U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Vrijwilligerswerk: mag het?

Vrijwilligerswerk is de ideale manier om extra ervaring op te doen en je netwerk uit te breiden. Maar mag je eigenlijk wel vrijwilligerswerk doen als je werkzoekend bent en in je beroepsinschakelingstijd zit of een uitkering ontvangt? We zetten de belangrijkste regels op een rijtje.

Ben je werkzoekend, dan mag je vrijwilligerswerk doen bij een organisatie die niet gericht is op het maken van winst. Bijvoorbeeld: een vzw, een openbare dienst (bibliotheek, gemeente, OCMW…), een instelling van openbaar nut (bijvoorbeeld Het Rode Kruis), een feitelijke vereniging (bijvoorbeeld een straatcomité of een dartsclub), een onderwijsinstelling, een cultureel centrum of een jeugdhuis. Voorwaarde is wel dat je een aantal regels respecteert. We vatten ze voor je samen.

Kom je pas van school en zit je nog in je beroepsinschakelingstijd?

 • Dan mag je vrijwilligerswerk doen op voorwaarde dat je beschikbaar blijft voor de arbeidsmarkt.
 • Dat wil zeggen dat je:
  • actief naar werk moet zoeken,
  • onmiddellijk moet kunnen ingaan op een passende vacature, begeleiding of opleiding die je VDAB-bemiddelaar je aanbiedt, en
  • je afspraken met je VDAB-bemiddelaar moet nakomen.
 • Je hoeft niet te melden aan VDAB of RVA dat je vrijwilligerswerk doet en hoeft ook geen toestemming te vragen.

Ontvang je een inschakelings- of werkloosheidsuitkering?

 • Dan mag je vrijwilligerswerk doen op voorwaarde dat je dit vooraf meldt aan RVA en dat RVA je toestemming geeft.
 • Wat moet je hiervoor doen?
  • Vul deel I van het formulier C45B in en laat deel II invullen en afstempelen door de organisatie waar je vrijwilligerswerk wil doen.
  • Bezorg het formulier aan je uitbetalingsinstelling (vakbond of Hulpkas) voor je als vrijwilliger begint te werken
  • Heb je dit formulier aan je uitbetalingsinstelling bezorgd, dan mag je starten als vrijwilliger.
  • RVA heeft 12 werkdagen de tijd om te reageren.
   • Hoor je binnen deze 12 dagen niets of krijg je een goedkeuring, dan mag je gewoon verder doen.
   • Laat RVA je weten dat je vrijwilligerswerk geweigerd wordt of beperkt moet worden? Dan moet je meteen stoppen of je taken aanpassen.
 • Interessant weetje: het zou kunnen dat de organisatie waar je vrijwilligerswerk wil doen een ‘algemene toelating met vrijstelling van individuele aangifte’ kreeg van RVA. In dat geval, hoef je zelf geen melding meer te doen en toestemming te vragen. Informeer bij je organisatie of dit bij hen het geval is.

 

Meer info over werken als vrijwilliger vind je op vrijwilligerswerk.be/wetgeving.

 

Barbara Peirs

Gepubliceerd in juni 2017

Reageer

Je e-mailadres wordt niet getoond op de website.

Reacties

Beste, Mag een jongere <18j, die niet studeert of werkt, vrijwilligerswerk doen? Alvast bedankt! Mvg, louise
Beste Louise, misschien kan je eens kijken op de website www.vrijwilligerswerk.be? Daar vind je heel wat informatie over vrijwilligerswerk en over wat kan en niet kan. Mvg, Liesbet, moderator VDAB.
Kan ik als vrijwilliger buiten Europa, toch nog genieten van een Belgische werkloosheids uitkering? Zo ja, wat dien ik in dat geval te doen?
Beste David, in principe moet je beschikbaar zijn voor onze arbeidsmarkt en dus verblijven in België om te kunnen genieten van een werkloosheidsuitkering. RVA is bevoegd voor de toekenning van werkloosheidsuitkeringen en eventuele uitzonderingen. Voor jouw individuele situatie kan je dus best eens bij hen informeren. Mvg, Liesbet, moderator VDAB
Blijft een vrijstelling voor vrijwilligerswerk van kracht nu de vrijstellingen onder de bevoegdheid van de vdab vallen ? Of dient onze vrijwilliger een nieuw aanvraag te doen? Met vriendelijke groeten, Jos Ceyssens, voorzitter van vzw De Tandem.
Beste Jos, je kan met vragen over individuele cases terecht bij onze servicelijn op het gratis nummer 0800 30 700 (alle werkdagen van 8u tot 19u). Mvg, Liesbet, moderator VDAB
Mag ik als chronisch-zieke werkloze (PWA, wordt WijkWerken) in dienstencentrum van zorgbedrijf A helpen, ong. 8u/week (uren die ik jarenlang als pwa'er deed)?
Beste, Op de website las ik dat het maximale bedrag dat aan een vrijwilliger mag betaald worden ongeveer 1300€ bedraagt op jaarbasis. Telt dat ook als men met pensioen is of gelden er dan andere barema's? Met vriendelijke groeten, Jan Daems