U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Loononderhandeling

‘Wat zijn je loonverwachtingen?’ Of je nu solliciteert voor je eerste job of wil veranderen van job: de vraag hoeveel je wil verdienen is voor veel mensen een ongemakkelijk moment tijdens een sollicitatiegesprek. Heb je geen idee hoe je een loononderhandeling moet aanpakken? Enkele tips.

Wees realistisch

Loononderhandelingen zijn geen spelletje blufpoker. Als je onrealistisch hoge eisen stelt, zal je je potentiële werkgever vooral afschrikken.

Je stelt beter een bedrag voor dat je kan staven, door bijvoorbeeld te verwijzen naar een loonwijzer die aangeeft hoeveel iemand met jouw profiel gemiddeld verdient.

Dit geeft je meteen ook een argument om niet onmiddellijk in te stemmen met een lager voorstel van de werkgever.

Kijk naar het totaalplaatje

Wil de werkgever je niet het brutoloon geven dat je vraagt? Ga dan na welke extralegale voordelen hij biedt.

Krijg je een gsm, maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering of een bedrijfswagen? Zijn er voldoende opleidingsmogelijkheden zodat je jouw vaardigheden kan opkrikken? Hoeveel vakantiedagen krijg je? Is er mogelijkheid tot thuiswerk?

Kortom: staar je niet blind op het brutoloon, maar hou rekening met het volledige pakket.

Hou het constructief

Als een werkgever je niet wil bieden wat je vraagt, blijf dan rustig en hou het gesprek constructief. De ideale uitkomst is een situatie waar zowel jijzelf als de werkgever een goed gevoel aan overhouden. 

Haal goede argumenten aan waarom je het geld waard bent, en denk vanuit het perspectief van de werkgever. Bijvoorbeeld: 

  • Door mijn ervaring bij Firma X zal ik snel ingewerkt zijn en meteen voor 100% rendabel zijn.
  • Door de inzichten die ik opdeed bij Firma Y, zal ik de problemen waar de organisatie mee kampt vermoedelijk snel kunnen verhelpen.
  • Het diploma dat ik vorig jaar behaalde zorgt ervoor dat mijn kennis een stuk groter is, en toont hoe vastberaden ik ben om mijn expertise voortdurend te verfijnen.

Kijk naar de toekomst

Houdt de werkgever ondanks je argumenten voet bij stuk? Misschien is hij na x-aantal maanden wel bereid om je het loon geven dat je wil als hij merkt hoe goed je presteert. 

Vraag wanneer hij je loonopslag kan geven en maak duidelijke afspraken over welke resultaten je moet boeken om het beoogde loon te krijgen. 

Oefen

Oefen het gesprek om over je loon te onderhandelen met een vriend of familielid. Probeer hen tijdens deze oefen-onderhandeling te overtuigen met je argumenten.

Zo kan je, naargelang hun reactie, nadenken over hoe je mogelijke bezwaren van de werkgever kan counteren. 

Zorg dat je goed overkomt

Hoe beter je overkomt tijdens het sollicitatiegesprek, hoe groter de kans dat de werkgever instemt met je looneisen.

Vergeet dan ook geen kijkje te nemen bij onze tips om te scoren tijdens je sollicitatiegesprek.
 

Diederik Van Vlem

Gepubliceerd in