service manager bij een transportbedrijf dat actief is in de olie-industrie. Ik regel het onderhoud van de vrachtwagens, stel mecaniciens aan, maak de facturen en zorg dat de stock is aangevuld. De olie vloeit 24 uur per dag, zeven dagen op zeven. Dit heeft tot gevolg dat alle bedrijven ook zeven dagen op zeven werken. De meesten hebben geen sluitingsdag. In de grote steden zijn de supermarkten zelfs dag en nacht geopend.

Gesloten deuren

We wonen in Bonnyville, een stadje met een 5.000-tal inwoners, in de staat Alberta. We hebben kruideniers, tankstations, een zwembad, sportfaciliteiten en een ziekenhuis. Grote supermarkten vind je op een uur rijden, wat heel goed meevalt als je in Canadese afstanden rekent. Er is ook een aantal cafés, al moet je ze weten zijn. Ze bevinden zich allemaal achter gesloten deuren omwille van de strenge leeftijdsrestricties.

Wat me opviel toen ik hier pas woonde was het feit dat er haast geen historische gebouwen zijn. Wat nog? Dat de Canadezen heel veel al wandelend eten en drinken. Ze nemen er geen tijd voor, maar doen het terwijl ze onderweg zijn.

Waar ik van hou is het gevoel van vrijheid dat hier heerst. Er zijn gewoon veel minder regels. Je kan je huis verbouwen zonder dat je elfendertig goedkeuringen nodig hebt. En mensen die op wild jagen mogen wapens in hun auto hebben. Daarnaast is de vriendelijkheid van de inwoners legendarisch. Als iemand je passeert op straat, dan groet die je en zegt die “Hi, how are you?”. En winkelpersoneel staat te springen om je te helpen.

Keten-eten

Als ik iets mis, is het de rijke Belgische culinaire traditie. In de regio waar ik woon vind je hoofdzakelijk restaurants die deel uitmaken van ketens. En die bieden allemaal vergelijkbare menu’s aan. Niks om naar uit te kijken dus. Daarom zou ik in de toekomst graag naar Edmonton verhuizen.

Edmonton is de hoofdstad van de staat Alberta en telt meer dan 1,3 miljoen inwoners. Het culinaire aanbod is er veel gevarieerder, en vergelijkbaar met wat je in België vindt. Restaurants waar de gasten opgekleed naartoe gaan, de keuken vol geschoold personeel staat, en de chef zijn stempel op de gerechten drukt.

Bovendien kan je in Edmonton ook al eens een theatervoorstelling of show meepikken. En in het weekend zit je meteen in de open natuur of de Rocky Mountains. Ideaal als je zoals ik graag met de quad rijdt of skiet. <lacht>

Vervreemd

Tegenwoordig probeer ik een keer per jaar naar België te komen om m’n familie te zien. Maar veel meer heb ik er niet meer te zoeken. M’n thuisstad Oostende is de laatste jaren ontzettend hard veranderd. Ik ben er helemaal van vervreemd. Het valt me ook telkens weer op hoe verschrikkelijk druk het verkeer is en hoe onvriendelijk de mensen zijn. Van zodra ik voet op Belgische bodem zet, mis ik Canada. Emigreren was de beste beslissing die ik ooit genomen heb.

Tips voor wie overweegt om te emigreren? Doe je huiswerk. Bezoek het land waar je naartoe wil, voor je een beslissing neemt. En wees bereid om je manier van leven aan te passen. Verwacht niet dat je nieuwe thuisland zich aanpast aan jou!”

 

 

Elke Duprez

 

  • Wil je ook graag getuigen over je ervaring in het buitenland? Mail naar de redactie.

  • Lees meer getuigenissen over wonen en werken in het buitenland.

Gepubliceerd in april 2018

Reageer

Je e-mailadres wordt niet getoond op de website.

Reacties

Ik zoek een bekwame, hardwerkende kok voor een Belgisch restaurant op Vancouver eiland Canada. Kun je helpen?
Ik heb wel interesse in deze vacature .heb 22 jaar ervaring .mvg koen oerlemans
Hey ik heb wel intresse in een vacature als kok 22 jaar evaring .
Ik ben een bekwame hardwerkende kok met veel ervaring om me aan te passen in het buitenland en de kou van de bergen, ben nu sinds 4 jaar hard aan het werk in Zwitserland. Maar heb veel interesse voor Canada. Zoekt u nog iemand? Mvg
Beste, Ik ben chefkok in België, moest u nog opzoek zijn mag u mij altijd contacteren. Mvg.Thomas Verbist ThomasVerbist@yahoo.com 032497377106
"Verwacht niet dat je nieuwe thuisland zich aanpast aan jou!" Inderdaad, zo hoort het te zijn. Daar kunnen veel van onze immigranten wat van leren! Want dat maakt o.a. waardoor de autochtone Belg zich steeds minder thuis voelt in eigen land. Het frustreert mensen innerlijk, wij staan allen machteloos - mede oorzaak van de onvriendelijkheid van de mensen hier als je het mij vraagt. Veel succes daar nog in Canada, ik hoop ooit hetzelfde te kunnen doen!
Wat Bart heeft gedaan is magisch. Maar wat Tony hier zegt. Ben ik het niet mee eens. Migranten hebben zich volledig aangepast. Bart zoekt nog steeds naar culinaire eten die hij mist en hij kan ook zijn zin doen qua hobby's quad en skiën. En hier doen de migranten hetzelfde zij Zitten op cafe starten eigen zaken op enz In Belgie wordt je gewoon verzuurd door het asociaal en superieure houding van de autochtoon. Ik wil ook verhuizen.... 1 wereld betekent niet dat iedereen dezelfde moet zijn en dezelfde interesse moet hebben Leef en laat leven...
Wat Tony schrijft ben ik het helemaal mee eens dit is voor mij ook een van de redenen waarom ik uit Nederland weg wil . In Canada krijg je weer de vrijheid die we vroeger thuis ook hadden. Ben er al een tijdje mee bezig om de grote stap te zetten.
Dit is nu eens echt 'living the dream'! Ik hoop dit ook nog een keer te kunnen doen!